Медия без
политическа реклама

По тъмна доба ЦИК се ската за обиколките на Борисов с джипа

10 Март 2021Обновена
Снимка: Архив

Централната избирателна комисия е заседавала по тъмна доба снощи и е оставила без решение жалбата на БСП срещу премиера Бойко Борисов и предизборната му агитация с правителствения джип. "Снощи жалбата на БСП срещу Борисов се гледа в 23:00 ч. с една единствена цел – да няма публичност на това, което има да се случи. А се случва следното: представителите на ДПС, Демократична България и НФСБ напускат умишлено. На заседанието остават 16 души. Шестимата от БСП гласуват "за" санкции срещу Борисов. Останалите 10 – "против". Това разказа на страницата си във Фейсбук Вяра Емилова, секретар на левицата.

"Въпросът е искат ли ДПС, НФСБ и Демократична България санкции срещу премиера за нарушенията на Изборния кодекс или не? С техните гласове Борисов щеше да бъде санкциониран. Но ДПС, НФСБ и Демократична България явно го пазят и спасяват въпреки арогантните му изяви от джипката, които и тях поставят в неравностойно положение в тази кампания", написа още тя. И попита докога ЦИК ще си затваря очите за грубите нарушения на Борисов. Според Емилова "тази арогантност у Борисов има своето обяснение, като тя се дължи на чувството му за недосегаемост и безнаказаност".

Говорителят на ЦИК Таня Цанева потвърди пред "Сега" за заседанието, но не можа да си спомни какво точно се е случило на него и как са гласували членовете на комисията.

По-късно от Демократична България обявиха, че техният представител в комисията Ивайло Ивков всъщност не е номиниран от дясното обединение, а от разпадналия се Реформаторски блок. "ЦИК е независим орган, не търсим сметка на Ивков как гласува и пр.", коментира пред "Сега" Христо Иванов, съпредседател на ДБ, като допълни, че няма представа какво точно се е случило на заседанието снощи. Иванов посочи, че лично той "не би се оттеглил от подобно гласуване".

Самият Ивков пък е юрист и син на бившия футболист Кирил Ивков.

ДПС има двама представители в ЦИК. Това са Ерхан Юксел Чаушев и Севинч Османова Солакова. Тя обаче отказа коментар пред "Сега" за гласуването, като препрати към говорител на комисията.

В понеделник БСП сезира ЦИК, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Брюксел за "безпардонната агитация на министър-председателя и министрите му, които водят предизборната си кампания с държавен ресурс и с нашите пари, в нарушение на Закона за държавния  бюджет". Според социалистите по този начин Борисов и министрите му "поставят в неравностойно положение всички останали партии и техните кандидати в кампанията за 45-тия парламент".

"Това, което прави Борисов, е против морала и против начина на правене на политика. Би трябвало не просто да го констатираме, а гневно да го заявяваме и да гарантираме, че ще се промени", коментира по-късно пред Би Ти Ви и лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ именно упражняването на властта трябва да се промени коренно.

Още в първия ден на предизборната кампания миналия петък премиерът Борисов направи обичайната си обиколка из страната с правителствения джип. Както обикновено той изтъкна напредъка (според него) на страната при управлението му, както и шумно направи щедри обещания.

Преди 2 години по време на кампанията за местния вот БСП също сезира ЦИК за действията на Борисов, но комисарите не го санкционираха. Тогава го заплашваше глоба от 15 000 лв.

В първия ден от предизборната кампания министър-председателят Бойко Борисов извърши обичайната си обиколка из страната с правителствения джип. Това обаче не му попречи да изтъкне напредъка при неговото управление и да направи щедри обещания - типично изборни ходове.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата