Медия без
политическа реклама

Предложенията за уволнението на Гешев се връщат на масата на ВСС

Другата седмица ще бъде свикано специално заседание на съвета по темата

Иван Гешев и Надежда Йорданова във ВСС.
БГНЕС
Иван Гешев и Надежда Йорданова във ВСС.

Двете предложения за уволнението на главния прокурор Иван Гешев отново са на масата на Висшия съдебен съвет. Върховният административен съд окончателно се произнесе по делото, заведено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова срещу отказа на съвета да разгледа част от предложенията й за отстраняването на Гешев. Висящото производство пред ВАС стана повод през май процедурата в съвета да бъде отложена. Следващата седмица предстои да бъде насрочено специално заседание на пленума на съвета по темата, научи "Сега".

Съдът не удовлетворява цялата претенция на Йорданова, но в крайна сметка Висшият съдебен съвет ще трябва да разгледа и случая "Жоси". В началото на април мнозинството в съвета реши изобщо да не се занимава с този казус. Допуснати до разглеждане бяха 5 от деветте точки, по които Йорданова постави на вниманието на съвета - полицейското насилие на протестите през 2020 г., "Осемте джуджета", "Емилиян Гебрев", за случайното разпределение на делата, както и за указанията на Гешев във връзка с делата за транспортни престъпления. Частично бяха допуснати случаите на делото срещу Елена Йончева, делото "Баневи срещу България" и коментарите на главния прокурор по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. "Жоси" беше единственият случай, чието разглеждане съветът изцяло отхвърли. Министърката атакува това решение пред ВАС и постигна частична победа. Върховните съдии приехат, че ВСС трябва да разгледа поведението на Гешев по случая "Жоси" след встъпването му в длъжност главен прокурор на 18 декември 2019 г. Мотивът на ВАС е, че действията и бездействията на Гешев преди да стане главен прокурор, е трябвало да бъдат разгледани преди избирането му на най-високата длъжност в държавното обвинение. След заемане на длъжността, няма ред за ревизиране на това решение, като се обсъждат факти обстоятелства и други преди избора, тъй като изборът е стабилизиран с указа на президента, обяснява ВАС. Съветът обаче дължи произнасяне за времето след 18 декември 2019 г.

В искането за уволнението на Гешев е разказан сигналът от бившия съдружник в "Жоси" ООД Георги Цолов Георгиев за "открадването" на дружеството и палеж на семейната му къща. Йорданова сочи, че не отговоря на истината твърдението на прокуратурата по случая, че бащата на Гешев не е имал дял в "Жоси". От документите по партидата на дружеството не става ясна нито причината именно Стоимен Гешев да бъде приет за съдружник на Георгиев, нито как е определена пазарната стойност на 2% от капитала на дружеството и дали тя съответства на 100 лв., колкото се сочи, че е платил Стоимен Гешев, се казва още в искането за махането на Гешев. Освен всичко, институционалното въвличане на прокуратурата в случая нарушава етичните норми на магистратите, смята Йорданова.

Заедно с искането на Йорданова съветът най-сетне ще се произнесе по същество и по предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов от миналото лято. 

Висшият съдебен съвет отложи за неопределено време разглеждането на двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Първото бе внесено още от Янаки Стоилов, докато беше служебен министър на правосъдието.

Какво пише в искането на Надежда Йорданова прочетете тук:

Искането за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, което вчера внесе министърът на правосъдието Надежда Йорданова, ще бъде разгледано от Висшия съдебен съвет идния четвъртък. Това обясни Йорданова в предаването "Денят с Веселин Дремджиев".

За предложението на Стоилов вижте: 

Правя предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов на извънреден брифинг днес. Предложението на Стоилов се основава на сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков до него.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата