Медия без
политическа реклама

БСП отхвърли Петков за премиер заради руските дипломати

За тези решения винаги утрото е по-мъдро от вечерта - това беше целият коментар на министър-председателя в оставка

Соцлидерът обяви решението на левицата, заобиколена от депутатите си.
БГНЕС
Соцлидерът обяви решението на левицата, заобиколена от депутатите си.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че левицата спира всякакви преговори с водача на ПП и премиер в оставка Кирил Петков за съставяне на ново правителство. Причината е изгонените вчера 70 служители на руското посолство в София. Нинова съобщи новината след закрито обсъждане на темата с депутатите от червената парламентарна група.

Малко по-късно социалистите официално поискаха Петков, както и председателят на ДАНС Пламен Тончев, да бъдат изслушани на закрито заседание по въпроса в Народното събрание. Подкрепиха ги ГЕРБ-СДС и ИТН. Изслушването започна от 18.30 часа и продължи повече от 2 часа. За него бяха повикани също и шефовете на цивилното и военното разузнаване.

След изслушването, Петков коментира бойкота на левицата на неговата кандидатура с думите: "За тези решения винаги утрото е по-мърдо от вечерта." Не се разбра за какви решения говори - дали за възможността ПП да номинира друг да оглави следващото правителство.

 

НИНОВА АТАКУВА

Водачът на БСП беше съвсем недвусмислена и категорична за драстичната мярка спрямо руското посолство в България. "Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо", обяви Нинова пред медиите. Тя уточни, че решението е взето еднолично от Кирил Петков, без преди това да е провел разговори с коалиционните си партньори. Това влиза в противоречие с казаното от съпредседателя на ДБ Христо Иванов по-рано в пленарната зала, според когото въпросът е обсъждан на коалиционния съвет.

Решението да бъдат изгонени 70-те служители на руското посолство в София е било основано на информация, съдържаща се в три доклада на ДАНС.

"Всеки, който твърди, че има решение на Министерски съвет, като например вицепрезидентът Йотова, да го докаже", призова Нинова. Председателят на БСП заяви още, че ще поиска закрито заседание на Народното събрание, на което да бъде изслушан шефът на ДАНС във връзка с изготвен доклад за това какво всъщност са правили въпросните дипломати у нас. "Докладът вероятно е бил предоставен само на Кирил Петков", допусна тя.

Нинова се обърна и към президента Румен Радев с искане спешно да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). "Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е в ред в държавата. Изготвяйки такива доклади, той трябва да ги изпрати на президента, на председателя на Народното събрание, на премиера. Шефът на ДАНС се назначава от президента, не може президентът да не знае, ако има такава информация", заяви Нинова. И добави, че за пореден път премиерът в оставка взима еднолични решения по въпроси, които засягат вътрешната и външната политика на страната. Не пожела обаче да обясни кои са другите подобни случаи.

Накрая Нинова отсече, че преговорите с ПП за правителство ще бъдат подновени, само ако бъде номиниран друг кандидат за премиер, а Кирил Петков поеме отговорност за действията си.

 

ОГЪН И ОТ ВТОРА ЛИНИЯ

Атаката на Нинова бе дублирана и от дясната й ръка Калоян Методиев. Началникът на кабинета на вицепремиера се съсредоточи основно върху Радев. "ГЕРБ и ДПС работят във синхрон с него. За последните два месеца Радев ходи в общини, в които кметовете са от ГЕРБ. Посрещат го с хляб и сол, носят го на ръце кметове, които преди не го посрещаха", каза Методиев пред bTV. Според него Радев е действал подмолно в синхрон с ГЕРБ и ДПС по свалянето на кабинета - с цел да управлява чрез служебни правителства. Методиев направи и интересно изказване по адрес на "Възраждане" - определи ги като "дъщерна фирма на ГЕРБ."

 

ПП И ДБ РЕАГИРАХА СПОКОЙНО

От "Промяната" не приеха новината с тревога. Андрей Гюров - водачът на парламентарната група на формацията, коментира пред журналисти, че позицията на социалистите ще бъде обсъдена на заседание на депутатите, а впоследствие и на Изпълнителния съвет на ПП. Той изтъкна, че "Промяната" ще направи всичко възможно да се състави правителство в настоящото Народно събрание, и изрази надежда, че левицата ще преосмисли оттеглянето си от преговорите.

"Засега не сме стигнали на етап, на който да обсъждаме персонален състав на правителството. Ние обсъждаме формула и програма, зад която всички коалиционни партньори да се обединят", успокоително каза Гюров по отношение на отказа на Нинова да приеме Петков за кандидат-премиер.

По отношение на самото решение да се изгонят руснаците, той посочи: "Това е нормално действие на премиера – знаете, че там действа правото на пропорционалност, така че не виждам никаква драма в това решение."

Към спокойствие, за да се „предотврати свличане в хаоса", призова и Христо Иванов. "Днешното изявление на БСП нищо не е променило", каза съпредседателят на ДБ пред медиите. Той посочи, че към момента няма кандидат за премиер, тъй като ПП дори още не е получила мандат от президента за съставяне на кабинет. Но допусна, че "трябва да обсъдим всички възможни варианти", когато става въпрос за организирането на следващото правителство.

Той отново повтори информацията си, че съществува решение на Министерския съвет за изгонването на руснаците. И го оправда със спазването на принципа на пропорционалност, заложен в международното право. Според този принцип трябва да има пропорционалност в дипломатическите представителства на две страни. България разполага с едва 9 дипломати в Москва, а Русия - с много повече в София. Иванов отбягна въпроса за доклада на ДАНС, който е послужил като основание за взимането на решението.

От ИТН – бившият съюзник на ПП, обявиха със задоволство, че БСП са стигнали до извода им, че „Петков не става за премиер“. „Кирил Петков е Бойко Борисов с диплома от Харвард – същият отвратителен диктаторски манталитет“, обяви зам.-шефът на партията Тошко Йорданов. Той допусна, че шансовете за ново правителство ще скочат още повече, ако и Асен Василев отпадне като възможен премиер.

 

ЛОШО ПРЕДЗНАМЕНОВАНИЕ

Че нещата ще приемат такъв обрат, започна да изглежда по-рано днес, когато Корнелия Нинова реагира остро на решението за отзоваване на руските дипломати. "БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин (БСП) също коментира в профила си във Фейсбук: "Още ми е трудно да асимилирам новината. Изгонването на 70 руски дипломати, които трябва да напуснат България за 3 дни, е израз на шокиращо неразбиране и на външната, и на вътрешната политика. С подобни крайни демонстративни мерки е напълно неприемливо да се ангажира министър-председател в оставка. Те са очевидно търсена провокация, която обаче може да постави под заплаха формирането на ново правителство. И понеже някои ще кажат, че това е смелост - не, глупост е. Не се прави така. Фойерверките накрая ще предизвикат пожар..."

България отзовава 70 руски дипломати. Новината съобщи изненадващо премиерът в оставка Кирил Петков днес в Народното събрание.  В посолството в София работят 114 дипломатически служители, което означава драстично орязване на персонала му.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата