Медия без
политическа реклама

Радев изля безадресен гняв, колкото да не мълчи за човешките права

Президентът осъди антисемитизма, но не посочи партията, която го подклажда

21 Юли 2023
В политическата си риторика Радев и Костадинов вървят ръка за ръка. Портретите зад гърбовете им нямат вина за тяхното спекулативно патриотарство.
архив
В политическата си риторика Радев и Костадинов вървят ръка за ръка. Портретите зад гърбовете им нямат вина за тяхното спекулативно патриотарство.

Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата, обиди на етническа основа, ксенофобия или антисемитизъм, заяви президентът Румен Радев в позиция, разпространена от прессекретариата на държавния глава. 

„Толерантността и взаимното уважение от векове са част от традициите на българското общество и издържаха и в най-мрачните години на Втората световна война, когато България спаси своята еврейска общност и не позволи нито един свой гражданин от еврейски произход да бъде депортиран в лагерите на смъртта“, казва държавният глава и допълва, че дълг на всеки гражданин, неправителствена организация и политическа сила е да уважава ценностите и да отстоява традициите на толерантност на българския народ.

От Организацията на евреите в България „Шалом“ представиха вчера декларация от името на евреите в България по повод езика на омразата и антисемитизма в страната. „Всички ние се обединяваме около това, че сме силно разтревожени от случващото се в страната, особено през последните няколко седмици – ескалацията на езика на омразата, антисемитските прояви, каза проф. Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом". От организацията призоваха българските институции да не остават безучастни срещу езика на омразата.

В президентската позиция няма и намек, че шумни изразители на антисемитизма в България в момента са симпатизанти на партия "Възраждане", която е обект на прокурорско разследване заради колаж в социалните мрежи. Той представя бившия външен министър Соломон Паси в раирани дрехи, воден от нацисти, които му казват, че като не ще руски газ, ще му пуснат друг.

Патриотарската фразеология на Радев в момента се доближава много до речника на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Възраждане

Още по темата