Quantcast
Нямаме лекари, нямаме сестри, изнемогваме! | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Нямаме лекари, нямаме сестри, изнемогваме!

Медици от болницата в Попово разказват за критичното положение, характерно за цялата страна
Обновена
10 602
 БГНЕС
Кадър от болницата в Попово.

"Нямаме лекари, нямаме сестри, нямаме санитари, изнемогваме!", споделят лекари от болницата в Попово пред агенция БГНЕС. Ситуацията там е характерна за цялата страна, след като болните от коронавирус непрекъснато се увеличават.

Диагностицирани с COVID-19 в МБАЛ "Попово" са двама лекари и три медицински сестри. „Тук положението е трагично. Нямаме лекари, нямаме сестри, нямаме санитари, изнемогваме. Работим по 24 часа непрекъснато, нямаме персонал, изтощени сме. Единствено работим за благото на пациентите, за тяхно здраве, в тяхно име”, споделя Христина Христова. Тя работи като медицинска сестра в обособеното COVID-отделение в болницата. Вече от месец буквално живее в болницата. И не спира да работи, макар да се притеснява от заразяване.

В момента в отделението има 13 заразени с коронавирус. Тъй като са заболели и медици, наемат се специалисти от други места. "Вземам лични лекари, от други отделения също командировам сестри и лекари, за да помагат и издържим на тази ситуация”, коментира директорът на болницата Йовчо Яков. 

Лекари и сестри обаче липсват и в останалите отделения. По-голямата част са в пенсионна възраст и всеки момент могат да решат да се оттеглят. Яков съобщи, че е починал един невролог и в момента търси друг. „Има и други болести, освен COVID-19. Ние сякаш позабравихме последните два месеца, че има много хронични заболявания, има инсулти. Детското отделение също е препълнено заради грипната вълна”, каза още директорът.

 

"Сега" припомня: 

Във вторник призив за осигуряване на доброволци отправи ВМА. Болницата се обърна към към всички студенти от последните курсове по медицина, здравни грижи, специализанти и граждани с немедицинско образование да се включат в борбата срещу COVID-19. "Приятели, предвид развоя на ситуацията, отново имаме нужда от вашата подкрепа", апелира здравното заведение, благодарейки за помощта, оказана през пролетта. Положението в София е екстремно, след като в няколко болници свършиха леглата за лечение на вируса. В понеделник шефът на "Пирогов" Асен Балтов съобщи, че реанимационните легла ще бъдат увеличени, а и цял етаж ще бъде отделен за лекуване на COVID-19, като там ще пребивава и болничен персонал. Ден по-късно говорителката на Спешна помощ Катя Сунгарска разказа подробно пред БНР какво е положението в София - докато линейката пристигне в съответната болница, леглото вече е заето.  "Всяко ходене от болница на болница с пациента вътре е време… И вчера се случи с наш екип - от 9.00 часа сутринта успя да хоспитализира пациента едва в 13.30 часа. Този екип и тази линейка бяха извън възможността да се отзовават на сигнали“, обясни тя. Отделно от това се заразяват и спешните медици - информацията от последните часове и за петима души в София. 

Нови легла се разкриват и във Варненска област - в частна болница в града и в здравното заведение в Провадия. Провадийската болница досега не лекуваше коронавирус заради липса на инфекционист, но в новата ситуация приемът ще става по пътека, за която такъв специалист не е нужен. Там ще се обслужват леки случаи. РЗИ - Варна пък пусна обява, че се търсят лекари за работа с пациенти в неусложнено състояние. Те вероятно са нужни заради новите отделения.

Критично е положението във Велики Преслав. "В COVID-сектора от вчера работим само аз и една медицинска сестра. В момента пиша докладна, в която информирам за критичната ситуация директора на РЗИ  и кмета“, заяви пред БНР директорът на общинската болница Йошенка Ненчева. Над 70 години е средната възраст на лекарите там. Малко по-късно стана ясно, че урологичното отделение в шуменската болница ще лекува коронавирус. Именно в него бяха настанени двама пациенти, върнати от МБАЛ - Велики Преслав. Положението в самата шуменска болница също е критично.

В Стара Загора заболеваемостта все още върви с темпове под средните за страната, но и там започна преглед на възможностите за отваряне на нови отделения. 

 

ПРИЗИВ

Във вторник вечерга медици от четири от най-големите столични болници - "Пирогов", ВМА, "Александровска" и "Св. Анна", излязоха на своеобразен медицински флашмоб, съобщи БНТ. Със светещи мобилни телефони в ръка, те отправиха призив за строги мерки в борбата с COVID-19.

Лекарите казват, че правят това, за да поискат нормален живот за медиците, които са на първа линия в борбата с коронавируса и са на предела на силите си.

Ето какво каза по този повод директорът на "Пирогов" проф.Асен Балтов:

"Ние също имаме семейства, имаме деца и искаме да си виждаме близките и приятелите. Те в момента мислят за нас, както и през цялото време когато сме на работа. Мисля, че е редно всички, когато имат приятели, роднини които се борят с коронавирусната инфекция да дадат своя дял, да спазват мерките, да се контролира и да не претоварва здравната, а и не само здравната система, а и цялата държава".

 

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ Бургас вече дават дежурства при пациенти с COVID-19, съобщи БНР.  Първите дежурства са на лекари от Ревматологично отделение, които от вчера застъпиха на поста. Пример даде началникът на отделението д-р Иван Казмин, който е в пенсионна възраст, но прекара целия вчерашен ден в КОВИД-сектора. Кардиологичното отделение също ще отдели лекари и сестри за дежурства.  Въпреки командироването, персоналът все още не е достатъчен, за да обслужва всички 60 легла, разкрити за пациенти с COVID-19.

В държавната болница в Ямбол пък свободни легла почти няма. В другите две заведения на територията на областта не могат да се приемат пациенти с коронавирус, тъй като нямат инфекционист и не може да се ползва клиничната пътека. "Единственото, което можем да направим е само пациенти, които са в тежко състояние с двустранна бронхопневмония да бъдат хоспитализирани", заяви пред БНР директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева.

 

ЗАРАЗЕНИ

Междувременно нови 72 случая на заразени с COVID-19 медицински служители бяха регистрирани през денонощието на 27 октомври. Така общият брои на медици с установен коронавирус достига до 2020 по време на пандемията.

 

Още по темата: 

 

97

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Не се притесняваме да гледаме децата на лекарите от първа линия
26 НОЕМВРИ

26.11.2020

413
Оперният ас Камен Чанев почина от коронавирус

26.11.2020

4819 8

Коментари

Страници

риболовец 5

  Антиковидистите кога ще се извиняват?

HUMANOID
снимка на HUMANOID

"Нямаме лекари, нямаме сестри, изнемогваме!"

 

Имаме политици, имаме и много държавни служители

с кабинети, коли, секретарки, охранители и др. подобни,

които получават огромни заплати (над  10'000 лева месечно)

 

Ако сметнем и разходите за кабинетите, офиси, колите и др. консумативи,

ще установим, че всеки чиновник ни струва поне 100'000 лева месечно...

 

Погледнете тази графика на НСИ....

 

https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-41_2015_2020_W41_bul.png

Sine_metu

Вт., 27/10/2020 - 16:52 (нов)

HUMANOID

Погледни тази графика на НСИ, ама много Фнимателно....  Дано да ти светне "лампичката"....

 

Молим ти се, дай си сметка колко дразнят вече тия простотии

hristob

Как не те е срам! Обясних ти вече, че данните са стари. В момента е седмица 44, починалите през седмица 41, т.е. началото на октомври, а смъртността следва заразените със седмица-две-три. Т.е. ако можеш припомни си след месец-два какви простотии си писал.

greenbush
снимка на greenbush

"Приятели, предвид развоя на ситуацията, отново имаме нужда от вашата подкрепа"

 

 

Не искам да бъда груб ама след 30 години крадене и безхаберие резултатите са на лице. Тая система толкова пари погълна и разпредели в нечии частни джобове и беше измита само след 1 вълна. Тестът видимо не издържа дори и при леко натоварване на заболели и заразени. Тетст е сега а не Март месец/ Мутафчийски ще се окаже прав защото той е от омертата. Един от хората знаещи  най добре какво е истинското  плачевно състояние на системата.

Лапчо Бабчев

Първо да се даде отговор, защо преди десетина години и повече доста от медиците ни отидоха да работят в чужбина, а не останаха тук?

Втори въпрос, защо пак преди десетина години и повече медицинските сестри бяха на минимална работна заплата, а в Румъния им даваха по 800 евро и те отидоха там?

Защо сега се търсят медици, когато яйцето е на задника ?

Кунчев, Мунчев и всички правителства през последните 30 години ???

Ама почвайте да давате отговори бе, кога ще се научите, че демокрацията е и отговорност.

dembik

Прекрасна възможност за няма-ковидистите да докажат на терен, че ковид няма. Сигурно всички ще се запишат.

Лапчо Бабчев

Засега имаме изказвания само на болници, които са на хранилката и получават тлъсти клинични пътеки за да изписват болни от коронавирус.

Нямаме независим източник на информация, което е най-важното за утвърдени и уважавани агенции, като Ройтерс и други.

То и в съда така правят, чуят едната страна, а после съдията пита и другата страна.

Тук и сега у нас много трудно се чува другата страна, а най-често се иронизира, като теб колега в момента.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Погледни тази графика на НСИ, ама много Фнимателно.... 

Дано да ти светне "лампичката".... Ако въобще имаш "лампички" в главата си....

 

https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-41_2015_2020_W41_bul.png

Sine_metu

Вт., 27/10/2020 - 16:52 (нов)

HUMANOID

Погледни тази графика на НСИ, ама много Фнимателно....  Дано да ти светне "лампичката"....

 

Молим ти се, дай си още веднъж и задълго сметка колко дразнят тия простотии

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Почна да се показва резултата от десет годишното управление на Бойко Борисов,

който е харчил много пари за полиция и прокуратура и малко за медицина и здраве....

Sergey Dimitrov

След като проспахме 6 месеца време за подготовка, сега спешно ще трябва да решаваме как да се справим със ситуацията.

Къде са мерките на правителството (не говоря за рестриктивните мерки като трите Дта)?

Какво е направено с парите за корона вируса? Къде, колко и за какво са похарчени?

Има ли яснота колко и как се прави карантина? Кои трябва да са в карантина? Как се осигурява тяхното изолиране?

Къде да се отварят нови легла? Хотели или спортни зали? Казарми или държавни сгради? Палатки???

Как да се осигурят кадри? Някой да е обучен? Някой да е провел или участвал в курс? Написана или преведена статия?

Как да се осигури оборудване? Има ли закупени апарати за обдишване? Произведени или закупени лекарства? Ваксина?

Как да се защитят работещите с вируса? Колко ЗАЩИТНИ маски са произведени в България (ама не просто парцалчета)? Колко лампи за дезинфекция са произведени в България? Къде са инсталирани?

ТОВА СА ВЪПРОСИТЕ НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИ НАЦИОНАЛНИЯ ЩАБ и ПРАВИТЕЛСТВОТО!

КЪДЕ СПАХТЕ 6 (ШЕСТ) месеца?

 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Увеличиха с 30% заплатите на всички държавни служители.... Защо ???????

Luckbox

Абе ясно, че здравната система беше разсипвана десетилетия наред. Ама като гледаме какво се случи в Италия (и то Северна Италия, която е богата и организирана), Испания, Ню Йорк и дори Швеция (където всъщност отказваха лечение на някои групи хора), защо трябваше да се правите на интересни с разни малоумни статистики колко умрели имало досега общо в страната, как смъртността не се била покачила (много ясно че няма да се е покачила като има 1000 починали от/с Ковид), световния заговор, биг фарма  и тем подобни други съчинения. Казваше ви се още отначало - основният проблем ще е здравната система. При еди колко си болни здравната система ще се срине. Ясно и конкретно. Вие говорехте за Бил Гейтс и цитирахте всяка възможна жълта медия. Ето, понеже не го проумяхте обяснено, сега поне ще го проумеете като го видите с очите си. 

 

И ако още не вярвате, почакайте още месец да видите тогава за какво иде реч. 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

За да се срине например десет етажна сграда,

трябва да е построена и да я има, да е факт,

нашата здравна система няма десет етажа,

а максимум два етажа, според мен - дори е едноетажна... 

затова не може да бъде срината несъществуваща сграда,

разбирай здравна система.....

 

Погледни тази графика на НСИ, ама много Фнимателно.... 

 

https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-41_2015_2020_W41_bul.png

Luckbox

Това са празни приказки. Добра, лоша, има здравна система. И определено може стане по-зле. Пък и сам казваш, че има сграда от 1 етаж, нали? И един етаж да е - пак е нещо. Сам си противоречиш. Ето пак какво си написал:
 

а максимум два етажа, по мене дори е едноетажна... 

затова не може да бъде срината несъществуваща сграда,


Хем един етаж, хем несъществуваща. Как става тази магия, не знам. 

ПС: И престани да пльоскаш тази графика навсякъде като невменяем. Пак ти казвам: никой, ама никой не е казал, че в България заради Ковид има повишение на общата смъртност (поне засега). 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

графиката разгледа ли я, и стана ли ти ясно, че напрактика няма пандемия....

 

Bullet Tooth Tony
снимка на Bullet Tooth Tony

И престани да пльоскаш тази графика навсякъде като невменяем. Пак ти казвам: никой, ама никой не е казал, че в България заради Ковид има повишение на общата смъртност (поне засега). 

Графиката е абсолютно релевантна и точно по темата особено като си спомним лафове от типа "яко ще се мре".

 

Ето още подобни графики: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

 

От целия ЕС в момента ситуацията е напечена само в Испания.

Sergey Dimitrov

За да не се срине здравната система тя трябва да има АДЕКВАТНА поддръжка. Това не става с носене на маски, а с РЕД МЕРОПРИЯТИЯ за осигуряване на КАПАЦИТЕТ на здравната система. Като построяване на сграден фонд, поддържане на построения сграден фонд, обучение на кадри, осигуряване на кадрите (борба с текучество, планиране на необходимите бройки, допълнителна квалификация), закупуване на оборудване (ренгени, обдишващи апарати, легла, бактерецидни лампи, кислородна апаратура и т.н.), поддържане на оборудването (ремонт, подмяна, осигуряване на консумативи), закупуване на лекарствени средства, поддържане на лекарствените средства.

За да се извършва това е необходимо МИСЛЕЩО УПРАВЛЕНИЕ и РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА.

Хайде сега се върни на твоят коментар и виж защо хората не приемат мерките на това правителство.

Доц.Трътлев

Да, графиката изглежда добре, но нека я видим в края на зимния период. Дай Боже да не е по-различна.

Luckbox

Пo коя тема е релевантна графиката? Тук се говори, че здравната система се задъхва. Вие говорите за нещо, което никой не твърди (че има повишена смъртност). 

 

Хедонист+
снимка на Хедонист+

защото се източва ресурс  з а частни болници. Те формират противозаконно печалба  от социален ресурс /здравни вноски/ и и имат  заявена ПЕЧАЛБА,

Спиране пари за частни болници  и насочване към държавни с нови правила и контрол.

 

Нито една частна болница не участва в борбата с вируса  те нямат реанимации и инфекциозни...

 

Su38

Ама като гледаме какво се случи в Италия (и то Северна Италия, която е богата и организирана), Испания, Ню Йорк и дори Швеция (където всъщност отказваха лечение на някои групи хора), защо трябваше да се правите на интересни с разни малоумни статистики колко умрели имало досега общо в страната, как смъртността не се била покачила (много ясно че няма да се е покачила като има 1000 починали от/с Ковид), световния заговор, биг фарма  и тем подобни други съчинения.

Какво стана ли? Ми в Ломбардия (богатата част) направиха здравна реформа - унищожиха личните лекари и приватизираха половината държавни болници. Те кандидатстваха заедно с частните за държавните пари.

А къде отидоха болните, като почна грипът, "придружен" от ковид-а? Старческите домове също бяха зарязани от обществото...

Крушката си има опашка...

SINDBAD

Възможно ли е именно политическите решения да ни прецакат в борбата с коронавируса?  

 
Те вече са ни прецакали и в икономически, и в социален, и във всякакъв план. Както виждате някакви мерки усетихте ли да са дали резултат? Някакви пари стигнаха ли до хората?! Някакви пари стигнаха ли до бизнеса?!  Само някакви скандали. ББР се ползва за частни нужди на олигарси. Няма мерки, а само рестрикции, рестрикции. А тези 30 % за Бог да прости на т. нар. първа линия, е много дискутабилна. Защото една учителка не е ли на първа линия? Хората, които работят в магазина и през тях минават хиляди на половин метър от тях, не са ли на първа линия?  Така, че и това с първата линия е много имагинерно. И тези хора не носят предпазни средства, не са облечени като космонавти, не се поливат със спирта през пет минути. Те са “въоръжени” с една маска за пет стотинки. И едни ръкавици, евентуално. Така, че едни първи линии са по-защитени от много други първи линии.  Тези дефиниции, които си ги поставят управляващите, не са докрай адекватни. И не са верни. В крайна сметка трябваше да се обезпечи защита за всички. А не избирателно.

 

https://frognews.bg/novini/lekar-pred-frog-shte-minem-prez-vsichki-kragove-ada-politicheskite-resheniia-pretsakaha.html 

Luckbox

...

SINDBAD

Сега чуваме, че ще се откриват разни центрове-логистични, координационни, общински. Това ще свърши ли работа?

Тези центрове сами по себе си не са носители на здравеопазване. Те какво ще логистират, като няма специалисти. Затова виждаме и този  призив към младите-елате доброволци. Повече от половин година  имахме време да се подготвим за есента и никой нищо. А накрая какво - опряхме до едни голи призиви. Чувствам се отвратително, защото клиентелисти си мерят политическия рейтинг на фона на мрачната статистика. Други пък гледат да трупат дивиденти за предстоящите избори. Дори средновековието е било по-хуманно от сегашното време, защото враждуващите лагери са си давали ден за примирие, за да се лекуват и да приберат телата на близките си да ги погребат.  

 

https://frognews.bg/novini/lekar-pred-frog-shte-minem-prez-vsichki-kragove-ada-politicheskite-resheniia-pretsakaha.html

Bullet Tooth Tony
снимка на Bullet Tooth Tony

Няма мрачна статистика

 

https://www.nsi.bg/bg/node/18121/

 

Аналогично в Европа: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

hristob

Ти сляп ли си? Пролетния пик за какво го имаш? И ако се загледаш все пак - сега в Испания, скоро и в други държави. И вземи да прочетеш - данните за седмиците след 39 са непълни. Провери след месец-два.

deqerven
снимка на deqerven

На много още не им е увряла главата, споко, имат около една седмица. Грешката на това правителство е, че във всяка болница трябваше да изградят триажно отделение с 10-20 легла. С подготвен, добре платен персонал, оборудван с модерни предпазни средства, невлизащ в другите структури на болницата. Това щеше да предпази персонала и пациентите. 30%процента за бюджетните плужеци можеха да отидат за тестове на входа. Имаха време достатъчно. Това щеше да омекоти идващото цунами на несъществуващия вирус до търпима вълна. 

The Pal
снимка на The Pal

Цел на фсяко търговско дружество е алъш-вериша ! И така вече повече от двайсе годин. Ванката да си каже !

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш