Медия без
политическа реклама

Радев дава новата Конституция на КС в понеделник

06 Яну. 2024
Румен Радев
БГНЕС
Румен Радев

Моето първо действие през настоящата година е да сезирам Конституционния съд за бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската конституция. Ще го направя още в понеделник. Това заяви президентът Румен Радев при освещаването на бойните знамена. Радев поясни, че мотивите му са "доста обемисти".

Президентът се закани да атакува Конституцията още при окончателното й приемане на трето четене. "За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена. Гласуваните промени няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост за българските граждани, с каквато цел те бяха инициирани. За сметка на това, подкопават устоите ни като демократична, правова и суверенна държава", каза той тогава. В последващи коментари недоволства от текстовете, които допускат хора с двойно гражданство до управлението на страната. Няма как да е съгласен и с промените, които променят правилата за служебните правителства. Припомняме какво предвиждат те:

По силата на приетите промени президентът ще назначава служебно правителство "след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател". Освен това държавният глава няма да разпуска Народното събрание, ако то не е успяло да излъчи правителство. Президентът ще трябва да избере за служебен министър-председател измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. "Основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори. Ограничения в правомощията на служебното правителство могат да бъдат предвидени в закон", гласи още Конституцията.

 

 

 

 

Народното събрание прие окончателно промените в Конституцията, предложени от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Днес беше третото четене на проекта. По процедура - без обсъждане, само с поименно гласуване.

 

Ключови думи:

Румен Радев, конституция

Още по темата