Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП и БСП отказаха да разговарят с Радев за правителство

ГЕРБ-СДС и ДПС обаче изоставиха работата по бюджета, за да се срещнат с президента

27 Юни 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
За разлика от друг път, сега разговорът между Румен Радев и бившите управляващи протече спокойно.

Обтегнатите отношения между управляващата коалиция и президента Румен Радев проличаха днес, когато държавният глава започна консултации с парламентарните формации за съставяне на ново правителство. ПП и БСП последователно отказаха да пратят представители на „Дондуков” 2.

Формалният мотив, който изтъкнаха, беше това, че в момента се занимават със спешната работа по актуализацията на бюджета. Твърде вероятно е обаче силното напрежение между тях и Радев в последно време също да е изиграло роля за отказа.

На предвидените за днес срещи се явиха само депутати от опозиционните ГЕРБ-СДС и ДПС, които изглежда не се смятаха за толкова заети с бюджетните промени. Парадоксалното е, че това са формациите, които най-силно враждуваха с президента в миналото.

Не се разбра защо Радев бърза със срещите точно в момента, когато парламентът трябва бързо да приеме бюджетната актуализация.

За утре, 28 юни, са насрочени консултациите с ИТН (9:00 ч.), ДБ (10:15 ч.) и "Възраждане" (11:30 ч.).

 

СТУДЕН ДУШ

По същото време, за което Радев беше определил консултациите, в парламента заседаваше комисията по бюджет и финанси във връзка с второто четене на актуализацията на държавния бюджет. За вторник пък е насрочено извънредно заседание на Народното събрание, на което да се разгледат и гласуват бюджетните промени, засягащи държавното обществено осигуряване и здравната каса. В сряда, на редовното заседание на парламента, ще се приемат поправките в държавния бюджет в пленарната зала. Към това от "Промяната" посочиха и други ангажименти, които не им позволяват да отидат при държавния глава - Национален съвет на формацията в понеделник и консултации с коалиционните им партньори във вторник.

Затова от ПП очакват Радев да насрочи друга дата. Всичките им съображения показват, че депутатите на формацията ще са готови да отидат при президента най-рано в четвъртък - ако парламентът е приключил с бюджетите дотогава.

От "Дондуков" 2 коментираха лаконично, че са получили съобщение от ПП, с което са били информирани за "невъзможност" представители на формацията да участват в консултациите в предварително зададеното им време. Затова предстои да бъде определен друг ден, в който да се проведе отложената среща.

Малко по-късно социалистите също поляха президента със студен душ. В специална позиция от "Позитано" 20 обявиха, че в момента им е по-важен бюджетът. "Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци", обявиха депутатите от БСП.

 

ГЕРБ-СДС: ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА РЕШИ

На Румен Радев са готови да прехвърлят отговорността за страната бившите управляващи от ГЕРБ-СДС. Това беше очевидно от разговора, който представители на формацията проведоха с държавния глава на консултациите. За разлика от друг път, сега срещата между Радев и бившите управляващи протече изключително спокойно, а тонът й беше почти приветлив.

Десислава Атанасова – водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, повтори пред Радев, че ако мандатът за съставяне на правителство стигне при тях, те ще му го върнат възможно най-бързо. Целта, както разясни Атанасова, е президентът да стигне до третия мандат. Тогава той разполага със свободата да избере на коя парламентарна формация да го връчи. Така хората на Бойко Борисов на практика оставят ключово управленско решение на политика, когото смятат за един от най-върлите си врагове.

Радев се поинтересува от преценката на ГЕРБ-СДС дали е възможно да се състави ново управленско мнозинство в настоящия парламент, което да подкрепя едно ново правителство. „Потенциал за принципна коалиция няма. За безпринципна вероятно има много. Аз обаче дълбоко не вярвам подобно управление да бъде устойчиво и да бъде възприето добре от българското общество”, категорично отсече депутатът от формацията и бивш вицепремиер Томислав Дончев. Той определи оставката на кабинета "Петков" като естественото развитие на политическата криза в страната.

 

ДПС: ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ

На срещата си с Радев водачът на движението Мустафа Карадайъ прекара повечето време, за да сипе критики срещу управляващите. "Самонарекоха се "Промяна" и се опитаха да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите на страната е нормална практика, ако се извършва от правилните хора", с едва прикрито презрение говореше той.

Според него няма шанс за ново правителство в настоящия парламент, и трябва да се върви към предсрочни избори. "За нас в това Народно събрание трудно може да се намери необходимият диалог, който да произведе онова ценностно хомогенно мнозинство, за да има категорично евроатлантическо управление в България. Ние трябва да се обърнем отново към избирателите", заяви Карадайъ.

 

ОФИЦИАЛНО

Консултациите бяха насрочени веднага след като Кирил Петков депозира в Народното събрание оставката на оглавяваното от него правителство. Той беше задължен да го направи от Конституцията, след като през миналата седмица кабинетът му бе свален с вот на недоверие.

От деловодството на парламента обявиха, че оставката е била донесена по куриер.

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата ни история, което беше свалено с вот на недоверие – за провал във финансовата и икономическата политика, както го обявиха от опозицията. Срещу него гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

Подаването на оставка поставя началото на няколко процедурни стъпки. Президентът Румен Радев вече започна консултации с парламентарните групи, преди да връчи мандат за съставяне на ново правителство. След това парламентът има право да гласува три опита за формиране на кабинет.

Държавният глава ще връчи първия проучвателен мандат на ПП като най-голяма парламентарна група. Намерението на формацията е отново да издигне Кирил Петков за министър-председател. Ако обаче парламентът не го одобри, тогава Радев ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС. Хората на Бойко Боирсов обаче вече обявиха, че веднага ще го върнат.

Ако “Продължаваме промяната” не успее да направи правителство и мандатът отиде във втората по големина сила - ГЕРБ, тя ще го върне. Това стана ясно от изявление на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Последният, трети опит оставя на преценката на президента на кого да връчи мандата. Ако и той се окаже неуспешен, Радев ще трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебен кабинет и да насрочи предсрочни избори.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?