Медия без
политическа реклама

Прокуратурата сложи охрана на Божков в ареста

Бизнесменът ще съдейства изцяло на САЩ и в края на септември

30 Авг. 2023Обновена
БГНЕС

Прокуратурата се изплаши за сигурността и живота на Васил Божков и му постави охрана.

От днес намиращият се в ареста бизнесмен и семейството му са под държавна охрана. Това обяви адвокатът му Георги Гатев след края на днешния разпит на клиента му. Охраната е по искане, отправено преди няколко месеца, още от времето, в което той искаше да даде показания.

Защитникът не уточни кога и какви заплахи е получил Божков. „Това е по-скоро защита. Неговата лична охрана си съществува и го пази”, допълни Гатев. 

Охраната няма да бъде с него в килията, но пък ще го придружава по време на неговите излизания извън нея. До момента не е ясно дали тя ще бъде осигурена от бюрото по защита към Министерството на правосъдието, или от МВР.

Новината за охраната му дойде след нов 4 часов разпит на Божков за това дали е давал такса спокойствие на бившия премиер Бойко Борисов и на ексфинансовия министър Владислав Горанов. Разпитът започна още във вторник, когато той дава 5 часа показания.

Васил Божков ще съдейства изцяло на САЩ и в края на септември. Това пък се разбра от продължение на интервю с един от неговите адвокати Стоян Баумайер пред bTV.

Ден по-рано защиникът обяви, че клиентът му е бил разпитван 7 пъти в Дубай от официални представители на САЩ, включително и за бившите премиер Бойко Борисов и финансов министър Владислав Горанов.  Разпитите са били в опит на Васил Божков да бъде изваден от списъка "Магнитски", в който беше вкаран от американските власти. "Моят клиент повече от две години съдейства 100% на американските власти и всеки път, когато имахме възможност, по време на разпити сме питали кога е удобно той да се прибере, да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж завинаги с тези дела тук", заяви Баумайер и допълни, че до момента са представили на американските власти над 25 000 страници материали - отчети, фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери, имейли, записи.

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков е бил разпитван 7 пъти в Дубай от официални представители на САЩ, включително и за бившите премиер Бойко Борисов и финансов министър Владислав Горанов. Това стана ясно от интервю за bTV на един от неговите адвокати Стоян Баумайер.

Сега той твърди, че в края на септември предстояло ново действие на клиента му към американските власти. "Нямам право да кажа без негово разрешение. Не можем да кажем. Не е само съдействие ...", заяви адвокатът. Той даде да се разбере, че за да излезе от закона "Магнитски" Божков ще тряба да плати нещо като глоба, чийто размер той не можел да посочи, защото още не бил определен. "Това не е нещо извънредно, това не са някакви милиони. Просто той трябва да ги даде на неправителствени организации", каза адвокатът.

Бизнесменът Васил Божков твърди в сигнала си до прокуратурата, че разполага със снимки и записи от охранителни камери, които доказват, че в продължение на 3 години, от 2017 г. до края на 2019 г.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата