Медия без
политическа реклама

Министър иска оставката на шефа на НСО за снежните топки по премиера

04 Март 2022
Снимката, пусната от транспортния министър.
Фейсбук/Николай Събев
Снимката, пусната от транспортния министър.

Транспортният министър Николай Събев е поискал оставката на началника на Националната служба за охрана Емил Тонев. Това обяви самият Събев в личния си Фейсбук профил. Министърът коментира новата снимка на корицата си, на която се виждат премиерът Кирил Петков и министри на Шипка вчера, където бяха обстрелвани със снежни топки от агитка на "Възраждане". 

В коментарите има и снимки от профила на човек, който се хвали, че той е хвърлял топките. Тече дискусия на възмутени граждани, които питат защо за писане по Паметника на съветската армия е имало задържани деца, а за хулиганството навръх националния празник не е потърсена отговорност от никого. "А защо НСО не реагира? Защо не беше повален и арестуван този човек? Ако беше камък?", пита един от участниците в дискусията. Събев отговаря на него: "Поисках оставката на директора на НСО".

"Сега" потърси НСО, но от службата отказаха коментар по темата.

Бивши служители на НСО обаче коментираха пред "Сега", че охранителите са си свършили работата - няма пострадали, нямало е непосредствен достъп до охраняваното лице, т.е. до премиера. Освен това от разпространените кадри може да се предположи, че премиерът не се подчинява на охранителите да се изтегли, а напротив - тръгва към хората, които хвърлят снежни топки по него. "Ако някой казва, че НСО не си е свършила работата, значи не познава работата й", допълниха бившите служители, пожелали анонимност.

По закон началникът на Националната служба за охрана се назначава от президента след съгласуване с Министерския съвет. Мандатът му е 5 години, като има право и на втори. Предсрочно пълномощията на шефа на НСО се прекратяват от президента при: оставка, навършване на пределната възраст, фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца, при конфликт на интереси и т.н.

Настоящият началник на службата - Емил Тонев, беше назначен на поста през август 2020 г.

Симпатизанти на "Възраждане" заглушиха с агресивни крясъци официалната церемония по честването на националния празник на България на връх Шипка.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата