Quantcast

Медия без
политическа реклама

НСО ще пази по-малко бившите премиери, защото се сменят много често

Служебният кабинет настоява държавните гардове да минават на полиграф при нарушения

28 Окт. 2022
БГНЕС

Служебният кабинет предлага НСО да не пази бившите председатели на парламента и експремиерите през целия 4-годишен период след като вече не заемат въпросните постове. Това става ясно от предложени промени в Правилника за прилагане на Закона за Националната служба за охрана, публикувани за обсъждане в Портала за обществени консултации .

Причината е, че в последно време премиерите и шефовете на парламента се сменят начесто и това означава огромни разходи от страна на НСО, става ясно от мотивите на служебния министър-председател. Заради това той предлага правото им на охрана да се оценява периодично в зависимост от това дали са застрашени или не.

Бившият началник на Националната служба за охрана Красимир Станчев се присъедини към хората, които призовават за оставката на приемника си Емил Тонев.

В момента НСО например трябва да осигурява охрана и транспорт на трима бивши премиери - Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. Отделно от това трябва да пази бившите шефове на парламента Ива Митева и Никола Минчев. Заедно с това трябва да се охраняват и действащите президент Румен Радев, шеф на парламента Вежди Рашидов и премиер Гълъб Донев.

Шофьорът на НСО, който бе заснет да избутва коли от пътя в Кресненското дефиле, е бил понижен в звание.  Това се посочва в отговор на Националната служба охрана, изпратен до Нова тв.

По закона за НСО лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател се пазят до 4 години след освобождаването им от длъжност. Сега това се тълкува като пазене за целия 4 годишен период. Сега се предлага това да става в този срок, но само ако има застрашеност.

Това ще спести пари и ресурс на НСО, твърди служебният премиер. Пак заради спестяване на средства Донев предлага и НСО да не охранява постоянно почивната станция "Шабла", защото там от много време не е пребивавало охранявано лице.

Охраната на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на партията Ахмед Доган е класифицирана информация от значение за националната сигурност. Това следва от отговорите на Националната служба за охрана, дадена на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.

Служебното правителство предлага и промяна в правилника, чрез която офицерите и сержантите от службата ще преминават през полиграф ("детектор на лъжата") за установяване на истината при извършени дисциплинарни нарушения от тях.  До момента държавните гардове минаваха детектор на лъжата само при постъпване в службата, но нямаше как да бъдат задължени да се изследват, за да се провери тяхната лоялност.

Германия върна у нас обвинения от прокуратурата като поръчител на убийството на бизнесдамата Станка Марангозова Иво Масларов.  Той беше издирван с червена бюлетина от Интерпол.

Тази възможност бе предлагана на няколко пък през годините. Тя стана особено актуална, когато прокуратурата арестува и обвини в организирането на убийство на високопоставен офицер от службата. Промяната обаче така и не бе направена. 

Още по темата