Медия без
политическа реклама

Прокуратурата се скри от депутатите за скандала с "Нексо"

Съдия отказа да гледа гаранциите от 1 млн. лв. по случая с криптокомпанията

24 Яну. 2023Обновена
Илияна Димитрова

Главният прокурор Иван Гешев отказа да се яви на изслушване в парламента от временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за случая с криптокомпанията "Неско". В писмо до депутатите шефът на държавното обвинение посочи, че не може да участва в заседанието заради кратките срокове и че конкретна информация ще бъде предоставена в писмена форма. По този повод съпредседателят на ПП Асен Василев коментира, че не може прокуратурата да отказва да даде отчет на народните представители, докато дава брифинг пред журналисти по същата тема. "Освен да вземем един микрофон и да отидем и ние в Съдебната палата, за да питаме", каза Василев.

Временната комисия изслуша председателят на ДАНС Пламен Тончев, който обясни, че проверката на криптокомпанията е започнала именно от Държавната агенция "Национална сигурност" през юли м.г. по сигнал на българска финансова институция. В тази връзка контраразузнаването е поискало информация от партньорските служби, която след това е била изпратена на прокуратурата. Досъдебното производство пък е образувано чак в края на годината.

Тончев посочи, че "част от дейността на българското дружество наподобява някои от т.нар. пирамиди от близкото минало". Голяма част от получените средства по тези сметки впоследствие са пренареждани към друга фирма, свързана с физическо лице от управлението на Nexo, след което са купени множество имоти - вкл. в полза на трети лица - на значителна стойност", съобщи председателят на ДАНС. Част от тях са бизнес сгради в София и в "туристически дестинации в България".

Депутатите от ДПС, "Възраждане" и БСП искаха да научат дали ДАНС извършва разследване и за политическа корупция в случая с "Нексо", тъй като дузина служители на компанията са правили дарения към партия "Да, България". "ДАНС не е политическа полиция, вие го знаете много добре. Ако някой е извършил нещо против волята му или е мотивиран да извърши нарушение на закона, най-вероятно ще понесе последствия. Не мога да отговоря дали разследването ще стигне до незаконосъобразно финансиране на политически субекти. Това е въпрос на доказване и решение на българския съд", отговори председателят на ДАНС.

ГАРАНЦИИ

Съдията, който трябваше да се произнесе по жалбите на двамата обвиняеми по случая "Нексо", на които прокуратурата наложи гаранции от по 1 млн. лв., се е отвел. Това съобщиха от Софийския градски съд.

"Мотивите за отвода са публикации в медийното пространство, съдържащи твърдения, неотговарящи на действителността, и внушения относно безпристрастността на съда. В рамките на деня ще бъде определен нов съдия-докладчик", информират от градски съд. В съобщението не се споменават конкретните публикации, но такива се появиха в сайтове, близки до прокуратурата.

Преди 10 дни, след спецоперация срещу криптобанката "Нексо" прокуратурата обяви, че четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група. "Тя е създадена с користна цел - пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз", обясни тогава зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов. 

На двама от обвиняемите - Траян Николов и Калин Методиев беше наложена мярка "парична гаранция" от по 1 млн. лв., като наблюдаващият прокурор даде срок от 10 дни гаранцията да бъде внесена. Николов и Методиев обаче обжалваха мярката пред съда. Другите двама обвиняеми - Антони Тренчев и Коста Кънчев все още се издирват.

Четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката "Нексо". Това заяви председателят на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг на журналисти по повод спецоперацията срещу криптобанката.

 

Крипто компанията NEXO ще заведе дело срещу България за щетите, които акцията на прокуратурата й е нанесла. Нашите консултанти оценяват щетите на над 1 млрд. долара.

 

Компанията Nexo се е съгласила да плати 45 млн. долара на американските регулаторни органи и ще прекрати нерегистрираното предлагане на крипто продукти.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата