Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ осъдиха Костадин Костадинов за езика на омразата

14 Май 2022
Булфото
Американската посланичка Херо Мустафа откри мача по американски футбол между Софийските мечки и Пиратите от Бургас.

Американското посолство в София заклейми поведението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който от парламентарната трибуна през седмицата "сбърка" името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис, наричайки я Камила Харис, докато коментираше посещението на премиера Кирил Петков във Вашингтон. А на забележката на председателя на парламента Никола Минчев Костадинов отговори: "Бъркам ги животинските имена понякога".

В петък на това поведение, без да посочва поименно Костадинов или "Възраждане", реагира прокуратурата. В декларация, обявена във Фейсбук страницата й, прокуратурата обяви, че има политици, които правят провокации в полза на чужди интереси. Тя се закани, че ще изпълни задълженията си, ако установи престъпления. Пред "Сега" след това от прокуратурата уточниха, че визират точно Костадинов и изявите му в парламента от сряда.

Американското посолство сега споделя публикацията на прокуратурата, също без да назовава Костадинов или "Възраждане", с коментара, че "често е по-добре да игнорираме отвратителната и изпълнена с омраза реторика и да се съсредоточим върху по-благородни усилия за сближаване на хората. Понякога обаче ние, като общество, трябва да изразим мнението си открито". Посолството цитира Жан Жак Русо, че "обидите са аргументи, използвани от онези, които грешат" и благодари "на българските граждани и на прокуратурата, че защитиха основното човешко достойнство и посочиха това, което е погрешно".

Прокуратурата осъди езика на омразата, използван от депутатите, и обяви, че има политици, които правят провокации в полза на чужди интереси. Тя се закани, че ще изпълни задълженията си, ако установи престъпления.

 

Още по темата