Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германия върна обвиняем за разстрел, който отказа Гешев от НСО

Обвиненият като поръчител на убийството на Станка Маронгозова Иво Масларов е арестуван при проверка в метрото в Берлин

06 Окт. 2022Обновена
Интерпол

Германия върна у нас обвинения от прокуратурата като поръчител на убийството на бизнесдамата Станка Марангозова Иво Масларов. Той беше издирван с червена бюлетина от Интерпол. Прокуратурата обяви, че Масларов е арестуван след едногодишно укриване и при добра координация на службите.  Задържането му е станало при проверка в метрото в Берлин. Според държавното обвинение няма данни той да е променял или да е правел опити да променя външния си вид и самоличността си.

46-годишната  бизнесдама Станка Марангозова беше застреляна в главата от преминаващ край паркирания й автомобил моторист, докато говори по телефона пред дома си до столичната Окръжна болница на 10 октомври 2019 г. Трупът й бе открит от мъжа, с когото живеела на семейни начала, а до тялото имаше бяла роза.

Действащ дългогодишен служител на Националната служба за охрана е ръководил организирана престъпна група за поръчкови убийства, разпространение на наркотици и изнудвания. Тя е действала от януари 2019 г. до май 2020 г.

Разследващите задържаха като организатор на покушението офицера от НСО Борис Иванов, а като извършител на убийството - Петър Костов. 

Снимката на предполагаемия поръчител на убийството на бизнес дамата Стоянка Марангозова е качена на сайта на Интерпол.

Прокуратурата посочи Иво Масларов като поръчител и той беше обявен за издирване с червена бюлетина на "Интерпол" и европейска заповед за арест. Като мотив за мократа поръчка се сочи неуредени финансови отношения между поръчителя и жертвата.

Националната служба за охрана (НСО) не охранява главния прокурор вече втори месец. Оказа се, че Гешев се е отказал от услугите на НСО още на 28 април 2020 година, а не преди две седмици, както първоначално съобщи БНТ.

След като е докаран с полет от Германия, Масларов е отдведен в ареста на Националното следствие. В четвъртък му е предявено обвинението като поръчител на убийството на Марангозова. Той е задържан за 72 часа и ще искаме от съда да бъде задържан за постоянно, обясниха от прокуратурата.

Заради това убийство, главният прокурор Иван Гешев се отказа от услугите на НСО на 28 април 2020 г. Той стигнал до решението след разследването на убийството на Станка Марангозова и събраните доказателства, че организатор на изпълнението на мократа поръчка е действащ служител на НСО.

Бивш служител на Националната служба за охрана, който е с чин подполковник, е предаден на съд за убийството на бизнес дамата Станка Марангозова през 2019 г. в София, съобщиха от прокуратурата.

 

Още по темата