Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивш шеф на НСО иска оставката на настоящия заради Шипка

С Доган и Пеевски НСО беше превърната в частна охранителна фирма, признава бившият началник на службата Красимир Станчев

06 Март 2022
БГНЕС
Красимир Станчев

Бившият началник на Националната служба за охрана Красимир Станчев се присъедини към хората, които призовават за оставката на приемника си Емил Тонев. Повод са действията на охранителите край паметника Шипка на 3 март, когато бе допуснато агитката на проруските националисти от "Възраждане" да обстрелва премиера Кирил Петков и председателя на Народното събрание Никола Минчев със снежни топки.

Станчев, който подаде оставка през лятото на 2020 г. заради скандалите, свързани с летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец, даде интервю за bTV. Той напомни, че служителите на НСО трябва да пазят не само живота на охраняваните лица, но тяхната чест и достойнство. Той обяви че авангардът на охраната е можело да поиска техническа помощ от София, след като е имало информация, че охраняваните лица може да бъдат нападнати. 

"Имаше риск, макар и със снежни топки", посочи Станчев. Той припомни, че президентът, шефът на НС и премиерът по закон не могат да откажат държавната охрана, както и че по закон те трябва да се съобразяват с мерките. Но законът не ги задължава да го правят, обясни Станчев. Той допълни, че от кадрите е видял как началникът на авангардната група, се опитва да предупреди премиера да не ходи нагоре, но той отива.

"Виждали сме ги често да носят нещо като куфарчета, чанти, а тук не виждаме нищо такова", допълва бившият шеф на НСО. Той обясни, че ако имаха такива чанти, е можело "поне да я вдигнат", а сега са го правили с голи ръце, като игра на тенис. "Не мога да кажа, че авангардът е подценил, но можеше малко повече активност от тяхна страна", казва Станчев. 

Според него в условията на войната в Украйна трябва да се вземат и по-специални мерки за охраната на първите мъже в държавата, което той не виждал да се прави.

По думите му Тонев дължи оставка сега, както той е поел отговорност след събитията в Росенец. Станчев обясни, че не е бил информиран какво се случва там. И че охранителите, които обгрижват Доган, не са не са отчитали на него, а на заместник в службата, който вече не е на поста. Никой не беше информиран какво се случва. Станчев отговори утвърдително на въпроса дали с Доган и Пеевски НСО е била превърната в частна охранителна фирма. Той разказа например как служител е бил в отпуск, но се е явил да охранява един от тях. Не стана ясно обаче какво е направил Станчев като шеф на службата, за да предотврати тези практики. "Нямам информация дали тази практика продължава", посочи той.

Междувременно, НСО, които досега отказват да коментират казуса "Шипка", излязоха с позиция, че са "деполитизирана военизирана служба за сигурност и категорично се противопоставяме на всички опити да бъде обвързвана с партийни интереси, намерения и действия". "Ръководството на НСО изразява благодарност на своите служители, които с професионалното си поведение допринесоха за овладяване на възникналото напрежение и съобразно своите правомощия не допуснаха да се стигне до нежелани инциденти по време на честванията на Националния празник", гласи още позицията.

Транспортният министър Николай Събев е поискал оставката на началника на Националната служба за охрана Емил Тонев. Това обяви самият Събев в личния си Фейсбук профил.

 

Още по темата