Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Промяната" зацикли в Благоевград и Пазарджик

В Бургас пък текат любопитни процеси

21 Ноем. 2023ОбновенаНИКОЛАЙ ИВАНОВ
FB/Заедно за Благоевград
Радослав Тасков (с тъмен костюм в средата) е новият стар председател на общинския съвет.

Председател на общинския съвет в Благоевград стана почти неизменен човек от статуквото. В Пазарджик съветът е блокиран подобно на София. Единствено във Варна може да се каже до някаква степен, че "силите на промяната" са овладели местната власт.

Такава е разстановката след първите заседания на местните парламенти в извънстоличните областни центрове, където ПП-ДБ спечели кметския пост. Положението в самата столица е добре известно:

Столичният общински съвет остава без избран председател и след второто събиране на общинските съветници от 7-те политически сили, които са част от него.

В Благоевград начело на общинския съвет отново застана Радослав Тасков от ВМРО. Той ръководи органа от 2011 г. досега, с изключение на периода 2019 - 2021 г. Председател е бил дори в мандата 2003 - 2007 г. Тоест, с оглед на актуалността е важно да се отбележи, че е бил партньор на всички кметове от ГЕРБ, а и на управлявалия досега Илко Стоянов. Важно е също, че Тасков бе преизбран, без да бъде издиган друг кандидат - и най-вероятно около него и кмета Методи Байкушев ще се върти местната сглобка - ако въобще е трайна заради уникалната фрагментация. 16 са политическите сили в 41-членния общински съвет: ВМРО е с 6 съветника, ГЕРБ и "Гергьовден" с по 4, ПП-ДБ е една от формациите с 3 и т.н.

В Пазарджик също не е лесно - 15 формации съставят общинския съвет. Най-много са съветниците на "Новото време", тоест на бившия кмет Тодор Попов - 10. Съпартийците на новия Петър Куленски са едва  4, толкова са и герберите, като това са вторите по численост сили в съвета. Раздробеността към момента пречи на каквато и да е продуктивност. След три гласувания и безброй часове на препирни председател не е излъчен. Сагата ще продължи следващия вторник.

Във Варна формално към момента е формирано мнозинство зад Благомир Коцев, в основата на които са ПП-ДБ и "Алтернативата на гражданите". Те имат общо 14 съветника, ще разчитат на т.нар. плаващо мнозинство. Председател на местния парламент стана Христо Димитров от "Алтернативата на гражданите". Той е един от собствениците на голямата строителна фирма "Планекс", а цялата листа на формацията бе съставена от представители на местния едър бизнес. Интересно е също, че още преди вота Димитров бе казал, че кметът ще бъде подчинен на общинския съвет - предстоят интересни времена, през които ще се види кой точно управлява Варна.

 

РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА...

В общините на ГЕРБ нещата са спокойни. Пловдивският съвет бе оглавен от дългогодишния съветник на партията Атанас Узунов (бивш рефер, кум на Христо Стоичков). Най-новото е, че още един човек от спорта - Николай Бухалов, влезе в управлението на града. Той стана зам.-кмет с ресор „Социални дейности, младежки политики и спорт“. Бухалов е от квотата на „Кауза Пловдив“ - формацията на досегашния зам.-кмет Георги Титюков. Главен архитект, към момента временно, е Яна Желязкова, която досега бе в район "Тракия" с новия управник на града Костадин Димитров.

"Алтернативата на гражданите", което не е партия, а общ бранд на листи в различни градове, се сдоби с председател и в Стара Загора - Ивета Лазарова. На местна почва към бранда се числи ВМРО. Ситуацията в съвета не е нова, защото и в миналия мандат Живко Тодоров управляваше с председател от по-малка формация.

Без никакъв проблем в Бургас ГЕРБ сложи за председател Михаил Хаджиянев. Той дълги години оглавяваше или общинската, или районната избирателна комисия. На тия избори пристана на партията на Бойко Борисов чрез гражданската й квота.

 

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ГРАДОВЕ

Любопитно е положението в Добрич. Красимир Николов от ГЕРБ, който проведе оспорвана битка с Йордан Йорданов за кметския пост, оглави съвета. Кандидатурата на човек от местната коалиция на кмета се оказа неуспешна.

В Кюстендил към момента се случва това, което представителите на "Партия на зелените" кажат. До кмета Огнян Атанасов като председател на съвета застана Димитър Велинов.

Макар да няма голяма група в съвета, съюзът ИТН - БВ в Ловеч, освен кмет, излъчи и председател - съответно Страцимир Петков и Стефан Тихолов.

В Ямбол, където втори мандат "царува" Валентин Ревански чрез "Пряка демокрация", местният парламент отново бе оглавен от Антон Шиков. Доминацията на "Пряка демокрация" е фамозна - 21 съветници от общо 37.

Много напечено е в Сливен. "Пряка демокрация" там бе на кметски балотаж и е втора сила в съвета. До момента не се предава, макар ГЕРБ по брой съветници да й води с 14 на 8. Председател не е избран, зад кмета от ГЕРБ Стефан Радев все още няма мнозинство.

 

ПАНАИРИ...

В Бургас днес се състоя сесия на съвета. Гласувани бяха зам.-председатели на органа, ръководства и членове на комисиите. Спорове нямаше, което авансово преди същинската работа на съвета издава нова обща сглобка "Всички зад кмета Димитър Николов". Интересно обаче бе, че 35 съветници гласуваха декларация с искане за отстраняване на областния управител Пламен Янев, разказва "Флагман". Причината - непристойно поведение на първата сесия, когато се състоя клетвата на новоизбраните. Тогава Янев спомена ниската избирателна активност, разкритикува превенцията срещу бедствия в Царево... Според основателя на партията "Средна европейска класа" (СЕК) Георги Манев всичко това е недопустимо и именно той бе инициатор на декларацията. Тя не поражда нищо, тъй като областните управители са отговорни пред премиера. Но пък онагледи връзки, конфликти и панаири. Янев е човек на близкия до Кирил Петков Константин Бачийски, който се кандидатира за кмет чрез СЕК, но се представи незабележимо. Манев пък, който влезе в съвета сега през формацията КОД, е срещу Бачийски, съответно и Янев. Междувременно след вота Бачийски кротко се върна на депутатската банка и подаде оставка като лидер на СЕК. Тепърва ще става ясно в Бургас кой от чий отбор е и какво е правил предизборно.

Още по темата