Медия без
политическа реклама

Борисов настоя ГЕРБ и ПП-ДБ да влязат официално в коалиция

Трябва да има писмено споразумение между двете формации, отсече герберският водач

24 Юни 2023Обновена
Както се работи в Европа, така трябва да се работи и в България, заяви Борисов.
Илияна Димитрова
Както се работи в Европа, така трябва да се работи и в България, заяви Борисов.

Напрежението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС няма да стихне скоро. В петък десните поставиха искане към герберите да изпълнят седем техни условия, ако искат да се запази общият кабинет "Денков-Габриел". Днес водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов даде да се разбере, че ще поеме ангажименти, само ако са записани в коалиционно споразумение. А такова ПП-ДБ категорично не желае, защото отказва да признае, че с герберите са фактически в коалиция.

Борисов говори близо час пред националната работна среща на висши партийци, депутати и кметове, която партията му проведе днес във Велико Търново. Повечето време той с неприкрита ярост обясняваше, че нищо в страната не е направено, откакто герберите изпаднаха от управлението, и беснеше, че десницата, която управлява с неговата парламентарна подкрепа, иска да присвои всички важни държавни постове. Не коментира по същество почти нищо от условията, поставени от ПП-ДБ.

От изявление на шефа на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова се разбра, че в понеделник формацията ще публикува своите предложения за промени в Конституцията в частта й за съдебната власт. Тя заяви, че герберите ще очакват от формациите, които искат да променят основния закон, да обявят зад какви промени ще застанат и в какви срокове искат да се извършат поправките.

 

КОАЛИЦИЯ ИЛИ СЪРДИТКО ПЕТКО

Герберският лидер интерпретира по свой начин искането за гаранции, което му поставиха от ПП-ДБ. "Аз с моя опит, Мария, го разбирам, че те вече разбраха, че както се работи в Европа, така трябва да се работи и в България. Става чрез коалиция. Подписан документ", обърна се Борисов към присъстващия на сбирката вицепремиер Мария Габриел, която е официалният му представител в правителството.

"Имаме една декларация на Мария и Денков (общата декларация, която двамата обявиха при представянето на кабинета си - бел.а. ), и я следваме. Те си назначиха министрите – да, съгласуват ги с Мария, но ги назначават. За зам.-министрите не ни питат, назначиха си ги. Химикалът е у Денков. Надолу поголовно подменят всичко, без това да е никъде описано в декарацията, а ми поставят седем нови условия. Защо?", ядосано изреждаше той. И отсече: "Сядаме и правим коалиционно споразумение, каквото има в Германия - 100, 200, 300 страници, а другото е сърдитко Петко. И аз съм сърдит!"

 

НАЗНАЧЕНИЯ И КОМПРОМИСИ

За да опише колко е недоволен от кабинета, Борисов с много сарказъм и неприкрит гняв описа свой телефонен разговор с новия спортен министър Димитър Илиев. Обадил му се, защото разбрал от медиите, че Илиев не желае да назначи зам.-министър от ГЕРБ, а най-много съветник. "Ама аз не съм клошар, да ти искам съветник за една заплата, бе ей! Какъвто и да си ти там, некъв автомобилен състезател бил!", ядоса се той. Според Борисов министърът му казал, че искал да назначи дипломната си ръководителка от университета за зам.-министър, тъй като й дал обещание. В залата присъстващите гербери ахнаха и се разсмяха.

Бившият депутат от "Български възход" Даниела Дашева е новият зам. министър на младежта и спорта.

Борисов продължи разказа с нарастващ гняв: "Викам - чакай бе, аз съм доктор на науките, знаеш ли колко ръководители имам, дай да почнем и тях да назначаваме! Викам - аз ще настоявам, не за друго, а защото почваш да ме дразниш. Той вика - аз ще си подам оставката. Викам му - аз те окуражавам! Веднага я направи тази работа!"

Той с негодувание описа всички компромиси, които е направил досега - върнал е мандата за съставяне на кабинет, приел е Денков за премиер. "Те узурпираха цялата власт и сега почнаха да готвят местните избори през всичкото това", обобщи Борисов по адрес на десните. И им препоръча да се успокоят и да си помислят как да работят с останалите в парламента, ако искат да имат мнозинство. А заплахата за сваляне на правителството определи като нещо "крайно глупаво, детинско, емоционално". И отново напомни на ПП-ДБ, че ако иска да свали кабинета, може да го направи, но тогава ще трябва да търпи ново служебно управление на президента Румен Радев.

 

В ПОДКРЕПА НА РЕФЕРЕНДУМА НА ВЪЗРАЖДАНЕ

Борисов, който нееднократно е управлявал в миналото с подкрепата на националисти, учудено констатира, че ПП-ДБ се бои от "Възраждане". И бодро заяви: ""Възраждане" не са страшни. "Възраждане" ще станат страшни, ако почнат с административни методи да ги спират." Според него хората на Костадин Костадинов не са принципно против еврото, а само искат отлагане на приемането му до 2043 г., както е формулирано във въпроса на референдума им за запазване на лева. Това обаче е невярно, тъй като националистите непрекъснато се изявяват като противници на по-дълбоката евроинтеграция на България.

Борисов предложи собствен компромис - парламентът да измени въпроса на допитването, като се запише отлагане на влизането в еврозоната до 2024 г. или 2025 г. Това фактически не означава нищо, тъй като България, така или иначе, няма да успее да покрие критериите за еврото тази година, твърде вероятно и следващата. Но на практика е подкрепа за провеждането на референдума, иницииран от "Възраждане".

 

НОСТАЛГИЯ ПО МИНАЛОТО

Дългата реч на Борисов периодично се прекъсваше от носталгични спомени по времето, когато ГЕРБ управляваше страната, и гневни изблици, че нищо не е направено след това. "Откакто ГЕРБ не е в управлението, нищо не се е случило в нито един град! Нищо не се е случило в държавата! Това е безспорен факт, уважаеми медии!", викаше герберският вожд.

Фразата "уважаеми медии", изпълнена с открита неприязън, се повтаряше често в изявлението му - и когато си спомни за бившия регионален министър Иван Шишков, който вадеше неблагоприятни факти за построените от ГЕРБ пътища, и за лидера на БСП Корнелия Нинова, за която Борисов упрекна журналистите, че не проверили на място, във военните заводи, твърденията й, че нито един патрон българско производство не е изнесен за Украйна.

"Хората чакат ГЕРБ да се върне в управлението. Две години ни оставаха и щяхме да оставим "Хемус", и да се пенсионираме! Русе-Бяла-Търново - красива работа! Тунелът на Габрово - красива работа! Приключи! Следващите 10 години едва ли ще се акумулират пари за подобно нещо. По-скоро не. Съжалявам да го кажа, защото вие нещо трябва да обещавате за изборите", с въздишки и тъга говореше Борисов.

 

МЕХАНИЗЪМ, ВМЕСТО КОАЛИЦИЯ

По-рано днес Христо Иванов от ПП-ДБ коментира, че десните не отправят нови искания, а очакват да се изпълни записаното в декларацията на Денков и Габриел. "Ако не започнем да променяме условията, при които се упражнява властта, не може да стабилизираме политическата ситуация. Нямаме взаимни доказателства, че имаме едни и същи политически цели", каза той пред Нова ТВ.

По думите му, ПП-ДБ настоява за "ясен механизъм, при който с ГЕРБ всяка седмица да се обсъждат въпроси свързани с правителството". "ГЕРБ имат претенции и това е разбираемо и нормално, но трябва да има ясен формат за обсъждането на тези претенции", поясни Иванов.

Още по темата