Медия без
политическа реклама

ИТН се разцепи с обвинения в мутренски натиск и слугуване на мафията

Кирил Петков похвали смелостта на отцепниците, а от партията ги заклеймиха като предатели

13 Юни 2022Обновена
Изявление на депутати от ИТН

Разцепление в ИТН: Депутати свалят "доверие от Слави Трифонов">https://btvnovinite.bg/bulgaria/eto-koi-deputati-na-itn-svaljat-doverie-ot-slavi-trifonov.html

Posted by bTV Новините on Monday, June 13, 2022

Официалната раздяла между лидера на ИТН Слави Трифонов и част от депутатите му, които се готвят да подкрепят ПП, е вече факт. Група от 6 човека - петима депутати с водача им бившия спортен министър Радостин Василев, напуска партията. Отцепниците обявиха намерението си на специална пресконференция. Почти по същото време се включи премиерът Кирил Петков, за да ги похвали за смелостта им. Малко по-късно брифинг дадоха и от ИТН - за да заклеймят напусналите като предатели и да ги обвинят в "мутренски натиск" над колегите им от парламентарната група.

Трифонов предварително обвини отцепниците, че са били купени от ПП. Те обаче се зарекоха, че няма да се присъединят към друга формация. Така или иначе, парламентарният правилник забранява на депутати, напуснали групата си, да сформират нова такава или да се присъединят към съществуваща група.

Току-що получих информация, че депутати от „Има такъв народ“ ще напуснат парламентарната ни група. И ще подкрепят Кирил Петков и Асен Василев. Най-вероятно са купени с пари и постове. То ще се види и кой какъв ще стане".

На брифинга Радостин Василев отправи изключително остри критики към бившия си шеф и обкръжението му. "Мафията проби в ИТН", декларира той. И обяви, че сваля доверието си в Трифонов. Затова със съмишлениците му напускат формацията. "За съжаление, поведението на г-н Трифонов като едноличен собственик на тази партия през последната година, доведе до това, че тази партия се самоизчегърта, а последните му действия водят до това, че се изчегъртва и държавата", добави ексминистърът.

По думите му, решението на партийния водач да изтегли своите министри от управляващата коалиция не е било съгласувано с никого в ИТН. Самият Василев твърди, че е научил за него половин час преди да бъде обявено. В парламента миналата седмица обаче той не показа с нищо, че не одобрява действията на Трифонов. Напротив, заяви, че се подчинява на политическото решение на партията, като подава оставката си като министър.

Сега той обясни изтеглянето на министрите на партията от кабинета с отказа на коалиционните й партньори да дадат исканите от ИТН пари в бюджетната актуализация. "Няма Македония. Македония е абсолютно измислена причина, използвана е за повод", отсече Василев по отношение на любимото оправдание на бившия си водач, заради което твърдеше, че изоставя управлението. И добави: "Причината е, че не могат да се реализират някакви финансови интереси някъде. Аз съм сигурен, че г-н Трифонов не е жаден за власт. Това е сигурно. Той е бизнесмен."

Василев каза, че е оправдавал досегашното поведение на Трифонов с особеностите на характера му и здравословното му състояние. "Това не е парламентарна партия. ИТН е бизнес проект", заяви ексминистърът. И се върна по-назад във времето, като определи отказа на Трифонов да направи правителство през юли м.г. като "безпрецедентно, необяснимо саботиране". Собственото си назначение като министър през ноември с.г. пък описа като "необяснимо за мен", тъй като самият Трифонов му казал, че не иска спортното ведомство, но това му се паднало.

Бившият министър жално си посипа главата с пепел, че в името на каузата е изоставил семейството си и е подлъгал хора да напуснат високоплатените си позиции, за да му станат зам.-министри в неговия "кръстоносен поход срещу мафията в спорта". И се оплака, че негови съпартийци били подложени на натиск, за да не участват в пресконференцията (по-късно от ИТН обърнаха това обвинение срещу него - бел.а.). "Не мога да бъда купен от никого. Мога да бъда убит и тормозен, но не мога да бъда купен", драматично обяви Василев. Като пример даде скандала, в който взе участие миналата година. Тогава той и зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов обвиниха политика от ИБГНИ Татяна Дончева, че се опитала да купи част от депутатите на партията, за да изоставят Трифонов и сценаристите му.

Остава недоказано обвинението на зам. шефа на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, че Татяна Дончева от ИБГНИ е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство.

Василев и сподвижниците му поред изредиха разочарованията си от партията и тясното обкръжение на техния ексводач. Бившият министър конкретно заговори, че е бил убеждаван от Тошко Йорданов да не пречи на близък до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов бизнесмен - при това от името на "Дългия" (прякорът на Слави Трифонов - бел.а.). Засипа с обвинения и регионалния министър в оставка Гроздан Караджов, когото нарече "брокер", и обяви милиардите на строителното ведомство за основната причина ИТН да дезертира от управляващата коалиция.

Петимата депутати, напуснали ИТН под водачеството на Василев, са Георги Георгиев, Деян Петков, Иво Атанасов, Николай Радулов и Светлин Стоянов.

