Медия без
политическа реклама

САЩ са разпитвали 7 пъти Божков за Борисов и Горанов

Хазартният бос се бил поставил в пълна услуга на Вашингтон, твърди още него адвокат

29 Авг. 2023Обновена
Бойко Борисов и Васил Божков от времето, в което демонстрираха приятелство
Фейсбук
Бойко Борисов и Васил Божков от времето, в което демонстрираха приятелство

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков е бил разпитван 7 пъти в Дубай от официални представители на САЩ, включително и за бившите премиер Бойко Борисов и финансов министър Владислав Горанов. Това стана ясно от интервю за bTV на един от неговите адвокати Стоян Баумайер.  

Разпитите са били в опит на Васил Божков да бъде изваден от списъка "Магнитски", в който беше вкаран от американските власти. "Моят клиент повече от две години съдейства 100% на американските власти и всеки път, когато имахме възможност, по време на разпити сме питали кога е удобно той да се прибере, да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж завинаги с тези дела тук", заяви защитникът.

Той обяви, че Божков го наел през 2021 г. специално за "Магнитски". "Още от първата минута Васил Божков каза "Оказвам пълно съдействие, каквото искате - това е". До момента сме представили над 25 000 страници материали. Американските власти знаят за Васил Божков повече отколкото Васил Божков знае за себе си. Това Ви го гарантирам", обяви Баумайер. "Лични материали, отчети, фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери, всичко, всичко, всичко. Имейли, каквото си помислите - Записи, записи", обяснява адвокатът какво е предал Божков.

На въпрос за кои български политици е давал информация на държавните власти на САЩ Васил Божков адвокатът отговори: Във всички показания на Васил Божков фигурират само Бойко Борисов и Владислав Горанов. Други лица абсолютно няма.

Адвокатът даде да се разбере, че Божков е бил съветван и от САЩ, и от ОАЕ да не се прибира в България заради застрашеност и поради политическите обстоятелства. "Вашият живот е застрашен според нас. За нас ние сми ви дали убежище, Вие сте политически застрашено лице. Ако искате да си тръгвате - тръгвайте си, но трябва да подпишете декларация, че си тръгвате на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с Вас, ние не носим отговорност", казали на Божков властите в ОАЕ, твърди адвокатът.

По негови думи последният разпит на Божков по "Магнитски" бил в края на май  т.г.  Тогава американските власти му казали, че ако все още иска, може да се прибере в България.

Хазартният бос Васил Божков, който се прибра в България в петък и бе арестуван още на летището, не се е върнал доброволно, а е екстрадиран от властите на Обединените арабски емирства, съобщи по-рано Mediapool.

Българските власти са получили официално писмо от властите на ОАЕ с дата 23 август, с което са уведомени, че Божков ще бъде екстрадиран на 25 август. Уведомени са също за номера на полета, както и за очаквания час на кацането на самолета с екстрадираното лице на "Летище София" – 15:15 ч. Първоначално Божков създаде впечатлението, че се прибира в България по собствено решение, а адвокатът му твърдеше, че пътуването е планирано отдавна, но досега бизнесменът нямал "разрешение" от властите в Дубай. Сега обаче излиза, че не става дума за разрешение, а за екстрадиция, твърди изданието. 

От документите, които са пристигнали в МВР и МВнР, предоставени на прокуратурата, става ясно, че има решение за връщането на Божков от дубайските власти от 25 август с еднопосочен полет Дубай-София, научи "Сега" от източници от държавното обвинение.

Освен адвокатите обаче, и самото държавно обвинение твърдеше, че Божков се е върнал доброволно. "На 25.08.2023 г.  обвиняемият В.Б., обявен за международно издирване, се е явил доброволно пред органите на МВР на ГКПП „Летище София“. Спрямо същия по досъдебни производства, водени в Софийска градска прокуратура (СГП), има наложена мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа", пишеше в официално съобщение на държавното обвинение.

Междувременно "Сега" научи, че съобщението, че за екстрадиране е дошло днес от Интерпол-Абу Даби. В него не било посочено заради какво го връщат - дали за наказателните му дела в България или за нещо друго. Така може да се окаже, че това съобщение за екстрадиране е в полза на Божков - защото, ако не е върнат конкретно по искането за наказателни дела, на практика тук ще възникнат изключителни проблеми да го разследват за тях и прокуратурата може да каже, че е с вързани ръце. Това засега се потвърждава и от версията, че Божков е върнат само по обвинението за пране на пари, което може да затрудни работата по останалите обвинения - ОПГ, поръчителство на убийства, изнудване, подкупи, иманярство и др.

В крайна сметка прокуратурата обяви официално, че вчера чрез МВР е получила документи от Министерството на вътрешните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ), "които се отнасят за международно издирване на български гражданин с инициали В. Б., обвиняем по досъдебни производства в Софийската градски прокуратура".

"В документите е посочено, че компетентните власти на ОАЕ са решили да екстрадират българския гражданин с директен полет от Дубай до София. Допълнително е посочено, че полетът е на 25.08.2023 г., като самолетът каца на летището в гр. София в 15:15 часа. До настоящия момент СГП не е получила съдебен акт на компетентните власти на ОАЕ относно решението за екстрадиция", се казва в съобщението.

Държавното обвинение дава да се разбере, че е получило документите за екстрадиране едва на 28 август, понеделник, което е 3 дни след неговото реално завръщане.

Прокуратурата пусна и документи:

По информация на Българската национална телевизия (БНТ) пък, на 23 август властите в Дубай са дали 72-часов срок на Васил Божков да напусне страната. Причината била връзки на бизнесмена с руски граждани. Ако това се потвърди, ще означава, че Божков е бил експулсиран. 

В същото време той бе разпитван повече от 5 часа днес като свидетел по разследването на неговите твърдения за изнудване и за това, че е плащал такса спокойствие на върхушката на ГЕРБ. Времето не стигнало и затова разпитът ще продължи и в сряда. 

Адвокатът му Георги Гатев каза след разпита, че той „горе-долу“ потвърждава до момента доста от изнесената от него информация по случая, но с някои допълнения. Той добави обаче, че е подписал декларация и няма право да ги коментира.

Гатев категорично заяви, че Божков се е върнал по собствено желание, не е нито екстрадиран, нито експулсиран. “Ако е бил екстрадиран, то има различен начин на работа. Изпраща се съдебна охрана, взимат го и т.н. А той се е прибрал сам”, уточни адвокатът. Гатев показа и документи на арабски език, за да потвърди думите си.

 

 

На няколко пъти през последните 3 години Божков пускаше схеми и комикси от Дубай с твърдения как точно е станало това. После обяви, че е дал сигнал до прокуратурата, в което описва всичко. Държавното обвинение обаче твърди, че няма как да обръща внимание на неговите твърдения, докато не го разпита като свидетел и не закрепи думите му като доказателства по дело.

Бизнесменът Васил Божков твърди в сигнала си до прокуратурата, че разполага със снимки и записи от охранителни камери, които доказват, че в продължение на 3 години, от 2017 г. до края на 2019 г.

По времето на правителството на Кирил Петков и на вътрешния министър Бойко Рашков се стигна до задържане на Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. То бе аргументирано с твърденията на Божков, че е бил изнудван. 

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Държавното обвинение обвини МВР, че е опорочило разследването, и че изобщо не е имало основание да го образува. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов.

Още на 16 май т.г. намиращият се по онова време в Дубай бизнесмен поиска да се върне като защитен свидетел срещу Борисов. "Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел", написа тогава Божков.

Преди два дни бившият премиер Бойко Борисов обяви, че няма никакво притеснение. "Това, което съм коментирал, съм го казал и в прокуратурата на няколко разпита, няма какво да добавя по темата", обяви лидерът на ГЕРБ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата