Медия без
политическа реклама

NEXO ще съди България за 1 млрд. долара

Прокуратурата умишлено заблуждава публиката, че действа по сигнал от САЩ, смята един от собствениците на фирмата Антони Тренчев

22 Яну. 2023Обновена
nexo

Крипто компанията NEXO ще заведе дело срещу България за щетите, които акцията на прокуратурата й е нанесла. "Нашите консултанти оценяват щетите на над 1 млрд. долара. Ние бяхме в процес на листване на американската борса и сега това трябва да бъде отложено заради репутационните щети, които ни бяха нанесени", заяви по Нова телевизия един от собствениците на компанията Антони Тренчев.

Преди седмица прокуратурата проведе шумна акция в офисите на NEXO и обвини четирима души в пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз в периода от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови. Имената на четиримата не бяха обявени, но един от тях бил ръководител на организирана престъпна група.

Според Тренчев главният прокурор Иван Гешев умишлено заблуждава публиката, че действа по сигнал от САЩ. Тренчев обясни, че фирмата вече е сключила споразумение с 50-те американски щата, федералното правителство на САЩ и прокуратурата в Ню Йорк, с което са уредени претенциите към нея, но не е признала вина. При това нюйоркското споразумение е подписано след акцията на прокуратурата. "Ние престанахме да приемаме американски клиенти още през февруари миналата година, защото регулацията на този пазар не е ясна", твърди той.

Тренчев твърди, че не може да става и дума за трансакции, с които през NEXO се финансира тероризъм или се нарушават санкциите. "Ние ползваме софтуер, който се ползва от ФБР и ЦРУ. С него следим всички трансакции в реално време", обясни Тренчев. И даде пример, че лицето, посочено от прокуратурата като фигуриращо в базата данни на Израел за терористи - Мухмад Мохамед Махмуд Айеш, всъщност е получило две суми от 1500 и 400 долара две години, преди да бъде вписано там. Тренчев се усъмни, че прокуратурата изобщо има капацитет да анализира дейността на NEXO.

22 януари 2023 г. – След като вече разби лъжата на прокуратурата, че разследването на българската прокуратура идва от САЩ, Nexo, водещата световна институция...

Той отхвърли и внушенията, че акцията на прокуратурата е предизвикана от сигнали от измамени ирландски граждани. "Въпросните индивиди са си получили всички пари, които са вложили заедно с печалбата - 126 млн. долара. Самите те признават това в жалбата си до британските органи. Не са доволни, че са изтеглили парите си точно преди криптовалутата да поскъпне. Затова претендират за някакви щети. Но няма съмнение, че ние ще спечелим това дело", каза Тренчев.

Според него целите на прокуратурата са съвсем различни от обявените. И намекна, че неприятностите му се дължат на факта, че служители на NEXO са дарявали на "Да, България". "По време на обиските са се чули реплики - сега ще се научите на кого да дарявате", твърди Тренчев. Според него няма нищо нередно в даренията на негови служители към политически партии. "Те получават високи заплати, платили са всички данъци", аргументира се той.

 

Още по темата

Четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката "Нексо". Това заяви председателят на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг на журналисти по повод спецоперацията срещу криптобанката.
Мащабна престъпна схема на територията на 4 държави, през която са преминали почти 95 млрд. долара през последните 5 г.

 

Още по темата