Медия без
политическа реклама

Плановете на кабинета „Василев” включват вот на доверие след 6 месеца

От ПП са поканили на разговори напусналата "Възраждане" Елена Гунчева, похвали се развълнувана самата тя

05 Юли 2022Обновена
Атанас Атанасов
БГНЕС
Атанас Атанасов

Твърде вероятно е евентуалното правителство на Асен Василев да поиска вот на доверие, който да се състои 6 месеца след като бъде избрано. Такова мнение се налага сред преговарящите за новия кабинет политици. 6-месечният срок е свързан с изпълнението на управленската и законодателна програма, която трябва да реализира правителството. Самата програма е почти готова и ще бъде представена днес, съобщи временният председател на Народното събрание Мирослав Иванов пред БНТ.

Тази сутрин за възможен вот на доверие спомена съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов по Нова ТВ. „Тук се уточнява период от 6 месеца с тези мерки, след което би трябвало да последва нещо, в крайна сметка”, посочи той.

След него в същата посока говори и депутатът от ПП Настимир Ананиев. „Когато си поставяш конкретен срок и имаш програма, трябва да видиш какво си свършил”, изтъкна Ананиев.

И двамата бяха категорични, че няма смисъл от трикове, за да бъде избрано правителство, ако то не разполага след това с парламентарно мнозинство от поне 121 депутати. Ананиев смята, че ако такова не се постигне, тогава ПП трябва да върне мандата. Той отказа да потвърди, че в сряда преговарящите политици ще обявят дали разполагат с търсената подкрепа. "Фокусът в момента ни е единствено законодателната част, около която ще се обединим", заяви парламентаристът от ПП.

Асен Василев - кандидатът за министър-председател на ПП, получи официално проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

 

ОЧАКВАНИЯ ЗА ПОДКРЕПА

Атанас Атанасов отрече, че ще се търси подкрепа от ГЕРБ-СДС и ДПС за мнозинство. Но ще продължат разговорите с отделните депутати от ИТН. Според десния политик не може да се говори, че отцепването на парламентаристи от партията им е неморално. "Тези от ИТН, които гласуваха в подкрепа на вота на недоверие, те не измениха ли на вота на своите избиратели", попита реторично Атанасов. И допълни, че след като ПП не желае да преговаря със Слави Трифонов, тогава ще бъдат търсени онези депутати, които "бяха избрани с лозунга, че искат да влязат в политиката, за да изчегъртат ГЕРБ от властта".

Малко по-късно очаквано премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че има народни представители, които трябва да изберат между лоялността си към партийния лидер и отговорността си пред страната. "Имаме шанса да не влезем в политическа криза и всеки един от тях носи отговорността за собственото си решение", посочи той пред журналисти, преди участието си в празника на МВР.

Кирил Петков и Асен Василев, искрено ви пожелавам да се задавите с власт", написа  Слави Трифонов във фейсбук. Поводът - двамата лидери на "Продължаваме промяната" не спирали да звънят на депутатите от неговата партиия "Има такъв народ".

С брифинг от партийната централа се включи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, за да обвини преговарящите за правителство, че "корумпират депутати". "Хванали се са за столовете там и няма измъкване", с презрителен тон отбеляза бившият премиер.

Засега всички очаквания за кабинет са насочени към първия мандат. Атанас Атанасов настоя, че е изключително важно да бъде сфомирано правителство от ПП като най-голяма политическа сила. Но добави, че ако ДБ получи третия мандат, ще направи всичко възможно, за да не се стигне до предсрочни избори. По думите му, десните имат "някакъв план" при такова развитие.

 

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ

Скоро след това се обади напусналата "Възраждане" Елена Гунчева - единствената сред независимите депутати, която все още не е заявила ясно дали ще подкрепи ново правителство на "Промяната". Тя развълнувано съобщи пред БНТ, че е поканена на разговори с ПП, за да обсъдят проекта на управленска програма. Гунчева разказва, че е споделила за съпротивата си срещу предоставянето на оръжие за Украйна и изгонването на руските дипломати от нашата страна. БСП също са против, но това не им попречи да се коалират с ПП. Независимата депутатка добави, че ще вземе окончателно решение след 13 юли, когато изтича болничният, в който е в момента.

В ранния следобед на деня бившият й водач от "Възраждане" Костадин Костадинов свика пресконференция в БТА. Там обяви, че трима депутати от парламентарната му група са получили обаждания с покани да се присъединят към подготвяното ново мнозинство. В замяна са им били предлагани "различни стимули", твърди Костадинов. Той не назова депутатите, но уточни, че те са отказали на предложенията. Той нарече управляващите в оставка "престъпници и национални предатели" и се закани, че ги очаква "възмездие" под формата на затворнически присъди.

 

СЪЖИТЕЛСТВО НА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИ

Оказа се, че в антикомунистическата десница не виждат проблем в продължаването на коалицията с БСП, въпреки че социалистите остро възразиха на изгонването на 70 служители на руското посолство в София. "БСП не пречат на депутинизацията", заяви Атанас Атанасов в интервюто си сутринта.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че левицата спира всякакви преговори с водача на ПП и премиер в оставка Кирил Петков за съставяне на ново правителство. Причината е изгонените вчера 70 служители на руското посолство в София.

 

НОВИЯТ РАШКОВ

По многозначителен начин описа самия себе си Радостин Василев - министърът на спорта в оставка и лидер на отцепниците от ИТН, който участва в преговорите за новото правителство. В интервю за bTV стана въпрос за слуха, че в кабинета "Василев" той може да оглави МВР. Сега началник на силовото ведомство е Бойко Рашков, когото от ПП готвят за следващия ръководител на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ.

"Този въпрос в момента кара група от хора да изпитват панически ужас. Ако това се случи, нещата ще бъдат неконтролируеми за някои хора и за мафията ... Това ще бъде невероятен шок и ужас за мафията", похвали сам себе си Василев. И добави самоуверено, че в сравнение с него, Рашков ще се стори на престъпниците като "пролетна песен". Побърза обаче да добави, че в момента персоналният състав на правителството не се обсъжда.

Официалната раздяла между лидера на ИТН Слави Трифонов и част от депутатите му, които се готвят да подкрепят ПП, е вече факт. Група от 6 човека - петима депутати с водача им бившия спортен министър Радостин Василев, напуска партията.

Той направи и интрига с името на Виктория Василева - депутат от ИТН, която наскоро мистериозно напусна парламента. Василев твърди, че тя е участвала в срещите му с премиера в оставка Кирил Петков, преди разцеплението на партията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата