Медия без
политическа реклама

ГЕРБ ще върне мандата за правителство

Кирил Петков ще подаде оставката на кабинета в понеделник

23 Юни 2022Обновена
БГНЕС
Десислава Атанасова

Ако “Продължаваме промяната” не успее да направи правителство и мандатът отиде във втората по големина сила - ГЕРБ, тя ще го върне. Това стана ясно от изявление на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. “Не е редно втората политическа сила да прави правителство”, обясни депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

Днес от пресцентъра на държавния глава отговориха, че Радев ще започне консултациите за нов кабинет, веднага след като премиерът в оставка Кирил Петков подаде оставката на правителството.

По-късно следобеда Петков съобщи, че ще направи това в понеделник сутринта. Новината той обяви в Брюксел, където участва в срещата ЕС - Западни Балкани.

Премиерът в оставка повтори изявленията си от вчера, че няма намерение да търси подкрепа от опозиционните формации, докато те се водят от Бойко Борисов, Слави Трифонов, Тошко Йорданов, Костадин Костадинов и Делян Пеевски. "Оставаме с възможностите за партньорите, които в момента имаме (БСП и ДБ - бел.ред.), плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на правителството. Не бихме платили цена от сделка със задкулисието, с което се борим", заяви Петков.

Що се отнася до състава на новото правителство, което възнамерява да предложи, той уточни: "Не сменяме формата на отбора. Отборът е в добра кондиция да продължи напред."

ПРОЦЕДУРА

Според Конституцията, когато Народното събрание гласува недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет, премиерът подава оставката на правителството. В основния закон е записано, че след консултации с парламентарните групи президентът възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна групада състави правителство. Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет (МС), президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на МС, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за премиер.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание (НС) да избере кандидата за министър-председател. Ако не се постигне съгласие за съставяне на правителство, президентът назначава служебно такова, разпуска НС и насрочва нови избори. Избори за нов парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на последното НС.

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата ни история, което беше свалено с вот на недоверие – за провал във финансовата и икономическата политика, както го обявиха от опозицията. Срещу него гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

 

Още по темата