Медия без
политическа реклама

Парламентът премахна схемата със „златните паспорти“

За потенциалните инвеститори остава възможността да получат разрешение за постоянно пребиваване у нас

17 Февр. 2022
БГНЕС
Петър Куленски от ПП иронично препоръча на колегите си да проверяват къде е слънцето, когато ДПС им каже "Добър ден".

След дълго очакване депутатите най-накрая се захванаха да премахнат практиката да се раздава българско гражданство на чужденци срещу направени инвестиции в нашата страна – известна като „златни паспорти“. Това стана с поправки в Закона за българското гражданство, подготвени от правосъдното министерство, които бяха одобрени от парламента на първо четене.

Промяната се наложи, след като стана ясно, че с тази практика се злоупотребява – чужди граждани се сдобиват с български паспорти, но не правят реални инвестиции. Ще остане обаче възможността потенциални инвеститори да получават разрешение за постоянно пребиваване у нас.

Откакто в България е въведена възможността да се дава гражданство срещу определени инвестиции, няма реално направени вложения в страната срещу раздадените т. нар. златни паспорти. Това става ясно от мотивите към законопроекта за премахването на тази процедура.

Отхвърлен беше законопроект на ДПС, който беше почти идентичен с този на правосъдното министерство. Разликата между двата проекта беше, че от движението искаха да отпадне и разпоредбата, засягаща пребиваването. Аргументът им беше, че така ще се спазят в пълнота препоръките на европейските ни партньори за инвестицонното гражданство. Управляващите заявиха, че след като се затвори „голямата врата“ към българското гражданство, статутът на постоянното пребиваване няма да представлява особено голям проблем.

Обсъждането на промените в пленарната зала протече най-вече като заяждане между управляващите и ДПС за това върху кого пада отговорността, че толкова дълго просъществуваха „златните паспорти“ - повече от 8 години. Зам.-шефът на движението Йордан Цонев се впусна в дълъг исторически разказ, в който твърдеше, че ДПС е било против въвеждането на практиката още в самото начало. И се похвали, че ръководената от него анкетна комисия от 2019 г., проучваща схеми за продажба на паспорти, е затегнала режима на инвестиционното гражданство. А сега, когато ЕС и САЩ са поискали подобни практики изцяло да се отменят, партията се съобразява и с това.

От ДПС пускат сигнал до главния прокурор Иван Гешев срещу правосъдния министър Надежда Йорданова, съобщиха лидерът на движението Мустафа Карадайъ и съпартиецът му Хамид Хамид на брифинг в парламента.

Петър Куленски от ПП цитира изказвания на Цонев от парламентарната трибуна през 2020 г., според които депутатът от ДПС е оценил схемата „паспорт срещу инвестиции“ като важен инструмент за българската икономика, който не може да бъде изоставен. „Явно вие сте претърпели голям катарзис. Когато ДПС ви каже „Добър ден“, по-добре погледнете нагоре, за да видите къде е слънцето“, иронично каза Куленски. Цонев отвърна, че тогава е защитил „новия механизъм с истински контрол“, за който говореше по-рано. А съпартиецът му Хамид Хамид нападна ПП: „Миналата седмица вашият премиер, вашият лидер, вашето слънце, обеща да подкрепите законопроекта за пълна проверка на всички паспорти, а сега се отмятате.“

Стана ясно, че допълнително ще бъде дискутиран въпросът за постоянното пребиваване. А също и за проверката на издадените досега паспорти, за която настоява ДПС.

Правосъдният министър Надежда Йорданова, която присъстваше в залата, съобщи пред депутатите, че досега са приключили проверките по 48 преписки, свързани с гражданство срещу инвестиции. Констатирани са нарушения в 6 случая - неподдържане на инвестицията в двугодишен срок, както се изисква, и са предприети действия за отнемане на раздадените паспорти.

Върховната административна прокуратура проверява сигнал на народен представител от ДПС, отнасящ се до т. нар. златни паспорти".  По този начин държавното обвинение откликва светкавично на кампанията, която Движението предприе през последната седмица по темата.

 

Още по темата