Медия без
политическа реклама

Защитата на Борисов пробва да смени съдията по делото му срещу Петков

Лидерът на ПП избра да се яви в съда пред връщането на мандата

09 Яну. 2023Обновена
Бойко Борисов е подсъдим за клевета, по дело, заведено от Кирил Петков. Процесът ще продължи на 20 февруари.
Бойко Борисов е подсъдим за клевета, по дело, заведено от Кирил Петков. Процесът ще продължи на 20 февруари.

Софийският районен съд заседава днес за втори път по частното наказателно дело, заведено от лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. През ноември м.г., когато беше първото заседание, двамата не се явиха в съда, а пратиха само адвокати - Петков - Стоян Мадин, а Борисов - Менко Менков. Днес обаче Кирил Петков избра да се яви в съда, макар и в същия час съпартийците му да връщат неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. "Не съм там (в президентството, б.а.), защото по-важното е да започнем да опровергаваме лъжите", каза Петков на влизане в съда.

Адвокатите на Борисов поискаха отвод на председателя на съдебния състав Веселина Няголова. Според Менков съдията не е безпристрастна, тъй като се познава с Мадин, който е бил районен прокурор. И освен това двамата са били в "близки отношения", обяви, защитата на Борисов, позовавайки се на публикации в различни сайтове. Допълнително адвокатите на Борисов отбелязаха, че Мадин е конституиран като защитник на Кирил Петков, след като делото вече е било разпределено на съдия Няголова, предава БНТ. Адвокат Мадин се противопостави на искането за отвод с аргумента, че публикациите, които са повод за искането за отвод са "полицейски записки".

Защитата на Борисов се подразни на съда и че реши да чака Петков, който закъсня за заседанието, тъй като прави изявление пред журналистите пред сградата на съда. Адвокатите на Борисов настояха делото да бъде прекратено, тъй като точно в 10 ч. Петков не е бил в залата.

В крайна сметка Няголова отказа да се отведе и започна да разпитва свидетелите по делото. В съда днес се явиха Мирослава Петрова, Станислав Тодоров, Венко Сабрутев от ПП. Петрова разказа колко негативно са се отразили върху Петков изказванията па Борисов по негов адрес. Той спрял да се усмихва, което било нехарактерно за него, и се притеснявал, че хората ще го сравняват с Борисов.

Петков съди предшественика си за клевета и настоява да получи половин милион лева обезщетение. "Заведох дело срещу Бойко Борисов за клевета за половин милион лева. Този човек вече е осъждан за клевета, доказан лъжец. Омръзна ми да го слушам, всичките му лъжи за посредници, за комисионни, за всякакви клевети, които той непрекъснато говори навсякъде, така че време е да спрем тези стари лъжци с техните мутренски похвати. Жалбата е за това, че Борисов каза, че сме вземали средства от посредници и сме взимали комисионни", заяви Петков през август м.г., когато внесе тъжбата си в Софийския районен съд.

За клевета НК предвижда глоба от 3000 до 7000 лв. и обществено порицание. Отделно може да бъде присъдено и обезщетение.

Повод за делото е брифинг, който Борисов и хората му проведоха на 24 август м.г., на който обвиниха кабинета "Петков", че е доставял природен газ за страната чрез дъщерна компания на "Газпром", за да облагодетелства фирми, свързани с "Продължаваме промяната".

По искане на защитата на Петков съдът прие в рамките на частното наказателно дело (в него не прокурорът, а Петков е обвинител) за клевета да разгледа частичен граждански иск за 10 000 лв. Този иск е част от по-голям такъв за вреди на обща стойност от 500 000 лв. Така, ако Петков спечели делото, той ще може да заведе нов процес за остатъка до 500 000 лв., като първото решение ще има сила на пресъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда. 

Процесът ще продължи на 20 февруари. Тогава се очаква адвокатът на Петков да представи нови доказателства в съда. По искане на защитата на Борисов пък съдия Няголова нареди да бъдат съхранени записите от охранителните камери от днес за времето от 9.50 до 10.10 ч., за да може да пледира пред горната инстанция, че процесът е трябвало да бъде прекратен.

Правителство на ПП няма да има. Тази сутрин кандидатът за премиер на формацията Николай Денков върна неизпълнен мандата за кабинет, който президентът Румен Радев му възложи миналата седмица.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата