Медия без
политическа реклама

Прокуратурата си приписа заслуги за новия списък "Магнитски"

Но шефът на следствието Борислав Сарафов продължава да увърта за разследването срещу Владислав Горанов

11 Февр. 2023Обновена
БНТ
Борислав Сарафов в студиото на БНТ.

Макар САЩ и Великобритания изрично да подчертаха, че в България има системен проблем с корупцията и че борбата с нея е неефективна, прокуратурата видя международно признание за своята работа в публикуването на нов списък със санкционирани български граждани по американския антикорупционен закон "Магнитски". Самопохвалата изрази директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов.

В обявения вчера списък бяха включени бившият министър на финансите в две правителства на ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката в правителствата на БСП Румен Овчаров, председателят на движение "Русофили" Николай Малинов и бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов и Иван Генов, който е и бивш депутат от БСП.

"Ние приветстваме подкрепата на нашите партньори от САЩ и Великобритания - заяви Сарафов пред БНТ. - Аз ще ви припомня, че Румен Овчаров е подсъдим. Има обвинителен акт и срещу Николай Малинов, съответно прокуратурата и срещу него си е свършила работата. И още срещу две лица се води производство и не е изключено да бъдат повдигнати обвинения. Ние работим срещу тях, тези лица са наши цели и наши обекти. Това е подкрепа за нашите усилия."

Запитан кога Владислав Горанов ще бъде привлечен под отговорност, Сарафов заяви:

"Когато съберем достатъчно доказателства. Вече бяха правени някакви проверки срещу него. Ние отново ще проверим всички данни срещу тези лица. Ще изискаме данни от ДАНС, от МВР. Корупцията се разкрива от оперативните служби, не от прокуратурата. Ние ще поискаме всички данни. Споменаването на името на Владислав Горанов само от друг обвиняем - Васил Божков, не е достатъчно за повдигане на обвинения. Васил Божков трябва да бъде разпитан тук, на място и само тогава неговите показания ще имат тежест за наказателно производство."

Според повечето юристи обаче няма проблем Васил Божков да бъде разпитан по видео връзка, както това направи и европейската прокуратурата.

Шефът на следствието не се нае с прогноза какви конкретни мерки ще бъдат предприети на международно ниво срещу новите петима санкционирани. И използва възможността още веднъж да изтъкне постиженията на българската прокуратура:

"Не мога да прогнозирам какво ще направят нашите партньори на Острова и отвъд Океана, но държа да подчертая, че ние работим ежедневно с ФБР и останалите служби. Приемам техните действия като като стимул и подкрепа да работим. Това онагледява нашите действия. Ние работим срещу всички тези лица от списъка."

Сарафов коментира и конкретните причини за течащото производство срещу бившия енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници - Данаил Николов, както и бившия шеф на "Булгаргаз" в кабинета "Петков" Людмил Йоцов. Те бяха обвинени в длъжностни престъпления, които според прокуратурата са довели до причиняване на вреди на държавния газов доставчик.

"Става въпрос за това, че те са проявили бездействие. Не са намерили алтернатива на руския газ. Вместо това са докарали свързана фирма, а цената е завишена с 30%. Щетата е за 88 млн. лв. и тези пари са влезели в нечии джобове. На обикновен език това се казва кражба за милиони. Нагла кражба. Бившата частна фирма на министъра става посредник. Това е тежък конфликт на интереси."

България бе изправена пред криза заради отказа на "Газпром" да й достави гориво, ако не бъде платено в рубли. Тогава бяха осигурени алтернативни доставки за кратко време и не се стигна до спиране на газа за предприятията. Обикновено, когато се действа в ситуация на форс мажор, цените са по-високи.

Запитан дали Кирил Петков и Асен Василев присъстват в обвинителния акт, зам.-главният прокурор отговори: "Имената на Петков и Василев са вписани в доклада по отношение на постовете, които са заемали в онзи момент - съответно премиер и финансов министър. Те нямат касателство по това дело. Впрочем, разследването не е приключило. Ако някой от обвиняемите даде нова информация, може да бъдат привлечени и нови лица под отговорност."

 

Увъртания

ГЕРБ продължава да избягва въпроса ще се разграничи ли от бившия финансов министър Владислав Горанов, който бе включен в списъка "Магнитски". "Не трябва да персонализираме. Не може един конкретен случай да опетни цяла партия", коментира зам. председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред Нова телевизия. Той предложи прокуратурата да поиска от САЩ конкретни доказателства срещу Горанов, защото може би е пропуснала нещо. И веднага използва случая да атакува "Продължаваме промяната" и "Демократична България", че много гръмко говорели за списъка "Магнитски", а точно те докарали на власт президента Румен Радев.

Още по темата