Медия без
политическа реклама

Правителството: Камионът от кримския взрив никога не е бил в България

Руската версия е смешна и цели България да не даде оръжие на Киев, обяви украинският посланик

11 Окт. 2022Обновена
Туитър

Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил в България, обяви българското правителство.
"Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива на Кримския мост, по нареждане на министър-председателя бе извършена проверка от службите за сигурност. Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут", обяви в официално съобщение правителственият пресцентър.

Българска следа се появи във взривяването на Кримския мост.  Тази вечер шефът на Руското следствие Александър Бастрикин докладва на президента Путин за "терористичния акт на Кримския мост", съобщи сайтът на Кремъл.

Изненадващо правителството обсъжда и версии на руски медии, че въпросният камион е превозвал полиетиленово фолио. "Според твърденията на руски медии взривеният на 8 октомври 2022 г. камион е превозвал полиетиленово фолио. Проверката на българските служби установи също, че стока със сходни характеристики е въведена на територията на България от друга страна членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит", твърдят от Министерски съвет и добавят, че по време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия.
От проверката става категорично ясно, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион, посочват от кабинета.
Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата. "Правителството на Република България няма да позволи по никакъв начин името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична дейност", добавят от правителствения пресцентър.

Повод за реакцията на българските политици и държавни служби станаха думите на ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, цитиран от световните агенции, който докладва на Путин, че камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, тръгващ от България. В правителственото съообщение обаче няма и дума на протест, че Русия официално и във видео замеси името на страната ни в случая с твърдението, че камиона е тръгнал точно от България. 

България няма съучастие в подготовката на взрива в Кримския мост. Няма и такова отправено официално обвинение от руската страна. Това коментира по-рано през деня пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев.

"България е на кръстопът, преминават много камиони и товари, така че нека да изчакаме резултатите от проверката. България не се посочва като намесена във взрива, свързана е единствено като точка в маршрута. Всички документи, с които разполагат митническите власти и органите ва МВР ще бъдат изяснени и информацията ще бъде предадена на компенетнтите органи", допълни Донев.

Служебният премиер призова медиите да се отнасят отговорно към ситуацията, защото преекспонирането е опасно за националната сигурност. Като пример посочи факта, че няма версия за "българска следа" в случая, а това словосъчетание присъства единствено в медийни публикации.

Междувременно прокуратурата реши също да се намеси в т.нар. българска следа във взривяването на Кримския мост. В официално съобщение,държавното обвинение обяви, че "Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в различни медии информация, че камионът, който избухна на Кримския мост на територията на Русия на 08.10.2022 г., е минал през България".

Прокурор в СГП незабавно разпоредил извършването на проверка по наличната информация по реда на Закона за съдебната власт. Проверката е възложена на Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), като след приключване материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство, добавят от държавното обвинение. 

Служебното правителство е изискало информация от службите дали има българска следа във взрива на Кримския мост.  Това съобщи за БНТ говорителят на кабинета Антон Кутев днес.

Допълнително в СГП било постъпило уведомително писмо от ДАНС за извършвана от Агенцията проверка по случая. 

По-късно се намеси и лично главният прокурор. "Надявам се българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост, написа в Туитър Иван Гешев и доббавя: „България е член на ЕС и НАТО, споделящ демократичните и хуманни ценности. Надявам се българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост. Няма кауза, която да оправдае убийствата на невинни украински граждани“.

В същото време украинският посланик в София Виталий Москаленко обяви, че на всички е ясно, че няма българска следа по случая с експлозията на Кримския мост. "Ние говорим за взривовете на Кримския мост с някаква българска следа. Това изглежда смешно. Да си спомним какво говориха руснаците, когато свалиха нидерландския самолет. Ясно беше едно - че самолетът бе свален от тях. В случая с "българския камион" - всички разбират, че няма никаква българска следа. Възможно е Русия да е инсценирала самия взрив", посочи още Москаленко.

Според него тезата на Кремъл активира вътрешнополитическото говорене, с което се призовава страната ни да не изпраща оръжия на Украйна, "за да не става част от войната".

Продължаваме промяната" ще подкрепи решение за даване на оръжие на Украйна. Това каза съпредседателят на формацията Асен Василев в интервю за БНР.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата