Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП и ГЕРБ взаимно се обвиниха за бедите на държавата

Бившите управляващи се похвалиха с първенство в социологическите анкети, а настоящите – с държавническо мислене

21 Апр. 2022ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Андрей Гюров

Като последна работа преди празниците, управляващите и опозицията в парламента предпочетоха да си разменят поредните обвинения за това на кого е отговорността за бедите на държавата.

Битката започна Десислава Атанасова – шефът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Тя нападна депутатите от мнозинството, че се оттеглят в 10-дневна ваканция, без да са взели мерки за овладяване на кризите в страната. „Вие, уважаеми, през тази сесия се занимавахте единствено с кадруване и партийно овладяване на цели сектори и сфери на влияние“, обърна се Атанасова към управляващите. Не пропусна да спомене и ключово за нейната партия събитие – ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за който обяви, че е поръчан от премиера Кирил Петков.

Рязък спад на доверието към правителството, премиера и управляващото мнозинство отчита проучване на социологическа агенция „Алфа Рисърч” на политическите нагласи на българите.

„Не застанахте на страната на Украйна, защото имате дебели червени линии, вътре в управляващото мнозинство, които най-големият мъж в управляващата коалиция не дава да престъпите“, каза Атанасова. Това беше ироничен намек за ролята в коалицията на соцлидера Корнелия Нинова, която категорично се противопоставя на военната помощ за Киев.

Атанасова тържествуващо спомена и водещото място на ГЕРБ в социологическите анкети. Накрая изпрати мнозинството с поръчение да подаде оставката на правителството след празниците.

Изявлението й провокира депутата от ПП Искрен Митев. Той обвини герберите, че говорят лъжи срещу управляващите. След което започна ударно да изрежда постиженията на мнозинството: „Приехме бюджета; закрихме спецсъда; коалицията устоя ...“ Водещият заседанието Мирослав Иванов, който е съпартиец на Митев, обаче му изключи микрофона заради нарушение на правилника. Така успокои депутатите от ГЕРБ-СДС, които реагираха бурно на думите на говорещия.

Помните ли парламентите еднодневки от миналата година? И двата изтраяха по около месец, преди да се разпуснат. В тях участваха сравнително нови за политическия живот формации – ИТН, ДБ и ИБГНИ.

От ПП се организираха и малко по-късно водачът на групата им Андрей Гюров излезе на трибуната със собствена декларация. „Заварихме наследство от дупки, трите хиляди дупки на г-н Борисов“, започна Гюров, като имаше предвид пробойните по пътищата. После заговори и за дупките в метафоричен смисъл, останали като наследство от управлението на ГЕРБ в различни области: в енергийната система; в здравеопазването; в джоба на българите; в правосъдната система.

„Ние успяхме да запълним някои от тези дупки ... наследството е тежко, но това не ни плаши. Не се страхуваме от политическото двуличие, от популизма, от лъжите на опозицията. Българските избиратели ни гласуваха доверие, ние приехме тази отговорност и всяка седмица показваме държавническо и отговорно мислене“, завърши с апломб Гюров. От редиците на ПП го изпратиха с ръкопляскания, а от ГЕРБ-СДС - с недоволни възгласи и присмех.

При всички дрязги в четворната коалиция и буксуващи опити за управленски решения и реформи, депутатите от „Продължаваме промяната” (ПП) реагираха с патетична политическа декларация, с която се заклеха на гражданите да работят за интересите на обществото.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?