Медия без
политическа реклама

Румен Радев се самопохвали за Шенген и пак атакува управляващите

ПП-ДБ тръбяха, че Пеевски и Борисов са мафия, а сега изнасилват заедно конституцията, каза президентът

22 Дек. 2023Обновена
Фейсбук

Румен Радев за пореден път атакува управляващите, като същевременно се самопохвали, че едва ли не бил успял да вкара България по пътя към Шенген, но правителството не се възползвало.

Той говори пред репортери на летище "София" преди да отлети за Косово, където ще бъде на двудневно посещение по покана на президентката Вьоса Османи-Садриу.

"Подписах указа, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената от тях енергийна вноска за транзит на газ. С което отпада преградата, която правителството и парламентът сами издигнаха по пътя ни към Шенген. Стигна се до осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която не вкара и една стотинка в бюджета, но и ни злепостави като ненадежден партньор в Европа, в резултат на дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария - каза Радев. - В тази връзка, управляващите все още дължат обяснение за ощетяване на националния ни интерес и за саботиране на пълноценната ни европейска интеграция, за което аз предупредих веднага с налагането на тази вноска и даването ѝ на конституционния съд. Призовавам управляващите, въпреки че загубиха 2 месеца, поне в оставащите дни до Нова година да ни гарантират пълноценното приемане в Шенген. Да напомня, че с дипломация и усилия и конкретни резултати по време на служебното правителство успяхме да постигнем конкретен ангажимент за октомври. За съжаление този импулс не бе развит, а сами си издигнахме бариера. Политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и бизнеса."

Президентът още веднъж повтори, че неговото служебно правителство било постигвало "гаранции за месец октомври тази година, които не бяха оползотворени" относно приемането на България в Шенген и добави: "Има още няколко дни до края на годината. Надявам се управляващите да се възползват от постигнатото до момента".

Радев отново отправи остри думи към лидерите на ПП и ДБ, които "съвсем доскоро се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и че трябва да бъдат държани далече от властта".

"Днес те управляват заедно, изнасилват конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че миризмата достига и до онези, които търсят всеки повод да не влезем в Шенген", допълни Радев.

Що се отнася до разликата в изказванията му относно възможностто чуждите граждани да участват в управлението на страната от 2019-а и от онзи ден, когато критикува приетата в този дух поправка в Конституцията, Радев се оправда така:

"Правите ли разлика между приобщаване на българи по рождение, както заявих преди 4 години, и сегашното решение за вкарване в управлението в Народното събрание на чужденци с български паспорт. Правите ли разлика между това, което казах - държавите от Европейския съюз, и сегашното вкарване за държавите от целия свят. Правите ли разлика между средата за сигурност тогава и драматичното ѝ влошаване сега. Мнозинството или не осъзнават в какво ни вкарва, или правят тези промени за конкретни хора - например да има индулгенция за хора, които и сега са в управлението, или пък вече имат набелязани хора, които ще влязат в управлението при ротация или в следващ парламент", каза Радев и отново повтори, че ще сезира Конституционния съд за промените, гласувани от парламента.

Президентът съобщи също така, че няма да налага вето на приетия вчера бюджет, "но и ще следим дали ще се изпълни замисълът през следващата година да започне подготовката за продажба на земи през 2025 г.".

ОТГОВОРЪТ НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Както обикновено в последните седмици, лидерът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пръв реагира на думите на президента. В обръщение към Румен Радев, разпространено от пресцентъра на партията, той го нарича главозамаял се властолюбец.

"Думите на президента Радев показаха раздразнението на един главозамаял се властолюбец, на който е отнето пълновластието. Който с едноличното си управление, чрез безконтролните си служебни правителства доведе страната до политическа и икономическа криза, от които, слава Богу, изведохме България с евроатлантическото мнозинство в парламента. И с промените в Конституцията гарантирахме, че никога повече няма да има властелин, който да вреди на народа и държавата - пише Пеевски. - А когато президентът Радев говори за корупция, първото, което трябва да направи е да се вгледа в себе си и около себе си. Преди време Радев каза, че светлината, неизбежно побеждава мрака, стига да има хора с доблест и кураж, които да не се страхуват да се борят за нея. Призовавам го да има доблест и кураж да обърне светлината към президентската институция и тогава хората ще видят много, много интересни и некрасиви неща".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Румен Радев, конституция

Още по темата