Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ номинира Николай Денков за премиер

Няма как да подкрепим този кабинет, но може да бъде коригиран, коментира Бойко Борисов

Илияна Кирилова
Денков вече веднъж е връщал мандат за кабинет неизпълнен на президента Румен Радев.

ПП-ДБ ще издигне за кандидат за министър-председател Николай Денков, ако се стигне до това да получи втория мандат за правителство. Това обявиха от коалицията на пресконференция тази сутрин.

В списъка от кандидат-министри, които самият Денков представи, няма хора, свързани с ГЕРБ-СДС. А Бойко Борисов и хората му нееднократно заявиха, че няма да приемат правителство, в което да липсват техни представители. Като финансов министър е номиниран съпредседателят на ПП Асен Василев, когото герберите непрекъснато обвиняват, че е отговорен за тежкото състояние на публичните финанси. Малко по-късно Борисов директно заяви, че правителство в този вид формацията му няма да подкрепи.

Самият Денков, освен настоящ депутат от ПП-ДБ, е също и бивш образователен министър в кабинета "Петков". Той вече беше номиниран веднъж за поста на премиер. Това стана в предното Народно събрание, когато президентът Румен Радев връчи втория мандат на ПП. Кандидатурата му обаче не събра подкрепа в парламента. От ГЕРБ-СДС тогава го обявиха за "кукла на конци" и отказаха да застанат зад него. В началото на януари т.г., след безплодни опити да убеди останалите политически сили да припознаят управленската му програма, Денков върна мандата неизпълнен.

 

(БЕЗ)КОМПРОМИСНО

Денков беше категоричен, че ПП-ДБ няма да води преговори с другите политически сили за персоналния състав на кабинета, включително и с ГЕРБ-СДС. Кандидат-министрите ще бъдат обсъждани само вътре в рамките на дясното обединение. "Представете си Асен Василев и Делян Добрев на един Министерски съвет. Аз не бих искал да си представям как се управлява такъв Министерски съвет", посочи Денков. Така намекна за яростните критики, на които депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев непрекъснато подлага Асен Василев.

Кандидат-премиерът заяви, че имената на претендентите за министри не са консултирани предварително с ГЕРБ-СДС. Няма да има и коалиционно споразумение с формацията на Бойко Борисов. Разговор може да се води, според него, само по евентуални промени в проекта на управленска програма. Той напомни, че в предния парламент е опитал да стартира същия процес, но неуспешно, тъй като другите политически сили са отказали да се включат. "Това, което се опитваме да избегнем сега с тази откритост и яснота, е да повторим грешките от предишния парламент", добави Денков.

Той призна, че без подкрепата на другите формации, най-вече на герберите, програмата няма да може да се реализира. Затова предстоят нови политически разговори по темата. "Ако ГЕРБ решат да тръгнат в посоката, която ние предлагаме, ще търсим как да се официализира по възможен начин тази подкрепа. Коалиционно споразумение с ГЕРБ ние няма как да подпишем, такъв документ няма как да има", заяви той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че коалицията трябва да спази обещанието към избирателите си да не подкрепя правителство с ГЕРБ-СДС, която ще получи първия мандат. В знак на компромис водачите на партиите в дясното обединение са готови да се откажат от участие в изпълнителната власт - но докато изреждаше имената им, Петков пропусна това на Асен Василев, който не присъстваше на пресконференцията. Петков добави стимул към хората на Бойко Борисов - ПП-ДБ би се отказала от повечето ръководни постове в парламентарните комисии, за да позволи повече контрол от страна на Народното събрание върху едно евентуално правителство на малцинството.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов напомни, че Денков води преговорите с ГЕРБ-СДС досега. И го похвали, че е човек, който може да разговаря с всяка една политическа сила. Той рязко обяви, че договорки за разпределяне на постове в изпълнителната власт с ГЕРБ-СДС няма да има. "На ти министър на еди кое си, дай ми шеф на еди кое си - това не е разговор, който изобщо предвиждам да се случи", отсече Иванов.

 

ЛИЧНО ОБЯСНЕНИЕ

По-късно по Би Ти Ви Кирил Петков обясни отсъствието на името му от списъка с имена за евентуален кабинет на ПП-ДБ по следния начин: "Разбирам лидерството като да направиш стъпка назад или напред в зависимост от каузата, зад която стоиш". Той заяви, че с колегите си от ПП-ДБ искат правителство, което да свърши работа, а не да е ''политически оцветено''.

Петков каза, че Николай Денков е имал пълна свобода при избора на имена за проектокабинет. ''Денков направи своя избор, а ние застанахме зад него. Не само че няма обидени, а всички сме много щастливи, че кабинетът ще се реализира във втория мандат, ако първият не се случи'', обясни Петков липсата на хора от "Демократична България'' в предложението за кабинет.

 

БЕЗ ПОДКРЕПА

Бойко Борисов даде да се разбере, че герберите няма да подкрепят правителство начело с Николай Денков, в който участва и Асен Василев. ''След като Асен Василев участва в този кабинет, то той е партиен, а не експертен. В този вид няма как да има такъв кабинет'', каза водачът на ГЕРБ-СДС на импровизиран брифинг. Но все пак си остави вратичка, като заяви, че ''ако в шаблона се намерят места за водещи наши експерти като министри, смятам, че може да се случи подкрепата''. Думите му се вписват в досегашния подход на герберите, които настояват евентуален редовен кабинет да отразява факта, че те спечелиха изборите.

По-късно той разви тезата си, като допусна, че предложението за кабинет би могло да бъде обсъдено и коригирано. Лидерът на ГЕРБ  подсказа, че отново се вижда в ролята на премиер.

"Ние искахме от тях да покажат водещите си фигури, те ги показаха. Сега ще продължим да работим за коригирането им", посочи Борисов, уточнявайки, че водещите фигури на ГЕРБ-СДС са "начело с него".

Бившият премиер заподозря ''опит Асен Василев да се самовзриви'' заради това, че сред изброените от ПП-ДБ имена той е кандидат за поста на финансов министър. ''За Асен Василев това е или кабинет, или капан. Основните упреци бяха към него", каза Борисов. Дали сериозно, дали иронично, герберският вожд каза, че бившият финансов министър няма други приятели, освен него. Той се изказа одобрително за някои от номинираните за министри. ''Не мога да кажа нищо лошо за министрите на екологията, отбраната, но са сбъркали времето. Два поредни избора хората казват, че те не могат да управляват сами. Същото са го казали на нас и на останалите партии'', посочи той.

Борисов обеща, че скоро ще стане ясно името на кандидат-премиера, който формацията му ще предложи по отношение на първия мандат. ''Ако други партии решат да подкрепят ПП-ДБ, ще има тяхно правителство, така че ще използваме тези няколко дни да чуем и посланията от другите партии. В този състав няма да подкрепим кабинета на втория мандат", повтори той.

 

СЪСТАВЪТ НА ПРОЕКТОКАБИНЕТА "ДЕНКОВ"

Самият Денков призна, че задачата, която му се падна, е изключително тежка. Планът му е да потърси подкрепа за управленската си програма сред всички политически сили, като съответно те застанат и зад неговия кабинет.

Той съобщи най-напред, че за финансов министър е избрал отсъстващия от брифинга Асен Василев. По думите му, срещу Василев е имало много атаки, които обаче са били политически, с цел да го дискредитират, въпреки че "той се справя блестящо със задачите си като финансов министър". Към похвалите се включи и Кирил Петков, който обяви, че "финансовата експертзи на Асен Василев е безпрецедентна в нашата коалиция".

Ето и всички претенденти за министри:

Асен Василев - министър на финансите;

Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи, бивш зам.-министър;

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите, бивш служебен министър в същия ресор;

Георги Гвоздейков - министър на транспорта, бивш депутат от 47-ото НС;

Радослав Рибарски - министър на енергетиката, бивш председател на ресорната парламентарна комисия;

Даниел Лорер - министър на иновациите, заемал преди същия пост;

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството;

Милен Матеев - министър на правосъдието, бивш председател на парламентарната правна комисия;

Христо Даскалов - министър на земеделието и храните, бивш директор на агенцията за безопасност на храните;

Юлиан Войнов - министър на икономиката;

Генка Петрова - министър на образованието и науката;

Христо Хинков - министерство на здравеопазването, бивш директор на Националния център по обществено здраве;

Гергана Кабаиванова - министър на туризма;

Александър Йоловски - министър на електронното управление, бивш зам.-министър в същото министерство;

Тодор Тагарев - министър на отбраната;

Ирена Димитрова - министър на външните работи, бивш зам.-министър в същото ведомство;

Иван Кръстев - министър на труда и социалната политика;

Димитър Илиев - министър на спорта;

Яна Генова - министър на културата.

 

УПРАВЛЕНСКАТА ПРОГРАМА НА ПП-ДБ

От ПП-ДБ се похвалиха и с готова управленска програма (пълният текст - тук), ако ГЕРБ-СДС се провали с първия мандат. Тя е с обхват от 18 месеца, което коалицията смята за разумен срок, предвид политическата нестабилност. Документът вече е пратен на герберите. Като основни приоритети очаквано посочват влизането на България в Шенгенското пространство и в еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по Плана за възстановяване и устойчивост, и промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти.

По отношение на Шенген от коалицията обещават „комплекс от антикорупционни мерки, включително и механизъм за разследване на главния прокурор, реформа в структурата на службите за сигурност и засилване на граничния контрол по външните граници заради усиления мигрантски натиск“.

За успешното влизане в еврозоната, срок за което посочват не по-късно от 1 януари 2025 г., предвиждат да се приемат бюджети за 2023 и 2024 г. с 3% годишен бюджетен дефицит и стабилни държавни разходи, без прекомерно теглене на държавен дълг. Ангажират се да проведат и разяснителна кампания, която да „отговори на съществуващите притеснения и да опровергае разпространената дезинформация“.

Познати са и мерките, които ПП-ДБ обещава срещу ръста на инфлацията – борба с изкуственото завишаване на цените за потребителите чрез активизиране на комисиите за защита на конкуренцията и за защита на потребителите.

ПП-ДБ се ангажира да „продължи политиката за прекратяване на енергийния монопол на външни доставчици на електроенергия и природен газ за България“; да превърне българското земеделие в национален приоритет; страната ни да получи второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Ключови думи:

Николай Денков, ПП-ДБ

Още по темата