Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рашков: На принципа "Мутри, вън" ли сме още или вече на "Мутри, вътре"

Дошъл съм да довърша мутрите и не сме уволнявали никого, а само ги местим, отговори Иван Демерджиев

11 Авг. 2022Обновена
БГНЕС
Бойко Рашков

Стоим ли на позицията "Мутри, вън", или ще я променяме на позицията "Мутри, вътре". Това попита в ефира на Би Ти Ви доскорошният вътрешен министър Бойко Рашков по повод масовите смени в МВР. Той разкри, че цялото ръководство на националната полиция е уволнено. 

Шефът на Националната полиция Венцислав Кирчев е сменен, съобщава Би Ти Ви. За временен шеф е определен Атанас Илков, който досега беше заместник, а преди това беше и шеф на РДВР-Пловдив.

"Като наблюдавам в момента, в първите часове новото политическо ръководство, започват с уволнение на хората, на доказани професионалисти. Целият ръководен екип на ГДНП е махнато. Директор и двама заместници са освободени без мотиви. И веднага там е поставен служител с доста спорна полицейска репутация. Това разрушително ли е, или е градивно", попита

"Уволненията са на хора, които разкриха корупционни схеми в единния център за наказателната дейност по линия на КАТ. Бяха разкрити корупционни схеми в КАТ за регистрацията на МПС. Дали не се цели възстановяване", каза още Рашков. 

За него е изненадваща и рокадата на директора на Граничната полиция. "Това е човек, с усилията и на когото се постигна ограничаване на мигрантите във вътрешността на страната", каза бившият МВР-шеф.

След като в понеделник вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че няма да има чистка в МВР, то за по-малко от 24 часа бяха извършени 2 ключови уволнения в две възлови служби. Първо, във вторник беше махнат шефът на националната полиция Венцислав Кирчев.

"Имах самочувствието, че съм в отбора на тези, които се бореха за това ГЕРБ и ДПС да не са във властта. И се питам с тези кадрови промени какво се цели? Да се върнем във времето на управлението на МВР по времето на Борисов, да възстановим корупционните схеми? Не мога да си обясня логиката на тези промени. На тези лица се мънка при уволненията, че така им е било наредено да се направи от ръководството", коментира Рашков.

Той информира и за още смени в МВР. "Едно корупционно гнездо имаше в МВР – дирекция, която се занимава със собствеността. Взехме външен човек, който да не е познат на никого. Изненадващо е сменен, без мотиви", обяви Рашков. Той твърди, че един от сегашните зам.министри е живял в държавна резиденция безплатно 6 месеца. "И разкритието на този факт е по времето точно на този директор. Подозирам, че се преследва целта да се замаже точно този гаф. Призовавам да се заеме АДФИ. Нелегално се е ползвало това жилище, което е свързано с доста големи разходи – хиляди на месец", каза бившият вътрешен министър. 

 

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е категоричен, че не би арестувал лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както се случи при предшественика му Бойко Рашков. Не очаквайте от мен да извършвам незаконни арести, нямам идея фикс да арестувам никого.

 

"Говорих с премиера Гълъб Донев, за да споделя тревогата си за подхода. Той каза, че ще провери", заяви Рашков. "Разочарован съм – не съм очаквал от колега адвокат така да се поддава на натиск, внушение или нещо друго", добави той, визирайки факта, че Демерджиев е пловдивски адвокат. По думите на Рашков става дума за своеволни и немотивирани промени. 

Той обяви, че е информирал и президента Румен Радев, който назначава служебното правителство и служебния вътрешен министър. "Надявам се премиерът и държавният глава да не са знаели за случващото се в МВР", коментира Рашков.

В Министерството на вътрешните работи няма да се правят масови чистки на кадри.  Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг, на който представи екипа си, както и приоритетите в дейността на силовото ведомство.

„Ако Бойко Рашков има желание да сподели факти, винаги е добре дошъл в кабинета ми“, беше първият коментар на служебният вътрешен министър Иван Демерджиев  на критиките на бившия министър на МВР Бойко Рашков пред Би Ти Ви. Демерджиев твърди и, че не бил човек, който се подава на натиск.

Минути по-късно той реши да коментира по-подробно пред журналисти в Министерски съвет. "Не сме уволнявали никого в МВР, няколко човека сме преместили от постовете им. Причините са изцяло професионални. Дошъл съм в МВР да довърша мутрите, а не да ги връщам някъде другаде", каза вътрешният министър. Предшественикът му твърди обаче, че например не само шефът на националната полиция, но и цялото й ръководство е освободено. Рашков говори и за още поне няколко кадрови смени.

"Моята цел е така да свърша тази работа, че тя да издържи пред закона и да има осъдителни присъди", казва от своя страна Демерджиев. 

Той опроверга коментарите за зам.-министри, обитаващи сгради, които не са позволени със закон да се обитават. "Няма никой от политическия кабинет, който да обитава тези сгради", категоричен бе вътрешният министър. "Другото е тема по време на управлението на г-н Рашков и аз не искам да я коментирам", допълни той. 

Има разместване в управлението на “Гранична полиция”, каза още Демерджиев. Целта е единият досегашен директор да поеме изцяло охраната на мигрантския натиск и сухопътната граница, а новоназначеният, който има повече административни компетенции, да се занимава с влизането на България в “Шенген”. “Тези рокади не са направени под натиск”, категоричен бе вътрешният министър.

 

Още по темата

Чистката в МВР показва, че очевидно сегашното ръководство е в някаква връзка с предишните управляващи, защото изпълнява тяхната воля.

 

Още по темата