Медия без
политическа реклама

Поне 5000 български студенти заминават на бригада в САЩ

Има напредък в отпадането на визите за пътуване, твърди генералният консул на американското посолство

02 Февр. 2024
Посланик Кенет Мертен връчи първите визи на български студенти
Фейсбук САЩ посолство
Посланик Кенет Мертен връчи първите визи на български студенти

САЩ обещаха визи за повече от 5000 българи за студентски бригади. Това става ясно от пост на официалната страница на американското посолство във Фейсбук.

"Имахме удоволствието официално да дадем началото на сезона на Лятната програма за работа и пътуване в САЩ (Summer Work Travel) за 2024 г. тази сутрин. Посланик Мертен връчи първите J1 визи на петима български студенти, които ще заминат за Съединените щати това лято. Очакваме тази година да издадем повече от 5000 визи за млади българи, които да участват в тази невероятна възможност за културен обмен", написа дипломатическата мисия.

„Благодарение на вас стотици американци ще се запознаят с България, ще придобият представа за вашата забележителна страна и може би дори ще я посетят някой ден“, каза посланик Мертен.

Кандидатите трябва да владеят достатъчно добре английски език, да са редовни студенти и да успеят да убедят интервюиращите, че ще се завърнат в България след приключване на програмата.

Близо 2000 наши студенти няма да могат да отидат на бригада в САЩ заради силно намалената квота от 800 места, която отпуска американската страна. За това алармират от Българската асоциация на агенциите за международен културен обмен (BAICEA).
Посолството на САЩ в България направи всичко възможно да удовлетвори всички заявки на български студенти, които имат желание за участие в програмата за обмен "Работа и Пътуване в САЩ 2022", по-известна като студентска бригада или Work and Travel USA.

България отбелязва напредък към отпадането на визите за пътуване в Съединените щати. Това пък е отбелязал генералният консул на посолството на САЩ в България Майкъл Гриър, цитиран от Би Ти Ви.

Таксите за кандидатстване за американски визи се повишават. Това става ясно и от официално съобщение на сайта на американското посолство в София.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бригади, САЩ, студенти

Още по темата