Медия без
политическа реклама

Три доклада на ДАНС са основанието за изгонването на руснаците

Петков демонстрира безхаберие, като е изгонил готвачи, чистачи и фризьори, обявиха от ГЕРБ-СДС

29 Юни 2022Обновена
Кирил Петков
БГНЕС
Кирил Петков

Решението да бъдат изгонени 70-те служители на руското посолство в София е било основано на информация, съдържаща се в три доклада на ДАНС. Това съобщи пред медиите премиерът в оставка Кирил Петков преди изслушването си в Народното събрание по случая, за което беше привикан от депутатите. Има също и доклад на МВнР по темата.

Петков беше категоричен, че не е действал на своя глава. Той разкри, че е било проведено обсъждане в Съвета по сигурност към Министерския съвет, след което е взето и решение. В заседанието му, провело се на 9 юни, са участвали редица отговорни лица – министрите на вътрешните работи Бойко Рашков, на външните работи Теодора Генчовска, на отбраната Драгомир Заков, на финансите Асен Василев и на електронното управление Божидар Божанов, както и началникът на отбраната, главният секретар на МВР и шефовете на специалните служби – ДАНС, цивилното и военното разузнаване. Там е бил и представител на президента Румен Радев. Това означава, че държавният глава е бил наясно с готвената мярка. Цялото развитие по случая е продължило дълго - по думите на Петков, всичко може да се проследи назад до март т.г.

Самото изслушване се проведе при закрити врата и продължи над 2 часа. След края му, Петков окачестви като "пореден опит за политически маневри" твърдението, че еднолично е решил да бъдат изгонени руските дипломати. И допълни, че фокусът е върху тези 70 души, но реално в руското посолство у нас остават още 40 служители, които "са голяма бройка в сравнение с много от европейските държави". Той отново наблегна, че случилото се е резултат от "дълъг процес", който е завършил с това "външно министерство да направи отзоваването". Така премиерът в оставка косвено прехвърли отговорността за финалното действие върху дипломатическата служба, която се оглавява от Теодора Генчовска - номинация на ИТН, негов бивш съюзник, а сега враг. 

Опозицията остана крайно неудовлетворена от изслушването. Десислава Атанасова - водачът на депутатите от ГЕРБ-СДС, коментира, че така и не е станало ясно кой е взел решението за експулсирането на руснаците. По думите й, Кирил Петков се опитва да се скрие зад външно министерство и "някакви доклади".

Тя разкри и част от информацията, споделена на тайното парламентарно заседание - ДАНС е сигнализирала на премиера в оставка, че 37 служители на руското посолство следва да бъдат отзовани, но само 20 от тях са били истински дипломати. "Останалите са някакъв персонал – готвачи, чистачи, фризьори, градинари и всичко останало. Това е безпрецедентно безхаберие", обяви Атанасова. И презрително констатира, че "Петков е объркан по принцип".

 

БУРЯ В ПАРЛАМЕНТА

Очаквано случаят предизвика ожесточени словесни сблъсъци в парламента още в началото на днешното му заседание.

Кирил Петков не е взел еднолично решението за изгонването на руснаците, а въпросът е обсъждан още на 18 май, на коалиционен съвет. Това съобщи съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той заяви, че десницата подкрепя мярката, за която е настоявала отдавна.

Коментара си десният политик направи в отговор на бурна и направо обидна декларация по повода от водача на "Възраждане" Костадин Костадинов. От парламентарната трибуна той обяви Кирил Петков за "национален предател", който трябва да бъде "поставен под запрещение". По думите му, единствената причина, поради която експремиерът е изгонил руснаците, е да угоди на САЩ и така да получи възможност отново да управлява. Интересното е, че Костадинов нарече Петков "случаен минувач" във властта - фраза, която първо дойде от ДПС.

"Ако някой трябва да бъде поставен под запрещение, това са представителите от "Възраждане"", необичайно остро реагира Христо Иванов на декларацията. "Тази реч сигурно е писана от г-жа Захарова (говорителят на руското външно министерство - бел.ред.)", иронично коментира Настимир Ананиев от ПП изявлението на националистическия лидер.

Временният председател на парламента Мирослав Иванов направи забележка на всички говорили. Той обаче отново не посмя да наложи наказания, въпреки че Костадинов очевидно наруши правилника на Народното събрание, като обиди други държавни институции.

 

БИВШИЯТ СЪЮЗНИК

ИТН не подкрепи премиера в оставка Кирил Петков за решението България да отзове 70 руски дипломати. "Истината е, че това е лично негово решение и то му хрумна, докато пътуваше във влака за Украйна, някъде там по гарите", коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред Нова тв.

По негови думи още тогава министърът на външните работи Теодора Генчовска, която е от квотата на ИТН в четворната коалиция, е обяснила на премиера, че това е мярка, която не се прави по този начин. "Има си определени правила. Това не е да си играем на деца в квартала и да се разсърдим", посочи Йорданов. Според него действията по отзоваването на дипломати били като "танц", защото отсрещната страна взема реципрочни мерки. "Сега, ако те решат да играят реципрочно, трябва да изгонят всичките и да останем без дипломатическо представителство там. Такова нещо и във война не е правено", категоричен е Йорданов.

