facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов: Защо президентът си играе със страховете на хората

Премиерът се възмути от ветото върху извънредния закон и се самопохвали за предприетите мерки
Обновена
12 095
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бойко Борисов

Изключително яростна реч срещу президента Румен Радев и решението му да наложи вето върху части от закона за извънредното положение дръпна на спешно свикан брифинг премиерът Бойко Борисов. 

От монолога му, продължил около час, се разбра, че е най-раздразнен от факта, че президентът ще върне текстовете, предвиждащи контрол върху цените на стоките. Предложението дойде от БСП, но бе подкрепено от ГЕРБ. След като бе утвърдено в пленарна зала, срещу него се обявиха финансовият министър Владислав Горанов, търговските вериги и производителите, които прогнозираха дефицит и спекула. От изказването на Борисов се разбра, че той от самото начало е знаел, че това не е добра идея, но наредил на ГЕРБ да я подкрепи в името на консенсуса. Сега е бесен, че всички, които се изказват срещу нея, не споменавали, че тя е на БСП. "Един текст се съгласихме, който БСП предложи, а той (президентът) сега ни обвинява за него. Още утре текстът за спекулата ще се прегласува. По-добре да останем без този текст, отколкото да оставим пазарът да се изкриви", каза Борисов. И припомни, че популистите и безотговорниците в лицето на БСП досега са вкарвали държавата в няколко национални катастрофи. После подчерта, че страната има голям късмет, че по време на кризата с короновируса я управлява той, а не Пламен Орешарски например.

Борисов се самопохвали, че България първа въвела мерки срещу коронавируса, които сега и другите държави предприемали. "В президентството ние говорихме и всички се съгласихме, че мерките на България са най-добри в цяла Европа. Големите държави чакаха и чак сега въведоха тези мерки, които ние вече отдавна въведохме. Ако се пусне свободно пандемията, ще дойде пикът, плато и ще спре, но здравните системи няма да издържат. Когато натискаме буквално разпространението на вируса, ние си създаваме време, за да могат да се разболяват хора и да се лекуват. Правим го в името на всеки българин. Ние, с моите колеги, носим цялата отговорност. Ние си създаваме време, за да могат да останат възможности за лечение в името на всеки българин", каза премиерът.

В момента имаме 30 души в болниците, а се готвим за 4000 пациенти в болниците, каза премиерът и посочи, че целият бизнес се реорганизира, за да произвеждат необходимите предпазни медицински средства с на тях бързо се подписват договори и им се плаща: "Пари готови лесно се харчат. Но това е за фронта - за нашите доктори и лаборанти. По думите му никоя държава не се е организирала по-бързо от нас. Страхотни предпазни шлемове произвеждаме в момента - леки, удобни. По 200 на ден. Радват им се докторите", каза премиерът.

И отново защити нежеланието на правителството да подкрепи повече пострадалия бизнес, който за него се изчерпва с "олигарсите, които са похарчили хиляди евро да ходят на ски във Франция, а сега искат помощ от държавата", очевидно визирайки Кирил Домусчиев.

"Защо така бързат да изхарчиме парите. Нашият бюджет винаги е бил без дефицит - на БСП винаги беше с дефицит. Ако искаме, и ние сега можем да направим дефицит, но трябва ли да го правим? Никой не знае докога ще трае това - няма пандемия, която да е траела по-малко от година. Моята грижа е зравето на хората на първо място. Сега много олигарси искат цялата тежест да падне върху държавата. Затова вeднaгa им кaзaх: "Прoдaйтe cи пo eдин aвтoмoбил oт Mеrсеdеs-итe и Mаybасh-итe и вeднaгa щe плaтитe зa първия мeceц". Пoд 200 000 eврo нямa кoлa... Хaйдe, дa извaдя Рaдocвeт Рaдeв oт cпиcъкa, зaщoтo гo видях c 4-гoдишнo Vоlvо", обоснова се премиерът.

Всъщност бюджетът на правителството на ГЕРБ никога не е бил без дефицит. За първи път това трябваше да стане през 2020 г., но заради кризата очевидно и сега няма да се случи. 

По традиция премиерът отдели доста време да припомня как, като дошъл на власт, трябвало да плаща увеличените по времето на кабинета на Сергей Станишев пенсии, за сделките, сключени по времето на кабинета на Пламен Орешарски, за фалита на КТБ и т.н. "На мен тогава кой ми помагаше? Никой не даде пари да ги платиме", разлюти се той, пренебрегвайки факта, че парите, с които се е разплащал, не са негови лични финанси, а събрани от данъците на работещия бизнес и гражданите.

"Oт тoвa, кoeтo прoчeтoх, чe e кaзaл прeзидeнтът, тoй нямa eднa кoнкрeтнa мяркa. Хeм ocтaнaлитe зaceгнaти държaви приeмaт cпacитeлни пaкeти зa нaй-бeдни и зa дрeбнитe прeдприeмaчи. Дa, тe oбявявaт, чe щe пoдкрeпят, нo никoй нe e кaзaл c кoлкo. Гoвoрим зa тaкивa мoщни икoнoмики, нa кoитo ниe cмe пoдвлacтни. Aкo cпрe aвтoмoбилният пaзaр, aкo cпрaт aвтoмoбилнитe гигaнти във Гeрмaния, Фрaнция, Итaлия, aми тo тoгaвa нaшитe 250 зaвoдa в aвтoмoбилния клъcтър зa къдe щe прoизвeждaт тeзи чacти - cтъклa, фaрoвe, мигaчи, кaбeли, eлeктрoникa? Ниe мoжeм дa ce oкaжeм в изключитeлнo тeжкa cитуaция. Зa eднa ceдмицa дaй дa пoхaрчитe пaритe. Aкo cмe пoпулиcти, aкo cмe бeзoтгoвoрници, тoвa щe нaпрaвим вeднaгa. Второто нещо, за което ние се грижим, е нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии. До последния лев ние ще стискаме, за да имат нашите пенсионери пенсия. Всякакви безумни предложения. Радев не е казал една конкретна мярка. Всички държави обявяват, че ще подкрепят бизнеса, но никой не е казал за колко време. Ние сме подвластни на времето", каза Борисов.

Очевидно премиерът е пропуснал, че почти всички държави в Европа обявиха спасителни пакети за милиарди, които включват кредитни линии и данъчни облекчения със съвсем конкретни параметри и облекчени механизми за получаване на парите, които са насочени към всички видове фирми - големи, средни и малки. За разлика от тях, българското правителство обяви съвсем схематични мерки, които тепърва ще мисли към кои сектори да насочва и по какви механизми. Единствената конкретна цифри е 500 млн. лв., които ще бъдат разпределени по неясни критерии от Българската банка за развитие към фирмите.

Борисов попита защо Радев не е предвидил тази криза. "Имахме облекла и веднага ги раздадохме. Днес ми се обади премиерът на Македония и ми се моли за лекарството, което днес Мутафчийски раздаде на болниците. Дай ми само една опаковка, моли ме той. Всяка опаковка я търсим и докарваме от целия свят. Италия иска 90 млн. маски на месец. Кой можеше това да го предвиди, дори и Китай- най-мощната икономика не успя", продължи монолога си Борисов.

Той се възмути, че президентът не е съгласен армията да помага на полицията по време на извънредното положение. "Полша изкара и армията по улицата. Армията у нас ще се използва за тилови действия, за да подпомогне другите. Това няма да ги обиди. Армията ще се използва само и единствено по искане на МВР, само да подпомогне другите", увери Борисов и попита защо е нужно да се играе със страховете на хората или да се прави политически пиар.

А фактът, че президентът не е бил консултиран по тази идея, въпреки че е върховен главнокомандващ, коментира така: "Ние сме парламентарна република. Ако е искал да бъде консултиран, да е отишъл в парламента, там на балкона, има си място, до знамето, да е ударил по масата и да си е казал мнението". И не спря да повтаря как всеки ден се обажда на президента да го информира какво смята да прави и не е чул Румен Радев да не е съгласен с някоя от мерките. Затова смята ветото и изказването му за удар в гръб.

Премирът посочи, че ако се наложи, ще бъдат въведени и още по-строги мерки. "Първата и основна задача, за която полагаме усилия и се е доказало в световен мащаб, е да не се събират хора на едно място. България е била във войни, плащала е репарации и е била на купонна система и е оцеляла", посочи Борисов. 

"Държавният резерв никой няма да си го занесе вкъщи. Той е на сайта на Министерство на финансите. Ако след три месеца изчезне коронавирусът, искам най-добрите да измислят къде и какво точно да подпомогнем, трябва да има пари за пенсионерите. Най-важно е здравето на хората", заяви още той.

 

ПОЛЕТЪТ НА МИСЪЛТА НА ПРЕМИЕРА

"Пандемията, ако я пуснем, ще стигне пика, плато и ще спре".

"Само за 4 дена реорганизирахме цела индустрия – да произвеждаме облекла".

"Държавният резерв дава допълнителна сигурност... На негова база утре може да изтеглим кредити".

"Дъщеря ми като беше бебе, ходех да копам на един строеж на черно - с кирката, за 40 лева на ден, да купя "Хумана" - на черно..."

"По мои сметки сега на Италия минимум трилион и трябват. ТРИЛИОН!!! Това е хиляда милиарда".

"Всички викат "Дайте да дадеме на всички!" По каква схема?!! Финансовият министър ще изпълни всяка моя разпоредба. И след това ще си подаде оставката и ще сбърка. Но аз съм отговорен човек."

"Събрахме се пе`есе души у една стаичка при президента. Щехме да се издушиме. Можеше тук да се съберем, на широко".

"Като гледат Италия с катафалките с трупове..."

"Моята задача е да стискам докрай. Здравето на първо място. После пари ще намерим".

"Да включим в медицинския съвет зъболекар. Зъбите не гледат коронавирус. И аз не виждам нищо лошо. Не мога да разбирам от всичко. Нали безплатни маски трябват и за зъболекарите. Те са също с бели престилки. Всички вярваме на бялата престилка."

