Медия без
политическа реклама

Христо Иванов зове "Продължаваме промяната" и ГЕРБ да се договорят

Моментът изисква компромиси, сигурна е и Корнелия Нинова

08 Яну. 2023Обновена
Илияна Кирилова

За да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, подчерта съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР. Той уточни:

"Те трябва да се съгласят за две неща - да изоставим конфронтационният формат на промени, който разчита, че авангардът на ПП ще вземе цялата власт и ще заличи всички останали от терена, което очевидно не може да се случи, а от друга страна - дали ГЕРБ изобщо е в състояние на някакво ниво да разбере, че без решаване на проблема с корупцията, не като проблем за един списък с лица, които трябва да бъдат опандизени, а като проблем трайно България да изгради ефективни и независими правосъдни и правоохранителни институции, на които може да се има доверие да решават тия въпроси, така че политическата система да не се занимава с това. Дали ГЕРБ са узрели за това".

Иванов е категоричен, че "точно сега е изключително важно да има правителство". "Трябва да си даваме ясна сметка, че ако сега изпуснем прозореца за влизане в еврозоната, става въпрос дали България ще се вгради и ще седне трайно на масата, на която се вземат най-важните и дългосрочни решения за политиката на ЕС". По същия начин стоят нещата и с Шенген, и с Плана за възстановяване". 

  "Ако някой се надява, че ще направим голяма политическа битка от местните избори, дълбоко се заблуждава и рискува да бъде изненадан", коментира Христо Иванов.

  ДБ е против предсрочен парламентарен вот, тъй като: "Отивайки на избори, даваме шанс на всякакви популистки възпаления на съзнанията за смяна на политическата система". 

  Какво ще стане, ако ГЕРБ и ДПС имат достатъчно гласове в следващия парламент, за да формират управление и да блокират всякаква идея за промяна? Ще се окаже, че отивайки на избори, ще сме им подарили страната", добави Иванов.

  ---

  Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира думите на съпредседателя на ДБ: "Съгласен съм и с Христо Иванов, че е важно да има правителство. Иванов познавам добре. Обяви кабинет, покани ни и кажи при какви условия всичко, което говориш, може да се случи, да подпишем документ. Точната дума, Христо, е нов обществен договор. Да се поеме ангажимент, че нашите партии, министри, няма да извършват каквито и да е незаконни действия”, призова Борисов съпредседателя на "Демократична България”.

  ---

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията й ще постъпи максимално отговорно, ако получи третия проучвателен мандат. 

  "Моментът изисква компромиси, но те трябва да са разумни, да не обезличават партиите и да поставят на първо място националния интерес“, подчерта Нинова, като отбеляза, че БСП поне от 7 години се бори с модела на задкулисието и кражбите, и ако ГЕРБ и ДПС са образът на този модел, то без неговата промяна не може да се води обща политика

  Предимството на БСП за третия мандат е, че запазихме добър тон с всички партии, въпреки принципните ни различия и споровете ни по големите политически въпроси. Това ни дава възможност да разговаряме с всички и да вземем разумно решение. Ако не го вземем, да излезем и да обясним на хората – това са различията, не става – и отиваме на избори. Просто е“, каза още Нинова по темата за третия мандат.
   

  Ключови думи:

  Христо Иванов, ГЕРБ, ПП

  Още по темата

  АНКЕТА "СЕГА"

  За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?