 

ПП: Между държавата на мафията и България на свободните хора

Докато отцепниците даваха брифинга си, с извънредна пресконференция излезе и ръководството на ПП, начело с премиера Кирил Петков. Той напомни за думите си от миналата седмица, че е дошъл момент на избор между "държавата на мафията и България на свободните хора". "Днес видях на екрана едни наистина смели хора, които знаят, че тяхната лоялност не е към задкулисния певец", похвали премиерът отцепниците. Намеси и скандала около ГКПП "Капитан Андреево", като директно заяви, че ИТН е изтеглила министрите си точно тогава, когато "границата беше изчистена". И тържествено обяви: "Мафията току-що загуби коалиционния си партньор."

Около месец след като стана ясно, че настоящият шеф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф.

Включи се и съпредседателят на ПП и вицепремиер Асен Василев. Той цитира клетвата на народните представители и посочи, че в текста й не се съдържа думата "партия", а се говори за защита на интересите на народа. "За мен е много радостно, че в българския парламент има депутати, които са свободни да действат така, както тяхната съвест им диктува, и в името на народа. Надявам се тези депутати да стават все повече - и в този парламент, и във всички бъдещи парламенти", доволно допълни той. По думите му, държавата не трябва да се управлява от задкулисни сценаристи, бивши премиери в джипки или от почетни председатели в сарая. "Мафията загуби възможността да сформира правителство. От тук нататък думата е на народа", обобщи Василев.

Петков също си пожела примерът на напусналите ИТН да се окаже заразителен, за да се събере парламентарно мнозинство на "хората, които казват "не" на мафията". И двамата с политическия му партньор отрекоха да са "мотивирали" депутатите да напуснат партията си. "Ако не се събере мнозинство, отиваме на избори", закани се Асен Василев.

На журналистически въпрос дали смятат, че са управлявали досега с мафията, Петков отвърна, че мафията е направила "огромна грешка", като е сметнала, че може да държи свободни хора с помощта на неколцина човека. Той съобщи, че е имало заплахи към отцепниците от ИТН, и затова ще им бъде осигурена охрана.

От ПП ще търсят помощ от бившите депутати на Трифонов за приемането на бюджетната актуализация в парламента, за реформирането на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ, както и за гласуването на енергийни компенсации за бизнеса. Не стана ясно дали Радостин Василев ще се върне на поста си в спортното министерство.

 

ИТН: Предателство и мутренски натиск

Собтвена пресконференция привечер свикаха и от ИТН. Слави Трифонов очаквано отсъстваше. Участваха зам.-шефът на партията Тошко Йорданов, депутатите Станислав Балабанов, Ива Митева, Любомир Каримански и др. Първи говори Балабанов, който определи напусналите като "предатели". А след това се включи Йорданов с аудиозапис, за който твърдеше, че е между Радостин Василев и депутата от ИТН Христинка Иванова. Тя първо е решила да изостави партията, но после се е отказала.

На записа се чува разговор, в който мъжки глас настоява депутатът да не се отмята от първоначалното си решение. Когато тя отказва, той се заканва: "Тогава искам утре, ще дойдат хора при теб, да си подадеш молба за напускане на Народното събрание." Самата Иванова потвърди обвиненията на съпартийците си към Василев с едносричното: "Да." Колегите й не допуснаха тя да отговаря на журналистически въпроси, като Балабанов обяви, че "слонът ще се яде на части" - т.е. истината ще излиза по малко.

Тошко Йорданов обвини Василев, че се държи като мутра, а записа обеща да изпрати на прокуратурата. Балабанов заяви, че зад действията на бившия спортен министър стои Кирил Петков, който искал да управлява еднолично. И поиска премиерът да премине публично през детектор на лъжата заради политиката му спрямо Северна Македония.

В брифинга участва и бившият регионален министър Гроздан Караджов. Той се беше почувствал засегнат, тъй като Радостин Василев беше повторил на своята пресконференция всички нападки срещу ексшефа на регионалното ведомство от последните дни. И затова изреди отново собствените си аргументи по въпроса, и посочи, че е съгласувал всичките си действия с министър-председателя. ""Промяната" - вие сте мафията!", емоционално се обърна той към ПП.

Колегите му повториха твърденията си, че са напуснали заради политиката на Кирил Петков спрямо Северна Македония. Както и защото "в държавата няма пари", за което обвиниха финансовия министър Асен Василев. В същото време, те отрекоха, че напускането на правителството не е било обсъждано предварително в партията, както твърдят отцепниците. Обещаха да подкрепят бюджетната актуализация в парламента - но само на първо четене, а за второто гласуване ще имат "допълнителни изисквания".

Накрая Йорданов подигравателно констатира, че отцепниците не са продумали срещу Трифонов, докато са били във властта, а са претърпели "катарзис", когато ИТН е напуснала управлението.

 

Слави Трифонов заплаши със съд

Като финал на целия ден лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че ще заведе деля срещу Кирил Петков, Асен Василев и доскорошния си съратник в партията Радостин Василев. "Днес чух няколко пъти, че аз съм мафията. Казаха го министър-председателят Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев и - не знам като какъв да го определя - Радостин Василев. Съгласен съм, че в България всеки може да каже всичко за всеки, но трябва да носи отговорност за думите си. Навремето осъдих жълтите вестници заради лъжите им. Спечелих всички дела. Сега ще заведа дела срещу Кирил Петков, Асен Василев и Радостин Василев за техните лъжи и внушения. И, разбира се, ще ги спечеля", написа Трифонов в профила си във "Фейсбук".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата