Quantcast
Партийните шефове на "Промяната" превзеха водещите места в листите ѝ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Партийните шефове на "Промяната" превзеха водещите места в листите ѝ

Бившите министри Рашков и Василев и коалиционният съюзник Бачийски, са единственото изключение
Обновена
6 922
 EPA/БГНЕС архив
Асен Василев и Кирил Петков сложиха част от отцепниците от ИТН в листите

Националният съвет на "Продължаваме промяната" определи водачите на листите си за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври. Това стана след заседание на ръководството на партията късно снощи, а партийният пресцентър разпрати списъка тази сутрин.

Преглед на имената показва, че огромното мнозинство от водачите са членове на различните органи на неотдавна учредената партия - на Изпълнителния й съвет (например, ексминистърът на иновациите Даниел Лорер, който ще се състезава във Варна и Търговище, бившият председател на парламента Никола Минчев, който води в Кърджали и Пловдив-град, и шефът на парламентарната група Андрей Гюров в Благоевград), на Контролния съвет (Мирослав Иванов в Ямбол) и най-вече на Националния съвет (Радослав Рибарски в Стара Загора, Александър Дунчев в София-област, Деница Симеонова във Враца и др.).

Кирил Петков и Асен Василев - двамата съпредседатели на ПП, очаквано са сред водачите. Петков е в столичния 24-и избирателен район, а съратникът му Василев - в 23-и район в София и в Хасково. Те отново ще разчитат на рапъра Христо Петров - Ицо Хазарта, да привлече гласове - певецът води в столичния 25-и район.

Повечето от водачите бяха също и депутати в миналия парламент. В това няма нищо неочаквано, тъй като парламентарната група на "Промяната" на практика беше единствената й видима политическа организация в продължение на дълго време.

Сред първенците в листите отсъстват членът на Изпълнителния съвет Венеция Ангова и съпругът й Николай Ангов. Двамата се прочуха с това, че бяха семейство депутати в миналия парламент - феномен, невиждан от времето, когато "Воля" на Веселин Марешки беше в Народното събрание. Тогава също имахме съпруг и съпруга като депутати.

НАГРАДА ЗА ОТЦЕПНИЦИТЕ

Двама от отцепниците от ИТН, на които "Промяната"  разчиташе за политическа подкрепа в последните дни на парламента, са възнаградени с почти сигурни места в следващото Народно събрание. Бившият спортен министър Радостин Василев води листата в Габрово. Именно той възглави бунта срещу Слави Трифонов.

За да му направи място, от габровската листа се оттегли Яна Балникова - едно от лицата, което беше в първоначалното най-близко обкръжение на Кирил Петков. Балникова сдаде мястото си на Василев с предупреждение към партийното ръководство: "С интерес следя какво ще е окончателното решение на ръководството на партията за листата за Габрово. Искрено се надявам тя да включва хора, които са от град Габрово и интересите на областта да бъдат адекватно защитавани!".

Другият отцепник от ИТН, който получи награда, е Иво Атанасов. Той оглави листата във Видин.

МИНИСТРИ И КОАЛИЦИОННИ СЪЮЗНИЦИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който навремето беше лансиран от президента Румен Радев, сега окончателно е сменил лагерите. Той е водач на листата в Перник. Наскоро Рашков обвини държавния глава, че е обърнал лозунга си "Мутри - вън!" на "Мутри - вътре!". Ексминистърът на транспорта Николай Събев отново ще се състезава в Русе. За разлика от Рашков обаче, Събев е член на ръководството на "Промяната".

От коалиционните съюзници на "Промяната" джакпотът е ударил лидерът на партията "Средна европейска класа" Константин Бачийски. Той води листата в Бургас, където всъщност се роди неговата политическа сила, и очевидно ще отговаря за набирането на гласове за "Промяната" в крайморския град.

Не толкова ценен се оказа Настимир Ананиев от другия коалиционен партньор - партия "Волт". Въпреки непрестанните му напъни от парламентарната трибуна да покаже вярност към "Промяната", за него водаческо място не е останало. Ананиев обаче със сигурност ще получи поне едно изгодно второ място някъде - той участва в регистрацията на фомацията за изборите, което означава, че го имат предвид.

 

ПЪЛНИЯТ СПИСЪК

01 МИР Благоевград - Андрей Гюров
02 МИР Бургас - Константин Бачийски
03 МИР Варна - Даниел Лорер
04 МИР Велико Търново - Йордан Терзийски
05 МИР Видин - Иво Атанасов
06 МИР Враца - Деница Симеонова
07 МИР Габрово - Радостин Василев
08 МИР Добрич - Йорданка Костадинова
09 МИР Кърджали - Никола Минчев
10 МИР Кюстендил - Георги Стамов
11 МИР Ловеч - Искрен Арабаджиев
12 МИР Монтана - Инна Иванова
13 МИР Пазарджик - Ивайло Шотев
14 МИР Перник - Бойко Рашков
15 МИР Плевен - Иван Христанов
16 МИР Пловдив - Никола Минчев
17 МИР Пловдив-област - Росен Костурков
18 МИР Разград - Марин Шишев
19 МИР Русе - Николай Събев
20 МИР Силистра - Стоян Георгиев
21 МИР Сливен - Татяна Султанова
22 МИР Смолян - Михал Камбарев
23 МИР София - Асен Василев
24 МИР София - Кирил Петков
25 МИР София - Христо Петров
26 МИР София-област - Александър Дунчев
27 МИР Стара Загора - Радослав Рибарски
28 МИР Търговище - Даниел Лорер
29 МИР Хасково - Асен Василев
30 МИР Шумен - Николай Денков
31 МИР Ямбол - Мирослав Иванов

Още

Рашков: Прокуратурата да спре да припява на ГЕРБ

30.11.2022

1259
Борисов се обрече на коалиция с ДПС и БСП

28.11.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

15189
ПП вече дава заден за кабинет на малцинството