Медия без
политическа реклама

"Преместваем бетон" се изля край къща паметник във Варна

"Едва ли може да спрем строежа", вдигна ръце кметът Благомир Коцев

20 Яну. 2024Обновена
"Преместваемият бетон".
FB/Благомир Коцев - Морско око
"Преместваемият бетон".

Кадри в социалните мрежи скандализираха голяма част от варненската общественост снощи. Те показаха мащабни строителни дейности в двора на красива стара сграда, разположена на най-централното място в града - до пешеходната зона срещу хотел "Черно море". Тя е паметник на културата, една от емблемите на Варна. Дворът й ще бъде преустроен чрез изграждане на преместваем обект за целите на съседния ресторант. "Ето това се казва "преместваем бетон"", реагираха социалните мрежи.

Страстите се развихриха в началото на годината, когато за начало бе съборена кованата ограда на близо 100-годишната къща. Настоящото управление на община Варна извърши проверка (дейностите са разрешени в мандата на предишното). Медии, сред които и "Сега", също се заинтересуваха от случая. Накратко, на база получените отговори от института по недвижимо наследство и Министерството на културата, ситуацията е: сградата е паметник, но не и дворът, не и оградата; проектът един път е връщан, извършено е съгласуване, изгражда се зимна градина към заведението, която е преместваем обект. "Всички изисквания са спазени", гласи отговорът на институциите:

От десетина дни се вихрят страсти във Варна около ремонта на двора на уникално красива старинна сграда в самия център на града (пред хотел "Черно море"). Изгражда се зимна градина на заведение.

Самата съборена вече ограда, въпреки че изглежда стара, най-вероятно е правена в последните десетилетия. Няма данни и фонтанът в двора, също вече разрушен, да е старина. Знае се още, че новият собственик на къщата смята да промени предназначението й за целите на заведението - дълги години там се помещаваше банка.

На снощните вълнения реагира кметът Благовмир Коцев. Той съобщи, че е пратена общинска полиция, за да спре временно "монтажните дейности". Позова се на "неясния статут на дворното пространство, който поражда съмнение за законосъобразността на строежа". "Да, сградата е архитектурен паметник и е под опеката на Министерство на културата, но именно местната власт в лицето на Община Варна и кметство „Одесос“ съгласуват с държавата настоящите строителни дейности през ноември 2022 г.", коментира Коцев. Ще бъде извършена проверка на документите. Най-важното обаче е, че кметът сам не вижда възможност за сурова реакция: "Едва ли ще можем да спрем строежа". Така той повтори свои думи от преди две седмици, че нищо не може да направи срещу проекта. Вината изцяло е насочена към предишното управление:

Предшественикът на Коцев не остана безучастен. В изявлението на Иван Портних, което също бе направено в социалните мрежи, нямаше особена конкретика. Най-важният момент е: "Да напомня, че строителна площадка е открита ден след изборите". Портних призова "да се покаже кой е издал разрешение". "Изобщо има ли такова и за какво е? И изобщо това законно ли е?", попита той.

Камара на архитектите - Варна, също реагира отрицателно. На нейния фейсбук профил бяха публикувани извадки от нормативната уредба - че един преместваем обект следва да може да бъде отделян от земната повърхност, като не изменя самата нея и т.н.:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата