Медия без
политическа реклама

ЦИК не глоби Борисов и той пак е с джипа в изборната кампания

В Шипка премиерът обеща 2000 лв. средна заплата до края на следващия управленски мандат

05 Март 2021Обновена
Преди да си вземе свещ, премиерът показно си сложи маска на входа на храма, но вътре отново си я свали.
Бойко Борисов/Фейсбук
Преди да си вземе свещ, премиерът показно си сложи маска на входа на храма, но вътре отново си я свали.

В първия ден от предизборната кампания министър-председателят Бойко Борисов извърши обичайната си обиколка из страната с правителствения джип. Това обаче не му попречи да изтъкне напредъка при неговото управление и да направи щедри обещания - типично изборни ходове. Преди 2 години по време на местните избори ЦИК не го глоби заради същото. Тогава го заплашваше глоба от 15 000 лв.

"До следващите 4 години, вчера правихме разчети, ще вдигнем брутния вътрешен продукт до 100 млрд. евро. 196 млрд. лв. мога да им ги обещая. Когато преди 4 години взехме управлението, никой не вярваше, че ще стигнем 120-130 млрд. Коронавирусът ни спря за една година. Убеден съм, че ще постигнем поне 2000 лв. средната работна заплата и нагоре. Ще продължим санирането, но на първо място са църквите, манастирите и джамиите, защото искам всички да са спокойни и да се отдадат на вярата", заяви Борисов в град Шипка. Той бе там, за да види ремонта на местния храм "Рождество Христово". За потвърждение на думите си той бе взел на обиколката икономическия министър Лъчезар Борисов.

Премиерът не пропусна да се заяде с президента Румен Радев, без да го назовава поименно: "Идват на 3 март веднъж в годината, снимат се тук, а ние ще им възстановим и паметника на Шипка, и тук помогнахме за камбанарията в храма, който пази паметта за героите от Руско-турската освободителна война. Естествено ще направим на манастира и другото крило, както искате. Това е наше задължение, да го направим".

А и по свойски начин подчерта отново добрите отношения с Турция. "От война до най-добри приятелски и съседски отношения. За националния ни празник кулата "Атакуле" в Анкара е светнала в цветовете на трибагреника ни". 

За помощта си за възстановяването на камбанарията на храма Бойко Борисов получи благодарствен знак от Старозагорската митрополия, лично от нейния митрополит Киприан.

🔔До 100 милиарда евро ще увеличим през следващите 4 години БВП на страната. Коронавирусът забави растежа за една година, но съм убеден, че по начина, по който лекуват, и ваксинират докторите, икономиката ще се възстанови с бързи темпове. Вследствие на това ние поемаме ангажимент средната работна заплата в страната да достигне поне 2000 лева. Убеден съм във всичко което правим. Ще продължим със санирането и строителството на големи инфраструктурни обекти. И разбира се на първо място църквите, джамиите и манастирите. Защото искам всички да са доволни, спокойни и да могат да се отдадат на вярата. Има ли вяра, има народ, има морал, има бъдеще. 👉Много лесно се говори един път в годината на Шипка, но десетилетия наред паметниците и храмове ни бяха в окаяно състояние. Всички прекланяме глави на Шипка. Монументите на нашите герои трябва да са брилянтни. Ние ще продължим да се грижим за тях.

Posted by Boyko Borissov on Friday, March 5, 2021

Това съвсем не е първият случай, при който министър-председателят е с любимия си правителствен джип по време на предизборна кампания, като съчетава обиколката си с подобни щедри обещания. През октомври 2019 г. Централната избирателна комисия (ЦИК) изненадващо прие доводите на БСП, откъдето пуснаха жалба срещу обиколката на Борисов с държавния автомобил. Мнението на ЦИК бе, че той е нарушил Изборния кодекс. Тогава в ЦИК обаче не бе събрано мнозинство в подкрепа на това решение. Преписката по случая бе върната на Общинската избирателна комисия във Велико Търново, която трябваше да провери дали премиерът е обсъждал с кандидата за кмет на ГЕРБ Даниел Панов плановете му за следващия мандат и постиженията му като градоначалник досега. Тогава бе допълнението, че решението на ОИК (че няма основание Борисов да бъде глобен) може да се обжалва пред местния административен съд. До глоба на премиера обаче така и не се стига.

Нито един представител на властта, включително премиерът Бойко Борисов, няма да бъде наказан за непозволена предизборна агитация във Фейсбук и използване на държавен ресурс за партийни цели.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бойко Борисов, джип, Шипка, БВП

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Прокуратурата упорства срещу пускането на Биляна Петрова

11 Юли 2024

ГЕРБ затваря кранчето на лесните пари за безработица

12 Юли 2024

Пламна подлезът на централна метростанция

14 Юли 2024

Лагерите в ДПС се обвиняват в етническа омраза

12 Юли 2024

МВР спира временно всички услуги за лични карти, книжки и паспорти

12 Юли 2024