facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Президентът наложи вето върху закона за извънредното положение

Румен Радев не е съгласен с наказанията за невярна информация и фиксирането на цените
Обновена
19 375
Румен Радев за Закона за извънредното положение

Изявление на президента Румен Радев по повод Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Подробности тук> https://bit.ly/2WzAp64

Posted by bTV Новините on Sunday, March 22, 2020

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от разпоредбите на закона за извънредното положение, внесен от ГЕРБ и одобрен от парламента миналия петък. Това вбеси премиера Бойко Борисов го заподозря, че си прави политически пиар.

Шефът на парламента Цвета Караянчева реагира светкавично и насрочи още за понеделник извънредно пленарно заседание, на което да бъдат разгледани повторно върнатите текстове. За същата цел още в 9 часа сутринта ще се събере парламентарната правна комисия. 

Държавният глава предупреди, че законът може да се превърне в "прелюдия към безконтролно упражняване на властта", тъй като управляващите се опитват да компенсират с ограничения всички недъзи и дефицити в работата на държавните институции срещу епидемията. "Липсата на кадри, оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити в организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги", изтъкна Радев.

Той открои санкциите за борба с фалшивите новини, за които настоя главният прокурор Иван Гешев: "Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура, и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. По-важно – това ограничение остава и след изтичането на извънредното положение."

Другият основен мотив за ветото на президента е, че не се обръща внимание на социално-икономическите последици от пандемията. "Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. Правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", заяви президентът.

Радев изрази и недоволство, че е пренбрегната ролята му на върховен главнокомандващ, когато са се обсъдили и приели разпоредби за ролята на армията в налагането на мерките срещу болестта. "Когато на въоръжените сили се вменяват функции за употреба на сила извън конституционно определените им правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват единствено на изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време.Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада създава повече проблеми, отколкото решава", обобщи държавният глава.

Той изрази съмнение и в приетия модел за борба със спекулата. Според президента може да се стигне до блокиране на стопанските дейности, както и на вноса на жизненоважни лекарства и продукти.

 

КАКВО ТОЧНО АТАКУВА ПРЕЗИДЕНТЪТ

 

 

Часове след изявлението си, президентът пусна аргументите за ветото си. Държавният глава оспорва два текста от закона за извънредното положение.

Първата атакувана норма е промяната в Наказателния кодекс, според която предаването на невярна информация за разпространението на заразна болест ще се наказва със затвор. "Този текст пряко засяга свободата на изразяване и на разпространение на информация, което налага някои уточнения от гледище на международните стандарти по правата на човека в условията на извънредно положение", посочва в мотивите си президентът. То посочва, че в Резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа изрично се подчертава, че свободата на изразяване и публикуването на информация никога не трябва да се интерпретира като заплаха за националната сигурност, освен в изрично и ясно определени в закона случаи. "Ограниченията трябва да са необходими в едно демократично общество с оглед защитата на легитимни интереси, свързани с националната сигурност, и да са пропорционални на опасността, за чието преодоляване са необходими извънредните мерки. Ограниченията трябва да са ясно и непротиворечиво формулирани и да не препятстват достъпа на гражданите до независимите медии", посочва президентът. Той припомня и че според насоките на Комитета на министрите на Съвета на Европа държавите не трябва да използват неясен и прекалено общ език и терминология, когато формулират ограничения за свободата на изразяване и на разпространение на информация по време на извънредни ситуации. Важен акцент в тези документи е необходимостта от наказателни и административни санкции за длъжностните лица, които разпространяват невярна и заблуждаваща информация.

"Текстът „невярна информация за разпространението на заразна болест“ е общо и неясно формулиран. Липсва конкретен критерий за определяне на една информация като „невярна“. Не се държи сметка, че същността и особеностите на коронавируса и неговото разпространение все още са предмет на научна дискусия", пише Радев. Според него тази норма ще има смразяващ ефект и се отварят широко вратите за сплашване и тормоз от страна на органите на властта.

Президентът атакува и промяната в закона за защита на потребителите, с която се цели „право на защита от необосновано високи цени по време на извънредно положение и бедствия“. Според Радев не е ясно кои цени са необосновано високи и за кои стоки се отнася, което предполага субективност на преценката на контролните органи и създава предпоставки за административен произвол. Освен това не се отчита, че фирмите имат различни взаимоотношения с търговските си партньори, а някои от тях са част от международни групировки, които имат цялостна стратегия за реализация на стоките в различните държави. Президентът смята, че с промените не се въвежда праг, а се предвижда фиксиране на всички цени в икономиката. "Това е несъразмерно спрямо целите на закона за избягване на необосновано високи цени. Невъзможността цените да реагират на промените в международните пазари, разходите за производство и сезонните фактори може да доведат до дефицит на редица стоки. Създава се риск стоки, които са поскъпнали на международните пазари, включително животоспасяващи медикаменти, въобще да не се внасят в България, ако фиксираните цени тук са по-ниски от разходите за внос. Това ще ограничи достъпа на домакинствата до редица стоки от първа необходимост, които не се произвеждат в България. Това нарушава и правилата за свободно движение на стоки в рамките на Единния европейски пазар", смята Радев.

Той не е съгласен и санкцията за нарушителите да е в размер на 5% от оборота му за предходната година. "Размерът на тези санкции създават предпоставки редица търговци да преустановят превантивно част от дейността си, за да не се поставят в риск от налагане на санкции, плащането на които може да ги доведе до фалит, особено в период на извънредно положение", твърди президентът.

 

РЕАКЦИИТЕ

Първи реагира депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който е неофициалният говорител на партията. В коментар във Фесйбук той обвини президента, че въпреки тежката криза, все още не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). "При адекватен президент, КСНС би могъл да се превърне в поле на съгласие и инструмент за координация между партиите и основните институции в държавата. Ако КСНС беше свикан преди 3 седмици, можеше оттам да се стигне до идеята за извънредното положение, както и до договаряне на пакет от законодателни мерки. Само, че преди 3 седмици Радев предпочиташе да се шегува с коронавируса", обяви Биков. "Един президент става важен в тежки времена. Тогава се проявява неговата решителност, адекватност и потенциал да намира точките на съгласие в обществото. В такива моменти Радев се скатава. И това не помага, а пречи на разрешаването на тази криза."

Очаквано зад държавния глава застана лидерът на БСП Корнелия Нинова, която доволно констатира, че резервите на Радев повтаряли тези на социалистите. "Правителството компенсира безсилието си да се справи с кризата и хаоса, който създаде с прекомерно увеличение на силовите мерки. Що се отнася до борбата със спекулата: както многократно заявихме - недопустимо е в този тежък за целия народ момент, някой да трупа печалби на гърба на болестта и нещастието на хората. Настояваме за справедливост", обяви Нинова. Тя пропуска факта, че текстът за цените, върху който президентът налага вето, бе внесен и приет по настояване на БСП.

От ВМРО нападнаха БСП, че са причината за ветото, тъй като текстовете срещу спекулата в закона били одобрени от ГЕРБ, защото соцдепутатите ги изнудвали, че ще спрат работата на парламента. "Политическият егоизъм на БСП, дори и във времена на криза, отново е водещ. За тях е важно просто да се запише, че са предложили нещо. Че са изнудили мнозинството да го приеме. Че са победили! Сякаш е девети септември ...", написа във Фейсбук депутатът от ВМРО Александър Сиди.

 

ПРЕНЕБРЕГНАТИТЕ

В закона за извънредната ситуация действително не е предвиден нито един лев за социалното слабите и хората в риск от бедност. Няма и никаква подкрепа за пенсионерите, от които почти 1.3 млн. са оставени в тази критична ситуация да оцеляват с пенсии, които са под линията на бедност - 363 лв. Повечето социални мерки са насочени към облекчаване на процедури. Единствената финансова подкрепа представлява трансформиране на обезщетението за безработица във възнаграждение - вместо съкратеният да получи 60% от фонд "Безработица" на ДОО, работодателят му ще получи парите, за да не го съкрати, като срещу това трябва да му покрие останалите 40% от заплатата. Тази мярка се въвежда за срок от 3 месеца, като има големи съмнения към кого точно ще бъде насочена.

 

266

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нинова: Йончева не пожела да подпиша сигнала й за къщата в Барселона

15.09.2020

Обновена

15623 394
Радев наложи вето и на Закона за съдебната власт

15.09.2020

Обновена

2666 12
Нинова: Предстои да направим необратима промяна и в България

13.09.2020

Обновена

30760 648

Коментари

Страници

Началникът

Горкия, жалва се, че няма какво да прави като главнокомандващ. Ще се разплача 😭

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Така е. И началниците също плачат!

Nick F

Само това ли ти остана в главата от целия материал ?

Началникът

че то друго има ли ?  Обичайният буламач и вето. Не е като да не сме го чували многократно от същият извор.

Strudel

При извънредно положение трябва да се забрани и финансирането на троловете!!!

Диагностик

Тогава ще умрете от глад.

глигор

 Трябва да кажеш не ще умрете, а ще умра от глад. Нищо читаво не съм прочел от диагнозата. Само тролене и спамене. Вече те прескачам(игнорирам).

Асол
снимка на Асол

На договор за услуги ли ще минеш? Там трябва да има и клауза, че ще има файда от работата ти. В нормална фирма в реалния сектор отдавна да си излетял...

segal

Нещо не си познал. 
Реално, юридически, България е обект на биологическа атака от неизвестен враг. Длъжни са да обяват военно положение, но се мотат с някакви военни клаузи в набързо написан закон за извънредно положение, а то си е чиста биологическа война. Но при военно положение Радев става пряк началник на Борисов. 
И започва да действа военния трибунал, а Радев го разкатаха от служебни проверки и нищо - още Ненчев като му беше началник, втория кабинет. 
Подценявате българите. Те досега винаги са възкръсвали. 

Воден прах

Що му го каза? Нежна душа е, ще се наскърби...

postoianno_go_z...

Моля , ползвайте autocorrect:

"Срещу сепекулатга трябва да има безксомпмосин мерки. Но така предлогениятга модеб за борба със спекулата прави невзъмжон вмносът на животоспасявище лекраства и продукти."

zaho47
снимка на zaho47

Радев е единственият умен и честен човек в страната на политическите "недоразумения" във всички институции! 

Началникът

В цялото изречение има може би една вярна дума - Радев.

Conviction
снимка на Conviction

***

Диагностик

На кого е верен?

Талибан

ЧАСТИЧНО. Не мога да си обясня защо не сте го сложили в заглавието. Борите се за кликове по време на чума или спазвате нечии указания?

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Браво на президента. Посочи ясно кусурите на закона и взетите досега мерки. Дано т.н. народни представители са на висотата му и да коригират полицейско-прокурорските залитанията и лобистките текстове. И незабавно да се организира доставка на безплатна храна и лекарства за бедните и останалите без работа. 

Началникът

Сетих се как може да помогне. 

От казармата помним, че основно персоналът беше обучаван в три основни дейности - специалността (в неговия случай - пилот), набиване на крак на плаца и оборки (чистене и миене на де що има пред погледа).

В неговия случай, летенето няма да помогне на никого и по никакъв начин, още по малко пък маршируването. 

Очевидно, трябва да му се осигурят парцали и препарати за чистене и ще може да се развихри в областта в която има експертиза.

Aniki

Ти не си ходил в казарма. Гледал си за нея по телевизията. Или по-вероятно - НГВС.

Началникът

Забележителни проникновения и както обичайно - грешни. 

Imko1
снимка на Imko1

набиване на крак на плаца и оборки (чистене и миене на де що има пред погледа)

"Оборки" от обирам? Нито казарма, нито служба помирисал, ама акъл ръси...

Началникът

😁Щом не знаеш какво е оборка, ясно ми е кой набор си 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Началник, уборка се пише, не оборка.

Ако беше учил руски щеше да знаеш.

Фактът, че не си учил, говори и за възрастта ти.

☺️

 

Su38

"Уборка". Идва от руски. Значи почистване, махане.

Айде стига сме се правили на интересни. Става вече досадно... Не е смешно..

Шлифера

Абе не моем да разберем ти харизанчо  ли си бикчо ли си та така се напъваш за сребърниците......

ИлияНиколов

Началник, забравяте нещо, не по-малко важно - въоръжения наряд. За дневалните до шкафчето няма да споменавам.

Звън®
снимка на Звън®

Изключено е Началнка да е служил - педалите не ги вземаха в казармата.

Воден прах

Шефе, газ, чорапи, наметало! Атом отляво!

Калпазанче

Вето, а след това КС. Тъпите калинки да разберат, ако е възможно за тях, че всяко действие поражда противодействие!  Натягането на гайките има предел... Заглушаването е контрапродуктивно!

Началникът

Радев вместо да се постарае да помогне с всичките правомощия които има за ускорено решаване на ежедневните проблеми, отново е контра. Което не е необичайно и незаконно но е аморално и дълбоко неетично към същият този народ който представлява уж. 

В текущата ситуация времето е най-важния ресурс и да се губи с глупости е на ръба на национално предателство. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш