Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП ще подкрепи предложението на ДБ за оръжие за Украйна

"Президентът Радев надскочи правомощията си с това, че не подкрепи Украйна да започне процес по членство в НАТО", коментира Асен Василев

09 Окт. 2022Обновена
БГНЕС
Асен Василев (на преден план) и Кирил Петков

"Продължаваме промяната" ще подкрепи решение за даване на оръжие на Украйна. Това каза съпредседателят на формацията Асен Василев в интервю за БНР. В сряда "Демократична България" обяви, че ще внесе проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, веднага след свикването на Народното събрание. Макар и да не конкретизираха, очевидно ДБ имат предвид изпращането на военна техника, каквито искания имаше няколко пъти от страна на Киев. Междувременно Антон Герашенко, съветник на украинския вътрешен министър, призова западните страни да увеличат рязко доставките на оръжие за Украйна заради опасения за ескалация на конфликта след взрива на Кримския мост.

Българският парламент вече веднъж гласува за даването именно на "военно-техническа помощ" за Украйна. Това стана при предишния състав на Народното събрание. Тогава това беше ограничено до евентуален ремонт на украинска бронирана техника в българските военни заводи. Нещо, което не е известно да се е случило и до момента.

В 48-ото Народно събрание ПП ще има 53-ма депутати, а ДБ - 20, тоест общо 73 гласа твърдо "за" изпращане на оръжие. ГЕРБ спечели 67 мандата, а ДПС - 36. Ако се вярва на приказките на Бойко Борисов за анти-Путин коалиция, както и на евроатлантизма на ДПС, би трябвало с гласовете на тези формации решението за оръжието да мине. "Възраждане", БСП и "Български възход", които се очаква да бъдат против, имат съответно - 27, 25 и 12 депутати.

Асен Василев коментира и обявената от президента Румен Радев позиция против членството на Украйна в НАТО.

Българският президент не само не подписа съвместното изявление на 9-те президенти от Централна и Източна Европа, но и изненадващо пусна официално съобщение, в което се обявява срещу тяхната теза за членството на Украйна в НАТО.

"Президентът Радев с това, че не подкрепи Украйна да започне процес по членство в НАТО, надскочи правомощията си. Тази позиция е изключително грешна и вредна за България", заяви Асен Василев.

Той повтори и тезата на ПП, че правителство без политически фигури не съществува. "Експертното правителство е една мантия, която да скрие нелицеприятна коалиция. Всяко едно правителство трябва да бъде избрано от политически фигури в парламента и за всеки един вот да получава подкрепа от Народното събрание. Трябва да има ясно изразена политическа отговорност, политическа конструкция и начин на вземане на решенията. Експертно, завоалирано, което няма ясно мнозинство зад него, би било най-вредното нещо за страната. Това означава още безвремие", посочи Василев.

"ГЕРБ трябва да организират процес на договаряне и с ДПС и "Възраждане", с които свалиха правителството. Ако те не успеят, тогава мандатът ще дойде при нас. Тогава ние ще се опитаме да организираме процес. Дали той ще успее - съмнявам се, тъй като с ДБ и БСП нямаме достатъчно депутати. Трудно ще се сглоби нещо, но това не означава, че не трябва да се пробва", обясни Василев.  

ПРИЗИВ

„Вероятността от ескалация от страна на Путин е висока. Ние искаме повече оръжия. Ние не искаме да се бием за нас“, каза Герашченко в интервю за списание Newsweek. Според съветника Киев се нуждае от три пъти повече системи за залпов огън "Хаймарс" , пет пъти повече танкове и бронирани машини и 10 пъти повече превозни средства.

Още по темата