"Не чух друг президент да се изкаже срещу правителството на държавата си. Не чух английската кралица да се изказва по адрес на Борис Джонсън"

151

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3407 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5021 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

767

Коментари

Страници

вила

 барселонската Баце е бесно, тъй като президентът не му се подчинява, щБоже, Боже сляпото дали ще... 

Талибан

Бисер след бисер! Боко тоя път изби всичката риба! 😂

Талибан

Това трябва да се качи по тракерите! Да го гледат бъдещите поколения!

nebenebe

Как цялата отговорност? Нали я споделихте.

Талибан

<p><iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="405" mozallowfullscreen="" src="//i.cdn.bg/live/26Qym3HCws" title="" webkitallowfullscreen="" width="720"></iframe></p> <p>&nbsp;</p> <p>Интересни неща се склучват

Say what?

Началникът

Бат Бойко направо го разпиля във въздуха 😁

Талибан

Каза произволен фен на "Миньор" Перник. 😂

hawk

Тц,агенция ПИК.

Danibus

Абсолютно съм съгласен с намерението на Борисов да се сформира нов съвет от специалисти, а не просто медици. Да поканят в него и неудобните, като доц. Мангъров. Коремните хирурзи ги видяхме и чухме вече. 

vasilevil

До момента слушам само несвързани бътвежи.

PlaNed
снимка на PlaNed

Издъжах под минута. 💨

Май е време за санитарите?

vasilevil

В началото се закашля и нареди на някой дай/донеси/ една вода.

тютюн

Ако не го гледах 20 години, а за сефте, щях да помисля, че се е нашмъркал.

Най-доброто в света направил бай ганьо.

И не бил правен в.... не знаел къде. 

И си верва. 

Mihail Mihaylov
снимка на Mihail Mihaylov

Заводите за авточасти станаха от 200 на 250 само с една дума на БайТуй! Е не е ли Демиурко?

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Отвратен съм.Дълга реч, като Фидел Кастро, хвалби и демагогия.До къде стигнахме......

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...аз го разбрах...беше достатъчно ясен...ще правят всичко възможно пенсионерите да са добре...да не им се намаляват пенсиите....ще стискат докрай...

 

...за целта тежеста ще я поемат младите и бизнеса...

 

...който има връзка със село ще кара лесно...който няма ще пита де ходят гладните по нужда...

Началникът

Е кой да я поеме ? Дай идея как да стане така, че всички да имат много пари, всеки месец.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

всеки трябва да поеме част от тежестта...не може някои семейства с деца да се чудят как да си платят сметките...а други семейства да получават по хиляда лева отгоре на заплатата...а други два милиона да получават същите пенсии, които са получавали досега...

 

...пенсииите трябва да се намалят наполовина за да има пари за компенсация на тези, които са спрени от работа...

Каубой
снимка на Каубой

Вие родители нямате? Моите са покойници, но помагам на някои хора. Тук виждама само омраза. Обсесия ли се наричаше...

Sine_metu

Нед., 22/03/2020 - 15:32 (нов)

Zavinagi CSKAR

...пенсииите трябва да се намалят наполовина

 

Евтаназията не е ли е по-хуманна, все пак? Само те питам

 

 

Sine_metu

в твоя ред на мисли - да се отнемат права, за които хората са работили цял живот - имам по-светла идея: да се вземе половината имущество на всички цесекари. Какво ще кажеш?

Началникът

Няма нищо което каза бат Бойко, за което да не е прав. Тонът и обидата са видими и разбираеми. 

Докато изпълнителната власт си скъсва **** за да подсигурят нужното и предприемат мерките, президента се държи като обидено детенце. 

Nick F

Баце то ясно че хлябът на масата ти зависи от кефа на "бат Бойко" ама айде да не скачаш толкова възторжено.

Каубой
снимка на Каубой

Фуражка, сър. Яла цял живот, пазила ме от НАТО, не и купиха грипен....мъка...

wreckage
снимка на wreckage

Ако искаме и ние сега можем да направим дефицит, но трябва ли да го правим? 

трябва, тъпчо.

Слет като прахолякът од епидемията се слегне, или ще има глобално одписване на дългове, или ще има одписване на тая конкретна човешка цивилизация.

Sine_metu

или какво? да ви имам „идеите“

nebenebe

Значи държим автомобилостроенето в ръцете си. Ха сме спрели, ха сме разорили германя и юрупейци въобще. Хванахме кънтърмите най-после.

Калпазанче

Барцелона, Барцелона! Как ли е времето там, та е толкова напушен?! 

За здравето на хората мислел...Бошлаф!

Талибан

Няма нищо което каза бат Бойко, за което да не е прав.

Човече... ЧАК ТАКЪВ фен няма даже и на Иисус Христос. Всеки се е съмнявал все в нещо. Та... издишаш. Никой нормален нема ти поверва.

Жозефа
снимка на Жозефа

Ето мотивите на президента:

https://m.president.bg/bg/news5438/darzhavniyat-glava-nalozhi-veto-na-razporedbi-ot-zakona-za-merkite-i-deystviyata-po-vreme-na-izvanrednoto-polozhenie.html

 

 

 

ПП - Какви 40 лева надник за копане преди не 30, не 20, а преди 10 години?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш