Медия без
политическа реклама

Атанас Атанасов: Службите пързалят премиера и кабинета за войната

"Притеснително е, че БГ спец. служби и генералитетът ни са бъкани с руски агенти и открити путинофили", обяви Ивайло Мирчев

05 Март 2022Обновена
БГНЕС

Съпредседателят на една от партиите в упавляващата коалиция "Демократична България" и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов обяви подозренията си, че българските специални служби пързалят кабинета по темата за войната.

"Има нужда в тази драматична ситуация да прегледаме състоянието на българските институции и на българската държава. България трябва да бъде лоялна към ЕС и НАТО. От това, което съм чул, или българските службите са неспособни да събират информация, или имат надеждна информация, но заблуждават Народното събрание, този въпрос трябва да се изясни, защото имам чувството, че пързалят новото правителство и министър-председателя от време на време, защото са млади хора, без политически опит", каза в интервю по БНТ Атанасов. 

По думите му на закрито заседание на Народното събрание малко преди Русия да атакува Украйна, представители на службите са обявили, че не очакват да се стигне до война. "За два месеца имаше две закрити заседания на парламента. На едното бяха изслушвани премиерът и шефове на служби, а на другото - вече бившият министър на отбраната Стефан Янев и шефове на служби", припомни Атанасов. На първото засадение шефовете на българските разузнавания казаха, че война няма да има, а вижте какво се случи, заяви той. 

Според Атанасов, по време на управлението на Борисов българските служби са били приспани, като целта е била да не виждат корупционните схеми. Той все пак похвали контраразузнаването за това, че е събрал информация за генерала от резерва, който бе обвинен в шпионство в полза на Русия. Но този човек вече 7 години не е на служба, нека сега ДАНС да отиде по-надълбоко и да каже откъде е вземал информацията, с кого е работил, заяви Атанасов.

"Изключително притеснително е, че БГ спец. служби и генералитетът на армията ни са бъкани с руски агенти и открити путинофили. Една от индикациите за това е, че в Украйна се случва точно обратното на "секретната" прогноза, която службите дават на правителство и парламент", обяви в пост във Фейсбук и депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев.

"Първо твърдяха, че е абсурд Русия да нападне Украйна. След като Путин я нападна очакването вече бе "специализираната операция" да приключи до 48 часа, защото украинците армия нямали, армията била една - тази на Русия. Нищо от това не се случи - вече над 260 часа е война, няма никаква операция, а украинците се защитават много добре, докато руската армия изглежда зле, без особени военни успехи и с безпрецедентни загуби във военна техника и жива сила", коментира още народният представител.

По негови думи вредата от тези хора се изразявала "в изтичане на информация към руските служби, саботаж на модернизацията на БГ армията, странна привързаност към старата руска военна техника и модернизирането ѝ (в Украйна виждаме, че се справя повече от зле)". Решението е - бързо прочистване на службите и армията от хора зависими от режима на Путин, за които интересът на България не е на първо място, смята още Мирчев.

 

 

Демократична България поиска пълномащабна операция срещу руската агентура в България. Това става ясно от пост във Фейсбук на съпредседателя на коалицията и лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Война е!

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви още, че с проекта "Турски поток" България е подкрепила плановете на Русия да нападне Украйна. Той заяви, че страната ни е дала 3 млрд. лв за проекта, за да стига руски газ до Сърбия и Унгария."Когато Путин започна войната се видя каква е била причината да се прекара този поток през България - за да се снабдяват приятелите на Путин в Сърбия и в Унгария с руски газ. И кой обслужи частта от плана на Путин за войната в Украйна - правителството на Борисов. Прекараха тази тръба скоростно през България, платихме 3 милиарда лева от българския бюджет, за да обслужим руски интерес, на сръбска територия "Газпром" плати газопровода, а на българска ние, за да обслужим плановете на Путин за нападение на Украйна", заяви Атанас Атанасов. 

Той подчерта, че вече 3 месеца не може да се намерят документите, свързани с газовата карта. "Има оперативна информация, че в документацията, която придружава газовата карта, има данни затова че правителството на Борисов е поемало ангажименти към Русия да не толерира алтернативни газопроводи на "Газпром" през България и това е причината 12 години да не може да се построи връзката с Гърция", допълни Атанас Атанасов. Той каза, че е виждал копие от въпросната карта.

Атанас Атанасов коментира и поведението на посланика на Русия Елеонора Митрофанова. "Не може посланикът на която и да е държава да си позволява това провокативно поведение, да нарича българските институции натовски подлоги", уточни Атанас Атанасов. 

Още по темата