Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ и ГЕРБ не стигнаха до помирение

Никой не ни пита дали сме съгласни с назначенията във властта, негодуват герберите

26 Юни 2023Обновена
Няма да позволим правителството да стане параван за плаващи мнозинства на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", обяви Лена Бориславова.
БГНЕС
Няма да позволим правителството да стане параван за плаващи мнозинства на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", обяви Лена Бориславова.

Не се очертава сближаване между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС след последната криза между формациите. Напротив, всеки твърдо държи на собствените си позиции и никой не дава признаци да е склонен на отстъпки.

Миналата седмица партньорите се скараха за начина, по който да вземат общите си решения и да правят назначения в изпълнителната власт и важните държавни органи. Десните искат кадровите назначения на новата власт да се решават чрез общ механизъм от двете формации, като дори заплашиха да поискат оставката на кабинета "Денков-Габриел". В отговор герберите настояха да влязат официално в коалиция с ПП-ДБ, с писмено споразумение. Всяка от страните твърди, че другата не се съобразява с нея.

В същото време, двете формации, заедно с ДПС, постигнаха предварително съгласие по някои акценти на конституционната реформа. Това стана на друга среща, която се проведе паралелно с чисто политическата, на която десните и герберите неуспешно си изясняваха отношенията. За основния закон ще се търси подкрепата на БСП и ИТН, тъй като за бърза промяна на Конституцията са нужни 180 депутатски гласа.

 

ДА СЛЕДВАМЕ СДЕЛКАТА

Промяна в тази ситуация не беше постигната на днешната среща между представители на двете политически сили в парламента. След срещата членът на партийното ръководство на ПП Лена Бориславова обясни пред медиите, че проблемът на десните са "плаващите мнозинства" между ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", които се наблюдават в парламента в последно време. Тя даде като пример, че тези формации са приели проекта на антикорупционен закон, предложен от герберите, и са отхвърлили проекта на ПП-ДБ (за предложението на ГЕРБ-СДС гласуваха и десните - бел.а.). Подобно поведение, смята Бориславова, е нарушение на принципите, на които е изградено общото правителство.

"България има нужда от редовно правителство, но то трябва да има зад гърба си стабилно парламентарно мнозинство. В противен случай, то става един параван, зад който ние няма да позволим да се крият плаващи мнозинства с участието на „Възраждане“ и ДПС", заяви тя. Бориславова отхвърли възможността за сключване на коалиционно споразумение с ГЕРБ-СДС, и настоя, че всичко, което е нужно, е механизъм, който да осигури спазването на ангажиментите, поети при създаването на кабинета. "Тук няма нищо ново, нищо различно от това, което вече бяхме договорили с колегите от ГЕРБ преди три седмици, така че аз се надявам да се върнем към този формат и това, което договорихме тогава", каза тя. А отказа от коалиционно споразумение обясни с това, че между двете формации няма доверие.

 

ОБИДЕНИ ОТ НИВОТО НА СРЕЩАТА

Оказа се, че герберите са се обидили от присъствието на Бориславова на срещата. Шефът на герберските депутати Десислава Атанасова обясни негодуващо пред медиите, че с колегите й били силно смутени, че ПП и ДБ не са пратили никого, който е в състояние да взима решения и да носи политическа отговорност. Тя подчерта, че трябва да се проведе лидерска среща и да се подпише коалиционно споразумение.

Атанасова отхвърли като спекулации твърденията на премиера Николай Денков, че всички назначения се съгласуват с ГЕРБ-СДС. "Никой не ме е питал дали съм съгласна някой да заема поста директор на агенция, приходна администрация и т.н.", недоволно каза тя, като така намекна за Румен Спецов, назначен повторно за шеф на НАП от финансовия министър и съпредседател на ПП Асен Василев.

Съпартиецът й Томислав Дончев натърти, че овластяването на ярки партийни фигури няма да доведе до нищо - още един намек за участието на Асен Василев в правителството. Когато обаче стана въпрос какво ще се прави, ако не се подпише коалиционно споразумение, Дончев неясно отвърна: "Ще има трудно съществуване и според мен трудно ще дава резултати, защото съществуването само по себе си няма смисъл." Накрая каза, че лидерска среща ще има, но първо съпредседателят на ПП Кирил Петков трябва да се върне от почивка.

 

КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ

Тази сутрин премиерът Николай Денков повтори, че работи добре с представителя на герберите в кабинета Мария Габриел, и целият проблем е в парламента, където трябва да се приемат законодателните приоритети, по които се разбраха двете формации. Той отхвърли оплакванията на Бойко Борисов и хората му, че са изолирани от назначенията във властта.

„При подбора на министрите и на зам.-министрите, и при подготовката на управленската програма, ГЕРБ участваше на най-високо ниво, така че твърденията, че само ПП-ДБ взема решенията не са верни. Всички назначени зам.-министри и министри са на базата на разговори и с консенсус. Твърденията, че няма техни зам.-министри са, меко казано, преувеличени“, твърдеше Денков пред журналисти, след като участва в конференция на Съвета за икономически анализи в Софийския университет.

Той беше категоричен, че по всички назначения се търси съгласие. „Ако не беше такъв процесът, отдавна да съм назначил всички зам.-министри и областни управители, защото химикалката е у мен“, посочи премиерът. Денков увери, че няма нужда ПП-ДБ да го призове да си подаде оставката, и припомни, че от самото начало заявяваше, че ако реформите не вървят, ще се оттегли, както и голяма част от министрите.

 

НАСТОЙЧИВО ЗА КОАЛИЦИЯ

Още от сутринта герберите прокарваха по всички медии тезата си за нуждата от коалиционно споразумение, която им спусна Бойко Борисов миналата събота.

„Още в началото казахме на колегите от ПП и ДБ, че това, което предлагат няма да сработи. Ненапразно в демокрациите са измислени коалиционните формули. Коалициите не се създават, защото някакви хора много си допадат, а защото, когато се конструира парламентарно мнозинство, трябва да се разпределят отговорностите“, заяви сутринта зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов пред Нова ТВ.

„Казахме на колегите лакомията им за власт да не е толкова очевидна, че и за тях няма да е полезно да преядат с власт, защото бързо ще започнат да правят грешки и това ще си проличи. Ние виждаме единствено желание за завладяване на все повече позиции и власт, без компетентност“, остро каза Митов.

В същия дух се изказа и съпартийката му Екатерина Захариева. „Не приемаме ултиматуми, но сме готови да седнем и да работим по коалиционно споразумение. Но нека да започнем да наричаме нещата с истинските им имена. Каквото и да говорим, това си е коалиция“, изтъкна тя пред bTV. Захариева посочи, че двете формации постоянно водят разговори помежду си – даде за пример, че днес ще се разговаря за конституционната реформа, а в петък по общите законопроекти, по които работят.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