Quantcast
ЦИК размисли и няма да накаже Борисов за предизборна агитация във Фейсбук | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

ЦИК размисли и няма да накаже Борисов за предизборна агитация във Фейсбук

Управляващите изобщо не са предвиждали балотаж в София
2 503
 Снимка: Архив
По време на предизборната кампания премиерът Бойко Борисов не спря да обикаля страната със служебния си джип, съчетавайки държавни с партийни ПР дела.

Нито един представител на властта, включително премиерът Бойко Борисов, няма да бъде наказан за непозволена предизборна агитация във Фейсбук и използване на държавен ресурс за партийни цели. "Не сме наложили нито едно наказание за частния Фейсбук", обяви пред "Сега" председателят на Централната избирателна комисия Стефка Стоева. Тя обясни, че според изборното законодателство социалната мрежа, особено личната страница, не е медия и затова няма как комисията да наложи санкции. Не е ясно обаче защо ЦИК мълчи за използването на служебния джип на премиера за предизборни цели.

Не така обаче мислеха в ЦИК седмица преди първия тур на местните избори през октомври. Тогава БСП подаде сигнал, че в поредната си обиколка със служебен джип в района на Велико Търново премиерът е возил на задната седалка кандидата на ГЕРБ за кмет на града Даниел Панов. В жалбата се посочваше, че Изборния кодекс забранява безплатно ползване на административен ресурс и на държавен транспорт в предизборната кампания и че видеото с разговора между Борисов и Панов е било качено във Фейсбук, след което много медии са го тиражирали или преразказали. Общинската избирателна комисия (ОИК) отказа да глоби Борисов, но БСП обжалва и ЦИК изненадващо се съгласи с изложените от левицата доводи. ЦИК върна случая на ОИК и настоя да бъде проверено дали премиерът действително е обикалял града, докато шофира служебния си автомобил, ескортиран от коли на МВР, и дали е обсъждал с Даниел Панов плановете му за следващия мандат и успехите му като кмет. "Не е отчетен и несъмненият факт, видно от приложените доказателства към жалбата, че освен в личната Фейсбук страница на премиера въпросният тур из града е отразен на интернет страниците на други медии", се казваше в решението на ЦИК. Бойко Борисов прилагаше същия прийом и по време на кампанията за евровота през май, когато неуморно обхождаше държавата със служебния джип, за да слави постиженията на ГЕРБ. Тогава обаче никой не подаде сигнал.

Сега обаче от ЦИК ревизират позицията си и няма да накажат Борисов за изборната агитация. При установено нарушение премиерът би трябвало да бъде наказан с глоба от 3000 до 15 000 лв. за безплатно ползване на обществени ресурси за изборни цели.  

Нов любопитен факт изкочи от поредното отпускане на допълнителни пари за изборите. Оказа се, че управляващите са били толкова сигурни в успеха си, че не са заложили достатъчно пари за балотажи в първоначалната план-сметка. Както "Сега" вече писа, с допълнителните 3.1 млн. лв. сметката за местния вот надхвърля безпрецедентните 74 млн. лв. Отчетът къде са отишли тези милиони по пера трябва да бъде готов на 17 декември.

Според обясненията на ЦИК 3-те млн. лв. са отишли основно за отпечатване на бюлетини за балотажа. Само в София са отпечатани около 2 милиона бюлетини. Балотажи имаше и в други областни градове като Варна, Пловдив, Благоевград, Перник, Пазарджик, Видин, Русе, Шумен, Ямбол, Ловеч и др.

"Как можем да кажем от първи тур, че ще има балотаж? Парите не могат да бъдат предвидени в първата план-сметка, няма как да стане", коментира за "Сега" председателят на ЦИК Стефка Стоева. По думите й специално за София от години не е имало балотаж и затова не са били изобщо предвидени средства за това. "Още при сключването на договора за отпечатването на бюлетините имахме дефицит на средства", коментира пред "Сега" Севинч Солакова, секретар на ЦИК. Тя посочи, че във финансовото министерство винаги искат категорични разчети, за да могат да ги предвидят в план-сметката за изборите. Затова и от ЦИК са заложили сумата от предишните местни избори от 2015 г. - към 10 млн. лв., но се оказало, че тя не е достатъчна. "Считахме, че можем да се вместим в рамките на тези пари", обясни Солакова. Сега обаче цената на хартията била по-висока, самите бюлетини по-дълги и дебели и пр.

Секретарят на ЦИК коментира още, че не всички средства, отпуснати за нея от държавата, са похарчени и най-вероятно ще бъдат върнати в бюджета на МФ. Най-много пари - 9 млн. лв. от средствата, бяха отредени за материално-техническото осигуряване на изборите. Което включва отпечатване на бюлетините, компютърното обработване на данните от гласуването и издаване на бюлетини с резултатите от вота.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Сега са същите времена като при комунистите

24.02.2021

Обновена

5000 56
Софиянски: По-добре с неприкрити комунисти, отколкото с БСП и ГЕРБ

24.02.2021

1436 13
Софиянски и комунистите остават заедно за изборите

23.02.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5307 25

Коментари

Magi

Е, много време мисли и отсече " Палачи дете вождът е невинен"/ почти по Т.Колев?/.

Mrx

 

   Ние си имаме латинфундиско управление латионо-американски вариант. На тази комисия трябва да и се забрани да мисли и размисля, щото само глупости измисля. А изборите бяха тотално опорочени. Едни писали със симпатично(изчезващо) мастило докуентите с резултатите, други с молив, а след това на тъмно поправяли резулататите. да не гворим за циганския вот (както се извиняваше един циганин, пазарна икономика, всичко е за пари) и за корпоративния вот.  

Влез или се регистрирай за да коментираш