Quantcast

Медия без
политическа реклама

Денков призна провала си с мандата за кабинет

ПП засега мълчи за евентуален компромис с ГЕРБ при третия опит да се състави правителство

09 Яну. 2023Обновена
Илияна Кирилова
От срещата на ПП с президента отсъстваше Кирил Петков, който предпочете да отиде на съдебното дело, което води срещу Бойко Борисов.

Правителство на ПП няма да има. Тази сутрин кандидатът за премиер на формацията Николай Денков върна неизпълнен мандата за кабинет, който президентът Румен Радев му възложи миналата седмица.

Този изход беше очакван - претендентът беше заявил предварително, че ще постъпи така, ако Народното събрание не подкрепи предложената от ПП декларация с програмни приоритети. Така и стана - документът беше отхвърлен от мнозинството в парламента, като получи одобрението единствено на ПП и ДБ.

По всичко личи, че и сегашното Народно събрание върви към злополучен край, както стана с трите предшестващи го парламента за последните 2 години. Така става, като депутатите не могат да свършат най-важната си работа – да излъчат редовно правителство.

"За съжаление, този списък с национални цели и приоритети не получи достатъчно политическа подкрепа. Но аз съм сигурен, че това усилие си струваше. Дискусията накъде трябва да се развие България през следващите месеци и години тепърва предстои", коментира най-общо Денков провала си пред държавния глава.

Радев му обърна внимание, че според ДБ единственият останал начин да се състави правителство е като се постигне договореност между ПП и ГЕРБ-СДС. Той помоли Денков, както и придружаващия го съпредседател на ПП Асен Василев, да обсъдят този щекотлив въпрос. Разговорът им се проведе при закрити врати. След срещата неуспелият кандидат за премиер лаконично сподели пред медиите, че с държавния глава са си казали, че "България има нужда от правителство, което да работи в полза на хората и бизнеса". Той отклони журналистическите въпроси за евентуален компромис с герберите с мотива, че първо трябва да се види на кого Раде ще даде третия мандат за кабинет и по какъв начин ще се водят преговорите около този мандат.

"Нямаме червени линии по отношение на това че трябва да се обсъждат политиките които са полезни за страната. Ние бихме обсъждали политиките с всяка една от тези партии. Договорка е думичка, която ние не използваме. Съгласие би могло да има по политиките, които са полезни. Да кажем, правосъдната реформа. Как си представя ГЕРБ правосъдната реформа е нещо, от което ще зависи дали ще имаме съгласие за тази реформа или не", заяви Денков.

За да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, подчерта съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР.

Другият съпредседател на ПП Кирил Петков пропусна срещата с президента, тъй като предпочете да отиде в съда за делото, което води срещу водача на герберите Бойко Борисов. Пред журналистите Петков обяви даде изявление, в което коментира, че ПП е готова да разговаря с всеки за политики. И се оплака: "Всички политици са заобиколени с почти шизофренична реторика. Искат всички правителство, а другата седмица дори не искаха да говорят за нашата декларация. Днес връщаме мандата и ще изчакаме президента без спекулации да видим на кого ще го връчи." В същото време обаче той оцени като много малки шансовете третият мандат да успее.

Софийският районен съд заседава днес за втори път по частното наказателно дело, заведено от лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. През ноември м. г.

 

Още по темата