Той призна, че "имало някакъв доклад от ДАНС" за евентуални шпиони в руската дипломатическа мисия в България, но се съмнявал "доколко службата не изпълнява също нарежданията на премиера". Накрая Тошко Йорданов отбеляза: "избягвам да казва дали е против или не, защото не е вътре в системата, но не се прави толкова рязко и изпитам известни съмнения дали всички са шпиони, защото бройката е хрумнала в главата му преди 4 месеца".

Президентът Румер Радев от своя страна беше лаконичен по въпроса за изгонването на руските дипломати. "Не мога да коментирам, защото не резполагам с необходимата информация. Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре - и като мащаби, и като последствия", коментира държавният глава в Мадрид на срещата на НАТО. От своя страна визепрезидентът Илияна Йотова също изрази недоволство от решението и го определи като безпрецедентно. В Павликени днес тя посочи, че било редно след като то е на база на получена информация от българските служби за сигурност, да бъде взето с отговорността на следващия кабинет, който и да е той.

 

КАНДИДАТИТЕ ЗА ВЛАСТТА

Критики по отношение на отзоваването на руски дипломати изрази и лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова.

"В опита си да спечели благоволението на западните партньори, правителството на Петков и Нинова премина всякакви граници, заемайки по-крайни позиции от повечето европейски държави. За първи и последен път в историята ни България гони 70 руски дипломати наведнъж и то без публично обявени причини! И това - след като самосиндикално се оставихме без дългосрочни газови доставки, а премиерът води война с българския президент пред световните медии, представяйки себе си като единствен и незаменим западен съюзник. Неопитност и сервилност не могат да са оправдание за политическата глупост във външната политика, защото тя има трайни последствия, заплашва исторически връзки, които трудно ще се възстановят с години, и вреди на интересите на страната. И ако Петков и Нинова не виждат проблем с този срам, то българският народ няма да го приеме!", написа бившият обмудсман във Фейсбук. 

Лидерът на новата партия "Български възход" Стефан Янев също не подкрепи Кирил Петков. 

"Най-лесно е да се каже, че тези хора са работи срещу националния интерес, което е клише в дипломатическата практика. Преводът е шпионаж. Дали е така или не е така широката публика ще разбере в по-късен етап. В този случай нямаме голям избор освен да вярваме на управляващите. В случая вярвам или не вярвам е трудно да се отговори еднозначно. Единственото което може д акоментираме е бройката. Изведнъж 70 е малко странно. Ако сме ги чакали всички да се навържат, значи друго се е случвало", коментира той пред "Нованюз".

"Такъв тип действа - поставяне на дипломатическите отношения на карта, действително ще имат сериозни последствия. Според мен тук се залага на емоцията и не се мисли в дългосрочен план", добави Стефан Янев. Според него "България би могла да играе ролята на мост между колективния Запад и Русия"

 

ПРЕЦЕДЕНТ

"Подобно нещо не се е случвало откакто България има модерна дипломация. Тук става въпрос по-скоро за културни аташета, такива по печата, търговски аташета, прикрити под други дипломатически позиции представители на руските служби, които са много и в момента са доста активни", заяви бившият външен министър Милен Керемедчиев пред bTV. Според него важното е да се разбере дали тези изгонени 70 служители ще бъдат сменени с други или позициите им ще бъдат закрити. По думите му нотата връчена на Митрофанова загатва за вървене към реципрочност.

"Руската федерация има най-голяма численост на дипломати у нас. Тя варира до около 150 човека. Това е над 10 пъти повече от нашите дипломати в Русия, ние имаме 10-15 човека там", каза още Керемедчиев.

България отзовава 70 руски дипломати. Новината съобщи изненадващо премиерът в оставка Кирил Петков днес в Народното събрание.  В посолството в София работят 114 дипломатически служители, което означава драстично орязване на персонала му.

 

ПАНИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ

Според Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС изгонването на дипломатите от руското посолство е резултат от панически действия от страна на премиера в оставка Кирил Петков. Тя допълни, че е научила новината от медиите. "Забелязвам разминаване в това, което казва министър-председателят, и това, което беше пуснато като прессъобщение. Защото не всички са дипломати. 43 са дипломатите към момента. И друго - всички ли са извършвали шпионска дейност?", попита бившият външен министър, намеквайки, че сред изгонените вероятно има и обслужващ персонал на посолството.

Съпратиецът й Даниел Митов заяви, че ако дипломатите "са извършвали дейности, несъвместими със заявените от тях, то трябва да поздравим българските служби за добре свършената работа". И дполъни:  "Ако службите са си свършили добре работата, то това означава, че те трябва да продължат нататък, защото напоследък се появяват и съмнения за това, че по високите етажи на българската власт има хора, които продължават да обслужват руски икономически интереси, по-специално да пазят интересите на "Лукойл".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата