Медия без
политическа реклама

Прокуратурата започва проверка на "Възраждане" по сигнал на "Шалом"

Партията на Костадин Костадинов излезе с контрапозиция, обвинявайки еврейската организация в антисемитизъм

14 Юли 2023Обновена
Илияна Димитрова

Организацията на евреите у нас - "Шалом", сезира прокуратурата за скандален колаж,  разпространяван в официалния Телеграм канал на партия "Възраждане".

На него се вижда как човек в раирани дрехи, носени в концлагерите, е воден насила от нацистки войници, като лицето му е заменено с това на бившия външен министър и настоящ почетен президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. Колажът е с надпис "Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия" (правописът е запазен).

Софийската градска прокуратура започва проверка дали "Възраждане" проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на религиозна основа, съобщиха от държавното обвинение. Софийската градска прокуратура (СГП) възложи проверката на сигнала на ДАНС и ГДБОП.

Човекът, споделил колажа, е с инициали А.Р. Но не е известно дали това е авторът.

За сигнала на еврейската организация съобщи председателят й Александър Оскар в социалните мрежи.

"Възприемани в тяхната взаимовръзка, фотоколажът и текстът към него представляват явна проява на антисемитизъм и език на омразата, насочени пряко срещу еврейското етническо и религиозно малцинство. Те представляват недопустима подигравка с едно от най-мрачните събития в световната история - осъществения от страна на нацисткия режим в Германия преди и по време на Втората световна война геноцид срещу милиони евреи, населявали територията на Европа", се казва в сигнала на "Шалом" до прокуратурата.

От своя страна "Възраждане" излезе с контрапозиция.

"Възраждане" осъжда всички прояви на антисемизъм и провокирането на такива. Поради това ще изпратим сигнал до Прокуратурата за действията на една от еврейските организации в България "Шалом" и нейният председател Александър Оскар.

От партията на Костадин Костадинов посочват, че през последните дни целенасочено в социаните мрежи и масовите медии, с поредица от действия Александър Оскар поставя теми, провокиращи омраза на политическа основа срещу "най-голямата партия в България" - "Възраждане".

Преди това лидерът на "Възраждане" отрече това да е официалният канал на партията в социалната мрежа. Според Костадинов снимката е "коментар под публикация". 

Пред "24 часа" Соломон Паси коментира: ."....Фашизмът е като преизподнята — познава се от много далече — по зловонието! Тази неподражаема смрад на горяща сяра… Толерантността към фашизма е като толерантност към ада, който е готов да погълне всекиго, освен дяволите, които са на служба там. “Свободата на словото”, приложена към фашизма, е отказ на същата свобода за всички останали. Логиката “да не ги закачаме, за да не ги ядосваме” доведе Хитлер до тотална хегемония. Готовността да отстъпиш пред един Хитлер — бил той австро-германския, руския или днешния български — уж за да го укротиш, само изостря апетита му за още по-дълбока офанзива в снагата на гънещата се демокрация. Заблудата “да не им отговаряме, за да не им даваме нови трибуни” ги прави пълновластни господари на терена на пропагандата. По какво можехте да познаете фашисткото либрето на една про-путинска партия в българския парламент? Не само по това, че защитава войната срещу Украйна с демагогски призиви за мир — това го правят и други! Когато една партия Ви каже, че иска “да преоснове България”, спомнете си "Майн Кампф" — опусът на Хитлер, който брандира със същата идея Третия райх, който пък трябваше да просъществува цели 1000 години. А когато той каже, че нарочените от него за виновници “имат имена и адреси”, спомнете си за Кристалната нощ и антиеврейските погроми, към които българският фюрер призовава…".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата