Quantcast
ПП обвини опозицията в разпространение на „военна дезинформация“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ПП обвини опозицията в разпространение на „военна дезинформация“

Управляващите защитиха и вицепрезидента на САЩ Камала Харис от "расистки атаки" в българския парламент
 БГНЕС
Андрей Гюров предупреди зам.-шефа на НС Росица Кирова от ГЕРБ, че може да последва съдбата на Мирослав Иванов.

С декларация от парламентарната трибуна от "Продължаваме промяната" (ПП) обвиниха опозицията, че разпространява "военна дезинформация" за тяхното управление. С това светкавично беше подновен и вчерашният протяжен дебат за начина, по който се водят пленарните заседания, и за "духа на парламентаризма", който съпроводи искането за оставка на зам.-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов.

"Един ден след като т. нар. градивна опозиция опита без реални аргументи и с грозни внушения да свали зам.-председателя на Народното събране Мирослав Иванов и не успя, искаме да обърнем внимание на опасна тенденция - нестихваща поредица атаки, идваща от опозицията. Кой стои зад тези атаки? Чии интереси защитава т.нар. градивна опозиция? Притеснително е, че виждаме прилики с военната дезинформация", заяви Венеция Нецова-Ангова, която прочете декларацията.

От ПП строго осъдиха и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, макар и да не го споменаха поименно. Миналата седмица Костадинов отправи от парламентарната трибуна обиден коментар по отношение на вицепрезидента на САЩ Камала Харис. "За капак, видяхме, че т.нар. градивна опозиция е активна - използва трибуната, за да отправя обиди към вицепрезидента на стратегически партньор на България. От ПП осъждаме най-категорично грубите и расистки думи към вицепрезидента на САЩ, направени от депутат в българския парламент. Подобни атаки са опит за отвличане на вниманието от важните въпроси", посочи Ангова.

ДЪРПАНЕ НА УШИТЕ ИЛИ РАЗСТРЕЛ

Преди Ангова да изчете декларацията, управляващите и опозицията се вкопчиха в словесна схватка. Причината беше нежеланието на водещата заседанието Росица Кирова от ГЕРБ-СДС да даде думата на депутата от ПП Настимир Ананиев.

Това ядоса Андрей Гюров – водача на парламентарната група на ПП. Той откровено заплаши Кирова, че ако не води заседанието според правилата, може да й бъде поискана оставката, както опозицията постъпи с Мирослав Иванов.

Този кратък сблъсък се възобнови след декларацията. Тогава Тома Биков от ГЕРБ-СДС престорено упрекна съпартийката си Кирова, че като водещ заседанието не е реагирала на „редица небивалици, които се казаха от тази трибуна“.

Това отново провокира Андрей Гюров, който обвини говорилия преди него в лицемерие. „Вчера проведохме дискусия от три часа за това, че на политическа декларация не се прави отношение. Г-н Биков, вие бяхте от хората, които в поредица от изказвания казвахте, че това е нарушение на правилника“, гневно се нахвърли Гюров върху депутата от ГЕРБ-СДС. А на Росица Кирова се закани, вече съвсем конкретно: „В нашата група ще разгледаме вашето поведение и ще преценим как да действаме нататък.“

Тук се включи Станислав Анастасов от ДПС. Той пък се беше почуствал засегнат, защото в декларацията на ПП се говореше за „т.нар. опозиция“. Това Анастасов разтълкува като твърдение, че опозицията е излишна и пречи. „В случая, колеги, желанието за премахване на опозицията е поредна крачка към авторитаризъм“, гръмко обяви депутатът от движението. Венеция Ангова притича до трибуната, за да уточни, че е говорила за "т.нар. градивна опозиция".

Последва дребнав спор между Росица Кирова и Венко Сабрутев от ПП дали е опитала водещата заседанието да прекъсне изявлението на Тома Биков, което беше направено в нарушение на процедурата. А самият Биков театрално се обърна към управляващите от трибуната: „Аз съм наказан, издърпайте ми ушите, вие от комсомола, и да се приключва с това шоу! Ако искате, ме разстреляйте на площада!“

Накрая се чуха гласове да се прекрати със спора, превърнал се в грозно зрелище. Депутатите ги послушаха, най-вече защото не им остана за какво да се препират.

Още

Смъртни врагове се коалираха за кметските избори в Нова Загора

04.07.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7449
ПП ще мълчи за новите министри, докато събере 121 депутати

04.07.2022

1161
Сл. Трифонов пожела на Петков и Василев да се "задавят с власт"

03.07.2022

Обновена

6496