Медия без
политическа реклама

Опасни жеги задушават половин България и днес

Голям пожар бушува в бургаското село Изворище

14 Юли 2023
bTV

Пореден ден с опасно топло време очаква половин България в днешния петък. Слънчево и горещо ще бъде в цялата страна, а в 22 области има обявени предупреждения за изключително високи температури.

Оранжев код за горещини е обявен в 9 области от Южна и България - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас. В равнинните части на тези райони прогнозата е за температури между 38° и 41°.

Жълт код важи в 13 области от Югозападна, Северна и Североизточна България - Кюстендил, Смолян, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна. Там температурите ще са предимно между 33° и 37°.

Максималните температури в страната днес ще са между 32° и 41°. В София - около 34°, в Пловдив - 40°, във Варна - 33°. Заради горещините в много градове се раздава безплатна минерална вода.

В събота и неделя прогнозата е за предимно слънчево време с увеличения на облачността следобед. Само на места в Рила и Родопите утре за кратко ще превали и прегърми.

 

БЕДСТВИЯ

Голям пожар бушува над бургаското село Изворище. Горят 600 дка сухи треви и храсти. 14 огнеборци с 4 противопожарни автомобила се борят със стихията. Фронтът на пожара е голям, но е далеч от гората и от населените места, съобщи директорът на Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението комисар Николай Николаев пред БНР.

Дни след големия пожар в боровата гора между бургаските квартали "Ветрен" и "Банево" ново огнище избухна в района.

Сухи треви и храсти горят над вилната зона на село Изворище. Пожарът се вижда и от бургаския квартал "Банево".

От Държавното горско стопанство имат готовност да помогнат с екипи за гасене на огъня,  а от Община Бургас са готови да изпратят водонски.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?