Quantcast
САЩ осъдиха Костадин Костадинов за езика на омразата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

САЩ осъдиха Костадин Костадинов за езика на омразата

20 908
 Булфото
Американската посланичка Херо Мустафа откри мача по американски футбол между Софийските мечки и Пиратите от Бургас.

Американското посолство в София заклейми поведението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който от парламентарната трибуна през седмицата "сбърка" името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис, наричайки я Камила Харис, докато коментираше посещението на премиера Кирил Петков във Вашингтон. А на забележката на председателя на парламента Никола Минчев Костадинов отговори: "Бъркам ги животинските имена понякога".

В петък на това поведение, без да посочва поименно Костадинов или "Възраждане", реагира прокуратурата. В декларация, обявена във Фейсбук страницата й, прокуратурата обяви, че има политици, които правят провокации в полза на чужди интереси. Тя се закани, че ще изпълни задълженията си, ако установи престъпления. Пред "Сега" след това от прокуратурата уточниха, че визират точно Костадинов и изявите му в парламента от сряда.

Американското посолство сега споделя публикацията на прокуратурата, също без да назовава Костадинов или "Възраждане", с коментара, че "често е по-добре да игнорираме отвратителната и изпълнена с омраза реторика и да се съсредоточим върху по-благородни усилия за сближаване на хората. Понякога обаче ние, като общество, трябва да изразим мнението си открито". Посолството цитира Жан Жак Русо, че "обидите са аргументи, използвани от онези, които грешат" и благодари "на българските граждани и на прокуратурата, че защитиха основното човешко достойнство и посочиха това, което е погрешно".

Прокуратурата осъди езика на омразата, използван от депутатите, и обяви, че има политици, които правят провокации в полза на чужди интереси. Тя се закани, че ще изпълни задълженията си, ако установи престъпления. Това стана в безпрецедентна декларация, разпространена на страницата на държавното обви

 

Още

САЩ наложиха санкции върху ЧВК "Вагнер"

26.01.2023

175
Половината от масовите стрелби в САЩ са заради лични спорове

25.01.2023

219
САЩ се разграничиха от посещението на Иван Гешев

24.01.2023

Обновена

48325