Медия без
политическа реклама

Болници се обявиха против 10% от леглата им да са за Covid-19

"Нямаме нито пулмолог, нито инфекционист", казва директорът на Първа АГ болница в столицата д-р Гергана Коларова

28 Окт. 2020
Илияна Кирилова

В разгара на епидемията от коронавирус и главоломно нарастващите случаи на нови заразени редица болници се обявиха против заповедта на здравния министър да разкрият Covid отделения с до 10% от леглата. Според тях специализираните болници, например по гинекология, не разполагат с нужните специалисти за лечение на коронавирус, а при онкологичните влизането на положителен пациент би застрашило неимоверно здравето на останалите пациенти, борещи се с рака, които са с изключително отслабен имунитет.

Според заповедта на здравното министерство всички лечебни заведения в областите с най-висока заболеваемост трябва да разкрият Covid отделения с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат, а при тези с по-малко пациенти процентът е 5 на сто.

"Не е реалистично в специализирани болници да се разкриват Covid отделения, още повече до 10 на сто от леглата". Тази позиция изрази директорът на Първа АГ болница в столицата д-р Гергана Коларова пред БНР. "Ние подготвяме част от легла, които имахме по предписание от СРЗИ за родилки или бременни, които са неусложнени, но 10 на сто от леглата - това е твърдо нереалистично. Дали сме това свое становище до здравните власти, но нямаме отговор и чакаме допълнително разпореждане по въпроса", посочи още д-р Коларова.

Тя заяви, че болницата не отказва и двата вида раждане - и нормално, и секцио, още повече, че второ се препоръчва, за да се скъси контактът на бебето с майката. По думите й обаче нещата се усложняват, ако майката, която е положителна за коронавирус, трябва да остане по-дълго време в отделението. "Тя може да не е в лошо състояние в началото, но в последствие да се влоши. Затова смятам, че трябва да се обособи друго място, където да се настаняват тези жени - в една болница, на едно място, където да получават адекватни за това заболяване грижи", заяви тя.

Д-р Коларова подчерта, че в болницата не разполагат нито с пулмолог, нито с инфекционист. "Търсим поне пулмолог, но не сме намерили. Имахме случай с такава пациентка, която впоследствие беше преместена в друго лечебно заведение. Имаме обособена зона за такива бременни и родилки, имаме и такава операционна, и екип, който има всички предпазни средства за коронавирус. Но после преведохме родилката в друга болница чрез екип на Спешната помощ. Преди това обаче, както е по регламент, на бебета, тя роди близнаци, на 24-тия час и на 7-ия ден бяха направени тестове. Те бяха отрицателни", разказа шефът на Първа АГ болница. По думите й лечебното заведение може да отдели само три легла за родилки и бременни с коронавирус. "Останалото би ни затруднило, болницата е така строена, че не е възможно разделяне на потоците", бе категорична тя.

"Тревожно е да се мисли, че в специализираните болници за онкологични заболявания може да се разкриват Covid отделения", коментира пред БНР и Евгения Александрова, председател е на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. "Като се има предвид тежестта на злокачествените заболявания и нарушения имунитет на тези пациенти, това са много уязвими пациенти, това са рискува група хора. Разбрах впоследствие, че част от онкоболниците са успели да мотивират своя отказ да разкриват отделения за коронавирус и се надявам това да бъде взето предвид", посочи тя.

Александрова определи изискването на МЗ като "нонсенс", тъй като "ако един такъв пациент с коронавирус се докара за лечение в онокологична болница, всички останали ще напуснат болницата". "Дори и онкоболни с Covid-19 не могат да се лекуват в онкологични лечебни заведения. За такива болни са необходими специализирани екипи", смята още Евгения Александрова. По думите ѝ трябва да се разкрият отделни болници за пациентите с коронавирус. "Това е разумното решение. Другото е, че поставяме в риск лечението на няколкостотин хиляди души в България. Ние ги лишаваме от лечение в тази ситуация - в онкологията трябва да се помисли по тази тема със специалистите", заяви още тя.

 

Старт, в разрез със закона

В някои области вече започнаха да изпълняват разпореждането на здравния министър. Със заповед на директора на РЗИ-Шумен в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в града например се разкрива Covid сектор. "Той ще бъде с 20 легла, в отделна сграда - за палиативни грижи", съобщи управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов, цитиран от БНР. Пациентите от отделението по палиативни грижи ще бъдат преместени в отделението по гастроентерология. 5-ма лекари, 8 медицински сестри и 8 санитари ще се грижат за болните с коронавирусна инфекция през първия месец. "Разкриваме Covid сектора, защото се налага, но това противоречи на дейността на Комплексния онкологичен център и е в разрез със Закона за лечебните заведения. Нямаме специалисти по инфекциозни болести и има огромна опасност да се смесят потоците на пациентите с Covid- 19 с болните от онкологични заболявания, които са със силно занижен имунитет", коментира д-р Арнаудов. Той също е изпратил докладна с аргументите си против разкриването на Covid-сектора до РЗИ, до областния управител и кмета на Шумен, до председателя на Общинския съвет в града, до РЗОК и БЛС.

 

Още по темата: 

Нямаме лекари, нямаме сестри, нямаме санитари, изнемогваме! споделят лекари от болницата в Попово пред агенция БГНЕС. Ситуацията там е характерна за цялата страна, след като болните от коронавирус непрекъснато се увеличават.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата