Quantcast

Медия без
политическа реклама

Президентът: Не е работа на НСО и ДАНС да ринат сняг пред премиера

Министрите да не коментират службите, особено като е извън техния ресор, нападна Румен Радев

08 Март 2022
Скрийншот видео Нова тв

Президентът Румен Радев отговори остро на критиките на премиера Кирил Петков, транспортния министър Николай Събев и министъра на иновациите Даниел Лорер срещу службите, заради снежните топки на Шипка.

„Няма пробив в националната сигурност, има пробив в здравия разум“. Това заяви президентът Румен Радев по повод събитията от връх Шипка на трети март, когато активисти замеряха премиера Петков със снежни топки. И допълни: „Не е работа на НСО, на ДАНС или на МВР да ринат сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха неговата благодарност“, каза още Радев.

 

Транспортният министър Николай Събев е поискал оставката на началника на Националната служба за охрана Емил Тонев. Това обяви самият Събев в личния си Фейсбук профил.

Ден по-рано министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер обяви пред журналисти във Варна, че случилото се на Шипка е било абсолютно недопустимо и го нарече пробив в сигурността. "За мен това е пробив в сигурността, който касае не само НСО, а и областната дирекция на МВР, както и ДАНС", обясни Лорер. Критики срещу НСО отправи и самият премиер Кирил Петков, а пък транспортният министър Николай Събев поиска директно оставката на шефъ на НСО ген. Емил Тонев. 

„Не е работа на министри да дават оценка за работата на службите, особено, когато те са извън техния ресор. Работата на министрите е да се борят ефективно с тежката икономическа и социална криза. Да създават условия за устойчив икономически растеж, което всички българи очакват", контрира обаче във вторник държавният глава. Той говори пред журналисти при посещението си в Института по роботика на Българската академия на науките, където се запозна с изградения Център „Квантови комуникации и интелигентни системи за сигурност и управление на риска“.Румен Радев изрази надежда, че тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Той припомни, че допреди година това беше практика и призова управляващите да не тръгват по този "отхвърлен от обществото ни порочен път".

Съпредседателят на една от партиите в упавляващата коалиция "Демократична България" и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов обяви подозренията си, че българските специални служби пързалят кабинета по темата за войната.

"Разбира се, че няма да искам оставки", категоричен бе президентът. "Неслучайно ръководителите на службите за сигурност са на мандатна длъжност. Нали не си представяте, че трябва всяка новодошла власт или всеки нов парламент да подменя службите за сигурност. Ако това се случва, това означава тези служби да работят за властта, но не и за България. Особено в областта на корупцията. Това са мандатни длъжности, те се предлагат с решение на Министерския съвет, а указът се подписва от президента. И затова законодателят е предвидил това разделение на властите. То не е случайно", отговори обаче Радев.

 „Не искам и да си помисля, че в парламента и сред управляващите има хора, които се притесняват, че някаква чувствителна тема за борбата с корупцията да стане достояние и на президента, каза още той.

Бившият началник на Националната служба за охрана Красимир Станчев се присъедини към хората, които призовават за оставката на приемника си Емил Тонев.Той посочи, че в петък е инициирал среща с министър-председателя, ресорни министри и институции, като на тази среща са били анализирани състоянието и готовността на Системата за управление на кризи.  "Проблемите са тежки и изключително дълбоки. Те не се изчерпват само с оповестяване, укрития, запаси от йодни таблетки и т.н. Самият проблем е в липсата на единна национална система за управление при кризи, в готовността и най-вече в органите за управление и в подготовката на населението", заяви Румен Радев. Системата е занемарена от десетилетия, добави българският президент. Очаквам от ресорните министри, институции и законодатели енергични мерки за създаване на такава система, каза още държавният глава.

Радев все пак подкрепи премиера за едно нещо - че България не може да си позволи да спре вноса на петрол и на газ от Русия. "Ако искаме да си унищожим икономиката да направим и това. Прав е премиерът", каза държавният глава. 

 

 

 

Още по темата