Медия без
политическа реклама

Прокуратурата ударно разследва Васил Божков, но без особен успех

МВР работи авансово по имена, които може да попаднат в "Магнитски", твърди Демерджиев

18 Февр. 2023Обновена
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева
Илияна Кирилова
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

По досъдебното производство срещу Васил Божков са разпитани повече от 200 свидетели. Наблюдаващите прокурори са разпоредили данъчни ревизии, част от които все още не са приключили. Материалите от извършените данъчни ревизии са отделени в 47 прокурорски преписки, по които след проверки са образувани 27 досъдебни производства за данъчни престъпления и пране на пари. Това твърди в интервю за "24 часа" говорителят на главния прокурор Сийка Милева. С тези думи тя отговаря на въпрос защо срещу Божков не е внесен обвинителен акт в съда, след като разследването срещу него е от 3 години. 

Повод за разговора с прокурорската говорителка са новите имена в санкционния списък на САЩ по закона "Магнитски", като тя отново развива тезата, че американските действия са в подкрепа на българската прокуратура. Васил Божков беше от първата група санкционирани.

Милева твърди, че по разследването срещу него са били изпратени общо 18 европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като само част от тях били изпълнени. 

"И да, известно е, че все още няма положителен отговор на искането ни до властите в ОАЕ за екстрадирането на обвиняемия. Мога да ви уверя, че наблюдаващите прокурори правят всичко възможно, за да приключат тези разследвания", обявява Милева.

По нейни думи прокуратурата е изготвила и изпратила общо 4 нови молби за правна помощ, по които от властите на ОАЕ е поискано да връчат на обвиняемия Васил Божков призовки за доброволното му явяване пред българските разследващи органи, като последната от тях е изпратена на 18 януари 2023 г.

"С тези допълнителни молби за правна помощ на обвиняемия Божков е дадена възможност да се яви доброволно пред българските разследващи органи и да се възползва пълноценно от всичките си права по българското законодателство, включително да даде обяснения по делото. На обвиняемия Васил Божков са посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното производство в България", твърда Милева.

МВР работи по петте имена в новия списък "Магнитски", заяви в същото време Кърджали служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Освен тях се проверяват и други, заподозрени, че могат да попаднат в нов списък със санкции, добави той, цитиран от БНТ.

САЩ и Великобритания санкционираха петима българи за корупция по закона "Магнитски".

"Поставил съм задача да се идентифицират хора, които извършват подобна сродна дейност и които потенциално могат да попаднат в такъв списък. За да може следващия път, ако има продължение този списък, каквото се очаква, да не сме в ситуация да гоним събитията, а да сме в ситуация, в която да се окаже, че властите в България са взели в аванс отношение към тези хора", заяви Иван Демерджиев.

Макар САЩ и Великобритания изрично да подчертаха, че в България има системен проблем с корупцията и че борбата с нея е неефективна, прокуратурата видя международно признание за своята работа в публикуването на нов списък със санкционирани български граждани по

От думите му не става ясно на какъв принцип МВР търси и работи по хора, които могат да бъдат санкционирани от САЩ. Американските власти съобщават в последния момент санкционираните лица.

"Обобщават се всички данни, които са налични. Ще бъдат анализирани, ще бъдат допълнени и ще бъдат внесени в компетентната прокуратура", каза Демерджиев и допълни, че има производства, някои от които са водени, други са започнали.

България се прочу като европейски шампион по спечелени номинации "Магнитски", защото осмина българи се наредиха в десетката на санкционираните досега лица в ЕС по американския закон срещу корупцията в чужбина. Когато в средата на 2020 г.

 

 

Още по темата