Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата оневини човек на "Възраждане" за двойно гласуване

Иво Русчев няма да бъде пратен на съд, защото обществената опасност на деянието му била явно незначителна

БГНЕС
Иво Русчев

Делото срещу бившия депутат и настоящ кандидат-депутат от "Възраждане" Иво Русчев, което прокуратурата дълго време държа на трупчета с процедурни хватки, е прекратено на 7 март. Това видя "Сега" в деловодните регистри на държавното обвинение (преписката на Русчев е видима по номера си, за разлика от други "горещи" преписки, които прокуратурата крие за онлайн проверка).

Районният прокурор на София Невена Зартова потвърди пред "Сега", че разследването е прекратено. То беше за това, че Русчев е гласувал два пъти на евроизборите през 2019 г. За това престъпление НК предвижда пробация и глоба до 2000 лева. Наблюдаващият прокурор обаче е преценил, че случаят е малозначителен, обясни Невена Зартова.

Законът казва, че "не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна". За прокуратурата това, че Русчев е гласувал два пъти, е с явно незначителна обществена опасност.

"Не беше ли Русчев, който обясняваше по телевизията, че го е направил (двойното гласуване, б.а.), за да види какво ще стане", попита Зартова.

Тя не сподели кой е наблюдаващият прокурор по делото, с обяснението, че не помни кой е. По принцип съдебната практика в делата за достъп до информация е, че имената на наблюдаващите прокурори не може да са тайна.

В 48-ото Народно събрание Русчев се подписа под алтернативния законопроект за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Промените бяха внесени от част от групата на "Възраждане", а в залата бяха прегърнати от ГЕРБ, БСП и ДПС. Те предвиждаха главният прокурор да се разследва от шефа на националното следствие вместо от специално избран върховен съдия, както предлагаха служебното правителство и "Демократична България" и наскоро бяха критикувани от Съвета на Европа.

Преди година Русчев се оказа и сред депутатите от "Възраждане", които протестират срещу зелените сертификати за ковид, но са ваксинирани.

Разследването срещу Русчев е като виц още от самото начало. Още по време на разследването става ясно, че той е избран за депутат. Въпреки това делото не е спряно, както изисква законът, а е внесено в съда с предложение Русчев да бъде освободен от наказателна отговорност и само глобен. Прокуратурата се доверява на твърдението на Русчев, който при привличането си за обвиняем казва, че е безработен. Това се случва през март 2022 г., когато той вече е депутат.

Впоследствие Софийският районен съд установява, че макар документацията да уличава Иво Русчев в двойно гласуване, срещу него не може да се направи нищо, тъй като депутатският имунитет го пази. Така в началото на октомври м. г. районният съд разпорежда прекратяване на производството по делото и то е върнато на прокуратурата. Вместо да бъде поискан имунитетът на Русчев, това отново не се случва, а обвинителят протестира срещу прекратяването. Така делото стига до Софийския градски съд, който потвърждава разпореждането на по-долната инстанция. Това се случва на 7 декември миналата година.

До края на живота на 48-ото Народно събрание, близо 2 месеца след определението на градския съд, прокуратурата така и не се съобрази с "подсказването" от двете съдебни инстанции, че трябва да поиска имунитета на Русчев. Сега той е втори в листата на "Възраждане" в 25-и МИР-София, където води лидерът на партията Костадин Костадинов.

Още по темата