Медия без
политическа реклама

ПП се оплака от „съпротива и саботажи на всяка крачка”

Правим първа голяма крачка в реформите със закриването на спецправосъдието, обяви депутатът Андрей Гюров

13 Апр. 2022
Андрей Гюров
БГНЕС
Андрей Гюров

При всички дрязги в четворната коалиция и буксуващи опити за управленски решения и реформи, депутатите от „Продължаваме промяната” (ПП) реагираха с патетична политическа декларация, с която се заклеха на гражданите да работят за интересите на обществото.

Декларацията прочете от парламентарната трибуна тази сутрин водачът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Доскоро той беше кандидат на формацията за управител на БНБ, но се отказа заради огромното вътрешно напрежение сред управляващите по повод поста. В текста й обаче изобщо беше не беше засегнат именно този ключов въпрос - за неразбирателствата между четирите управляващи формации.

Продължаваме промяната" няма да подкрепи кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ заради притеснения около неговата професионална биография.

Гюров обяви, че целта на декларацията е да напомни защо хората на Кирил Петков и Асен Василев са поели управлението на страната, когато „срещаме съпротива и саботажи на всяка крачка”. "В последните дни дори виждаме отказ от отговорно поведение и целенасочена кампания, която цели да провали управлението", посочи той, като уточни, че източникът на тези действия е парламентарната опозиция. И прокламира: „Зад нас стоят интересите на българските граждани, които отказаха да бъдат безобразно крадени, да бъдат лъгани, да бъдат заложници на корупционни интереси.”

Депутатът посочи, че политическите сили обичат да очертават своите „червени линии”, отвъд които не правят отстъпки и компромиси. И започна да изброява кои са червените линии на обществото, а по подразбиране и на неговата формация: борба с корупцията, рестарт на икономиката, реформа на съдебната система, на здравеопазването и образованието, модернизация на армията, активна роля в ЕС и на Балканите.

По думите му, тази седмица ПП ще направи първа крачка в тази посока със закриването на специализираните съд и прокуратура. Необходимите за това промени в Закона за съдебната власт бяха одобрени на второ четене в парламентарната правна комисия и в четвъртък ще влязат за разглеждане в пленарната зала.

Магистрати от специализираното правосъдие ще се влеят в редиците на организираната престъпност.

Също в четвъртък Гюров напомни, че трябва да започне да се разрешава и казусът с висящите разплащания за повече от милиард лева с пътно-строителните фирми. Заради колебанията на управляващите какво да направят по въпроса пътният бранш организира и протести.

"Основен наш фокус е облекчаването на ценовия шок, който конфликтът породи. Няма да се примирим с лобистки поправки, с корупционни практики. Никога няма да се откажем да се борим за пълна прозрачност в управлението на държавните средства", продължи той. Като ключови законодателни промени, които управляващите ще осъществят, той изброи Закона за КПКОНПИ, Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията.

Премиерът Кирил Петков склони държавата да разплати веднага около 600 млн. лв. на пътно-строителните фирми в опит да осуети предвидения за сряда протест и заканите за блокиране на магистрали.

В заключение Гюров обяви, че ПП е отворена да „продължим промяната на страна, заедно с всички, които считат, че благоденствието на българските граждани е тяхната червена линия, от която няма да отстъпят”. Не се разбра обаче към кого е насочено това послание – към останалите формации в четворната коалиция, с които ПП толкова често не може да се разбере, или към опозицията.

В ОТГОВОР

От ГЕРБ-СДС отвърнаха веднага, като на свой ред се оплакаха, че управляващите ги винят за собствените си провали - за управител на БНБ, за спора с пътните фирми, за неяснотата около националната позиция за Северна Македония.

"Вие живеете в свят на илюзии. В света, в който може да седите в министерския кабинет, да се усмихвате и да пожелавате "Щастлив уикенд", но повече от това не можете", коментира саркастично от трибуната депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. Така напомни за скандала около видеото на културния министър Атанас Атанасов. Той обвини управляващите, че не могат да намерят друг смисъл за съществуването си, освен "ГЕРБ да го няма".

На изявлението на Биков реагира Георги Свиленски от БСП, който обяви, че четворната коалиция е в управлението, за да не бъде ГЕРБ-СДС в уравлетнието. "Това го искаха стотици хиляди български граждани - оставката на Борисов и оставката на Гешев (главният прокурор - бел.а.). На базата на тези искания е това парламентарно мнозинство", обясни соцдепутатът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата